Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 31., vasárnap

6.879 - Mit gondol Orbán a szabadságról? Kis Miklós 2010. október 28. 15:05 FN.hu

www.nemzetihirhalo.hu *************

Mit gondol Orbán a szabadságról?


Kis Miklós 2010. október 28. 15:05 FN.hu

Magyarországon egyelőre nem lehet diktatúráról beszélni, de látható, hogy a kormányzó pártok rendre szabadulnak meg a hatalmukat korlátozó ellensúlyoktól, s igyekeznek a hatalmukat centralizálni. Vélemény.

Megkerült érdekegyeztetés, báb köztársasági elnök, a legutolsó a sorban az Alkotmánybíróság korlátozásának a terve. A Fidesz láthatóan nem becsüli túl sokra "a szabadság objektív technikáit" - Jászi Oszkár és Bibó István éppen ezt rótták föl a kommunistáknak fő hibájukul.

Ha az Ab korlátozása lenne a Fidesz első és egyetlen hatalomcentralizáló lépése, akkor az menthető lenne. Ha az Ab a nyugdíjpénztárak járulékaival kapcsolatos intézkedést alkotmányellenesnek találná, mondjuk jövő márciusban, az borítaná a 2011-es költségvetést. A várható hiány a tervezettnek jó másfélszeresére ugrana, a forint esni kezdene, és elkerülhetetlenné válnának az igazán fájdalmas megszorítások. Ha az ellenzék becsületes lenne, erről a szempontról is ejtene pár szót - persze érthető, hogy nem akar becsületesebb lenni annál, mint amilyen a Fidesz volt.

Költségvetési szempontból az igazi tét ugyanis nem a különadó, hanem a magánnyugdíjpénztárak alkotmányosságának az ügye, amelyet Lázár törvényjavaslata szintén kivesz az Ab hatóköréből.

Az Ab hatáskörének csökkentése azonban nem kivétel, hanem illeszkedik a hatalomcentralizáló lépések hosszú sorába.

Orbán Viktor egykori liberálisként pedig érti a szabadság jelentőségét. Ezt bizonyítja a Millenárison tartott beszéde is, ahol a miniszterelnök a negatív szabadságról is beszélt, és helyesen is használta a fogalmat. ("Történelmünk tele van olyan narratívákkal, amelyek negatív szabadságunk sikeres vagy éppen elbukott védelméről szólnak" - mondta Orbán Viktor.) A negatív szabadság szabadság valamitől, a pozitív szabadság szabadság valamire - Sir Isaiah Berlin kedvelt fogalmai ezek.

A liberális filozófust ismerő miniszterelnök azonban furcsa módon beszédében a negatív szabadságot az országgyűlési, a pozitívat az önkormányzati választással azonosította, a nép szabadságát tehát alapvetően e két választási aktusban ragadta meg. Az Ab - és a többi hatalmi ellensúly - kiiktatásával a Fidesz pedig a kormány negatív szabadságát növeli egyre jelentősebb mértékben.

A szabadság abszolút és korlátlan csakis a zsarnokságban lehet, ahol maga a zsarnok korlátlanul szabad, mind a szabadság pozitív, mind negatív értelmében (tehát mindentől és mindenre). A hagyományos liberális gondolkodás szerint egy ilyen helyzet nem kívánatos, az egyéni szabadság természetes határa mások szabadsága. Mindenki szabadsága érdekében tehát mindenkinek korlátozott a szabadsága, így a kormányzó elitnek is. A miniszterelnök azonban nem tartja már magát liberálisnak, eddigi ténykedései alapján elképzelhető, hogy számára a kormányzó elit, illetve a saját maga szabadsága az elsőrendű. Ha ez így van, akkor az szükségszerűen zsarnoksághoz vezet.

Kapcsolódó cikkek
    10.10.28 Lázár: Nincs más lehetőség
    10.10.26 A Fidesz lenullázhatja az Ab-t