Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 23., hétfő

9.661 - Sárospatakon megalakult az MVSZ Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottsága

From: MVSZ Sajtószolgálat
Date: 2011. május 15.
Subject: Sárospatakon megalakult az MVSZ Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottsága
To: Kutasi József


Április utolsó napjaiban Sárospatakon megtartotta alakuló ülését a Magyarok Világszövetségének Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottsága. A bizottság elnöke Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Gyűjtemények főigazgatója, titkára Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója.

Az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós jelenlétében Sárospatakon április 29-én megalakult az MVSZ Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottsága, amelynek életre hívásáról az MVSZ Elnöksége II./2011. (IV.27.) sz. határozatával döntött. A bizottság a Sárospataki Református Kollégiumban tartotta alakuló ülését, mert ebben az intézményben ténykedett a nagy tudós, „a népek tanítója” három és fél évszázaddal korábban. Itt írta legjelentősebb művét, az Orbis Pictus című tankönyvet.

A bizottság feladata, hogy tárja fel minél átfogóbban Johannes Amos Comenius sz. Szeges életének és munkásságának magyar vonatkozásait. Határozatát az MVSZ Elnöksége ekképp indokolta: Tekintettel azokra a botrányos közállapotokra, melyek a Sárospataknak adományozott Comenius sz. Szeges János-emléktábla avatása kapcsán lepleződtek le, és amelyekből nyilvánvalóvá vált, hogy több mint 4 évtizeddel annak ismertté válása után, hogy a nagy morva tudós, Johannes Amos Comenius magyar szülők gyermekeként, Szeges János névvel született, ez a tény még Sárospatakon, ahol ő maga 4 éven keresztül oktatott, és még a magyar akadémiai körökben sem közismert…  A Magyarok Világszövetségének Elnöksége nem kívánja elvitatni Johannes Amos Comenius morva voltát, de szükségesnek tartja a magyar nép soraiban tudatosítani az ő magyar eredetét, keresztségében kapott magyar nevét, és a magyarság iránti vonzódását.

Johannes Amos Comenius sz. Szeges így szólt hallgatóságához, 1650. november 25-én, a Sárospataki Református Kollégiumban megtartott beköszöntőjében: „Ha ti, hunjaim, tudtok élni tehetségetekkel, bölcsesség dolgában Európa egy népénél sem lesztek hátrább…” . Az MVSZ ezt a mondatot választotta az általa kiadott Magyarságtudományi Füzetek jelmondatává. Az MVSZ Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottsága munkásságának eredményét egy önálló magyarságtudományi füzetben ismerteti majd.
MVSZ Sajtószolgálat
7202/110515
Megnyitóbeszédet dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Gyűjtemények igazgatója mondott.

II/2011.(IV.27.) MVSZ elnökségi határozat
A Magyarok Világszövetsége Elnöksége életre hívja az MVSZ Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottságát.
Tekintettel azokra a botrányos közállapotokra, melyek a Sárospataknak adományozott Comenius sz. Szeges János-emléktábla avatása kapcsán lepleződtek le, és amelyekből nyilvánvalóvá vált, hogy több mint 4 évtizeddel annak ismertté válása után, hogy a nagy morva tudós, Johannes Amos Comenius magyar szülők gyermekeként, Szeges János névvel született, ez a tény még Sárospatakon, ahol ő maga 4 éven keresztül oktatott, és még a magyar akadémiai körökben sem közismert.
A Magyarok Világszövetségének Elnöksége nem kívánja elvitatni Johannes Amos Comenius morva voltát, de szükségesnek tartja a magyar nép soraiban tudatosítani az ő magyar eredetét, keresztségében kapott magyar nevét, és a magyarság iránti vonzódását. Ezért az MVSZ Elnöksége Johannes Amos Comenius sz. Szeges Bizottságot hív életre, azzal a feladattal, hogy tárja fel minél átfogóbban Comenius sz. Szeges János életének és munkásságának magyar vonatkozásait.
Az MVSZ Elnöksége kéri a bizottságot, hogy legelső feladatként kutassa fel a Clamores Eliae (Illés jajszava) című Comenius-naplót, és annak Comenius által saját kézzel írott dedikációját, amelyen saját kezűleg tünteti fel eredeti – Szeges – családnevét, és hozza azt az internet segítségével nyilvánosságra.
Másodsorban kéri, hogy kutassák fel Comenius sz. Szeges János Naarden-i (Hollandia) sírhelyéről a csehszlovák állam által Prágába szállított eredeti sírkövét.
Harmadsorban kéri, hogy kutassák fel és hozzák nyilvánosságra Comenius sz. Szeges sárospataki ténykedésének fellelhető dokumentumait.
Negyedsorban készítsenek egy összeállítást Comenius sz. Szeges egyetemes értékű munkásságának ismertetésére, különös tekintettel azok magyar vonatkozásaira, a Magyarságtudományi Füzetek sorozatában önálló füzetben történő közlésre.
A bizottság tagjai:    1. Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Gyűjteményének főigazgatója, a bizottság elnöke,
                               2. Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója,
                               3. Csémy Tamás, az MVSZ csehországi tagja.
A bizottság bővíthető.