Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 28., szombat

9.707 - A nyugati határvidék települései többségének környékén a termőföldek szinte száz százalékig külföldi tulajdonban vannak.

Vas megye: termőföldek védelme elutasítva
barikad.hu 2011, május 28 - 08:52

Rába Kálmán a Jobbik Vas Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője sajtóközleményében elmondta: a nyugat-magyarországi földvédelmi razziája után riasztó adatok láttak napvilágot.

A nyugati határvidék települései többségének környékén a termőföldek szinte száz százalékig külföldi tulajdonban vannak. Őriszentpéter, Nagyrákos, Szatta, Kerkáskápolna és Csákánydoroszló környékén szinte minden föld az osztrák sógoroké. A Vas megyei földkérdés ügyét csak tovább bonyolítja a napokban hozzánk eljutott információk összegzése, ugyanis kőszeg-hegyaljai gazdák elmondása szerint Cákon, Kőszegszerdahelyen, Bozsokon és Velemben is hasonló a helyzet, mint az Őrségben.

A politikus elkeserítőnek tartja, hogy határmenti földjeinken az osztrák gazdák talajkárosító vegyszerekkel megtermelik az adott növényt, majd adó- és vámmentesen kiviszik azt Ausztriába. Szerinte a megoldást az jelenthetné, ha a külföldiek kezén lévő földeket az állam visszavenné tulajdonába, majd helyben lakó magyar gazdáknak juttatná kedvezményes áron tartós bérletre. Szerinte problémát jelent továbbra is, hogy hiába jött létre a Nemzeti Földalap, hiába van tavaly ősz óta elővásárlási joga az államnak, ha az ország súlyos gazdasági helyzetére való hivatkozással nem él vele, a földet továbbra is átadják licitre.

A képviselő a Vas Megyei Közgyűlés mai ülésén egy ideiglenes bizottság létrehozását javasolta, melynek kiemelt feladataként azt határozta meg, hogy készüljön egy önálló, hivatalos Vas megyei felmérés a helyi termőföldek tulajdonviszonyairól. Felvetései szerint az ideiglenes bizottság tevékenységi körébe tartozott volna többek között Vas megye termőföldjeinek hatékonyabb jogi és erkölcsi védelme, valamint a lakosság tájékoztatása a termőföldek elherdálásának veszélyeiről. Kezdeményezésében azt tűzte ki célul, hogy a helyi gazdák, szakemberek és szakpolitikusok között folyamatos párbeszéd alakulhasson ki.

A fideszes megyei elnök, Kovács Ferenc szerint erre semmi szükség nincs, hiszen a magyar föld és víz védelmében a kormány a legjobb úton halad. Az indítványt egyhangúlag utasították el a kormánypárti képviselők.