Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. július 14., hétfő

19.042 - ​Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szorgalmazta II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem szentté avatását


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2014. július 14. 15:32
Tárgy: Adósságunk II. Rákóczi Ferenccel szemben - Szoboravatás Csókán
Címzett: 
​Kutasi József Antal​



A Tisza bal partján, Zentával átellenben fekvő bánsági Csókán egészalakos, II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelmet ábrázoló szobrot avattak szombaton, július 12-én.

​​
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szorgalmazta II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem szentté avatását.

 

A csókai római katolikus templomkertben minden irányból jól látható szobor állítását az immár Kárpát-medence szerte ismert csókai II. Rákóczi Ferenc Férfikórus (vezető: Sziveri Szabolcs), valamint a Rákóczi Szövetség Csókai Szervezete (elnök: Pozsár Tibor) kezdeményezte.

 

A rendezvény díszvendégeként a szobor avatásakor mondott ünnepi beszédében Patrubány Miklós, a katolikus egyházhoz fordulva kezdeményezte II. Rákóczi Ferenc szentté avatását. Elmondta, hogy a vezérlő fejedelem a magyarság legújabb kori ezerszáz éves európai történelmének egyik legtisztább, legnemesebb alakja volt, aki példás keresztény életet élt. Mondandójának alátámasztására az MVSZ elnöke idézte II. Rákóczi Ferenc imái közül azt, amelyet a csatában az ellenség megpillantásakor mondott:

 

„Adj lelket a különbségtételre, adj szívet a végrehajtáshoz és erőt a befejezéshez!

Erősíts meg engem az igazságban, hogy annál inkább megerősödjem a szeretetben!"

 

Kell-e ennél ékesebb bizonyíték? – kérdezte a szónok, majd így folytatta: Véres csatában, a halálos ellenség megpillantásakor is Magyarország vezérlő fejedelme, a lelkére és szívére hagyatkozva az igazságot és a szeretetet kéri segítségül az Úrtól.

 

A szoborállításban szerepet vállalók munkáját és áldozatát megköszönve, az MVSZ elnöke arra biztatta a II. Rákóczi Ferenc Férfikórust, hogy fellépései során maga is erősítse a Budapesten évről-évre megrendezésre kerülő Rákóczi-emlékmenet követelését: Legyen nemzeti ünnep június 16-a, a Rákóczi-szabadságharc kitörésének napja!

 

A csókai szobor állítását a Nemzeti Kulturális Alapon kívül jelentős mértékben támogatta a Rákóczi Szövetség és a budapesti székhelyű Falvak Kultúrájáért Alapítvány, amelynek képviselői, Csáky Csongor főtitkár és Nick Ferenc, közösen leplezték azt le.

A tölgyfából készült szobrot a Falvak Kultúrájáért Alapítvány keretein belül működő Dunai Nemzetközi Alkotókör fafaragó mesterei, Erdélyi István, Törő György, Szemcsuk István, Baksity Norbert, Szalay Norbert az idén megtartott oromhegyesi fafaragó táborban készítették el.

 

Az MVSZ elnökét elkísérte Csókára Rácz Szabó László, az MVSZ Délvidéki Országos Tanácsának elnöke.

További részletek itt olvashatók: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/17408/Csoka-Felavattak-a-II-Rakoczi-Ferencet-abrazolo-szobrot.html

 

 


MVSZ Sajtószolgálat

8403/140714