Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. szeptember 22., vasárnap

17.801 - Fórum Magyar Szociális: Nincs előrelépés devizahitel-ügyben


Feladó:
Fórum Magyar Szociális

Dátum: 2013. szeptember 22. 9:41
Tárgy: MSZF: Nincs előrelépés devizahitel-ügyben
Címzett:
Kutasi József Antal

MSZF: Nincs előrelépés devizahitel-ügyben

Budapest, 2013. szeptember 22. Vasárnap

     A kormány szándéka ellenére nincs előrelépés devizahitel-ügyben. A hitelezők nem hajlandóak felülvizsgálni a megkárosított adósokkal kötött szerződéseiket, még kevésbé kártalanítani őket. Átfogó megoldás csak kényszerítő erejű jogi fellépéssel, hatalmi szóval érhető el – írja vasárnap kiadott közleményében a Magyar Szociális Fórum.

    A devizahitelesek érdekében évek óta tevékenykedő civil mozgalom szerint semmi jele sincs annak, hogy a bankok november 1-ig ki akarnák igazítani szerződéseiket az adósok javára, és készen állnának lemondani realizált extraprofitjuk egy részéről a Hitelkárosultak terheinek csökkentéséért. Ezt támasztja alá, hogy a bankszövetség kitért a civilekkel folytatandó tárgyalás elől, és helyette internetes panaszládát létesített, ahová mindenki elküldheti megoldási javaslatait, hogy azután azt válasszák ki közülük, ami a hitelezőknek megfelel. „Cirkusz, amit a Hitelkárosultakkal művelnek! A hitelezők magukról állítanak ki bizonyítványt felelősségükről a társadalom, és az emberi sorsok iránt” – állapítják meg.

   Az MSZF megírta: a bankszövetség még arra sem volt hajlandó, hogy a Doubravszky György pénzügyi biztos által kezdeményezett tárgyalás idejére felfüggesszék a végrehajtásokat. Nem szólva a kilakoltatások leállításáról.

    Az MSZF szerint semmi kétség sem fűződhet ahhoz, hogy átfogó megoldás csak erélyes hatalmi fellépéstől remélhető. A kormánynak nincs más választása, mint teljesíteni szeptember 5-én Rogán Antal frakcióvezető révén bejelentett intézkedését arról, hogy ha a bankok vonakodnának eleget tenni a szerződések kiigazítására vonatkozó felszólításnak, akkor törvénnyel köteleznék őket a devizahiteleseknek okozott károk megtérítésére (reparációra).  A Magyar Szociális Fórum kormány által felkarolt álláspontja szerint  

  1. A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
  2. A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
  3. A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
  4. A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.
  5. Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
  6. A bankok térítsék meg a Hiteleseknek okozott kárt, kártalanítsák és kárpótolják a megkárosított embereket.
  7. A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.
  8. A végrehajtás kriminalizálódik. Ezért azonnali leállítását követeljük. A bankok nem adhatják el követelésüket, és eredeti áron kötelesek visszavásárolni azt.

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu