Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 24., kedd

9.672 - Bogár László > Az egyetemi tanár feltette a kérdést: miért mehet ki ebből az országból 7 ezer milliárd forint minden évben.

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Bogár László: "hatalmas dráma játszódik le a magyar társadalomban"
2011-05-23 19:09:18 kapos.hu

A magyar társadalom a fenntarthatatlanság számos tünetét mutatja. Egyebek között erről is beszélt Bogár László közgazdász hétfőn a Kapos pontnak. Az egyetemi oktató hozzátette: a kormány nem keresi például az államadósság felelőseit. Helyette a legpusztítóbb taktikát követve, szembefordítja egymással a társadalom vesztes csoportjait.

A magyar társadalom jövőjét leginkább a demográfiai gondok veszélyeztetik - mondta a Kapos-pontnak Bogár László. A közgazdász emlékeztetett arra, hogy az 1950-es években kétszer annyian születtek, mint amennyien meghaltak. A 2020-as évekre szerinte arra lehet számítani, hogy kétszer annyian halnak meg, mint ahányan születtek.

Ha egy társadalommal egy ilyen dráma megtörténhet, akkor a közösségnek mélyen és felelősségteljesen kellene elgondolkodnia a fenntarthatóságon, azon, hogy vajon jól rendezi-e be saját létét - hangsúlyozta az egyetemi tanár. Bogár László emlékeztetett egy amerikai demográfus mondására, amely szerint a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló. Ahol tért hódít a piaci gondolkodás, azokban a társadalmakban a legszentebb dolog, vagyis az új élet létrehozása is piaci tranzakcióvá válik - vélekedett. A közgazdász szerint a nyugatias modernitás számára a hedonizáló életforma válik az uralkodóvá, és ebbe nem fér bele a gyerekvállalás, a következő generáció.

Tovább > Érkezett egyéb írások! < Tovább