Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. július 30., szerda

19.091 - Ágnes Horváth: Uniós mérce: 4,6 millió magyar él szegénységben.


Uniós mérce: 4,6 millió magyar él szegénységben. 
A II. világháború óta nem volt ilyen nagy és drasztikus az elszegényedés Magyarországon. Az előrejelzések szerint még évtizedekig folytatódik az elszegényedés, brutális szegénység jön Magyarországra.
Különösen a jövőben emelkedik majd az olyan munkanélküliek, illetve feketemunkára kényszerítettek száma, akik nyugdíj nélkül, vagy alacsony nyugdíjjal öregednek meg.

A lakosság jelentős része elszegényedett, aminek a munkanélküliség növekedése az egyik alapvető oka. Sok családban hamarosan a harmadik generáció nő fel munka nélkül.
Az elmúlt években növekedett Magyarországon a szegénység, nőtt a szakadék gazdagok és szegények között. Az is megfigyelhető, hogy az alacsony jövedelműek még szegényebbé váltak az elmúlt években, és nőtt a jövedelmek egyenlőtlensége is. 
A helyzetet továbbrontja, hogy nem csupán a szegénység jelent problémát, hanem az „alsó középosztály" elszegényedése is.

A nyugdíjasok 50%-a számít szegénynek, gyakran nyomorognak a tartós betegségben szenvedők, a fogyatékossággal élők.

A gyermekes családok 41%-a, a nagycsaládosok 60%-a, az egyszülős csonka családok 45%-a szegény.

Tavaly már a gyermekek 32 százalékának sorsát veszélyeztette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség az Eurostat számításai szerint. 
A magyar standardok szerint a szegénység valamilyen formában mintegy 750 ezer gyereket érint. Megjelent az alultápláltság, ma több tízezer gyerek éhezik Magyarországon. Gyakran csak az óvodában vagy iskolában juthatnak meleg ételhez.

„A Gini-mutató a jövedelmek közötti különbségek eltérését méri, és azt mutatja, hogy jobban koncentrálódnak a jövedelmek. A legszegényebbek részesedése csökken az összes jövedelemből" -mondta a Tárki kutatója.

Az igazi gondot nem csak az jelenti, hogy nőtt a szegények száma, hanem a szegénység mélysége és a kitörés esélytelensége is hihetetlenül megnőtt.

A Világbank tanulmánya szerint a munkanélküli háztartásokban élők aránya még tovább emelkedik, hacsak nem történik csoda.

Egyre szegényebbek a szegények, egyre gazdagabbak a gazdagok.
Ez is azt mutatja, hogy elavult, hibás - részrehajló, igazságtalan az újraelosztás.

A parlamenti pártok lemondtak a leszakadó rétegek felzárkóztatásáról, hiszen egyik pártnál sem jelent meg átfogó program a leszakadás további megakadályozására- írja a Le Monde Diplomatique.

Tehát még sosem volt ennyire SÜRGETŐ A MEGOLDÁS keresése, mint napjainkban!

Az igazságos újraelosztás és a vásárlóerő fellendítésére is gyógyírt jelenthet az alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetése, mely garantálja a méltóságteljes életet minden állampolgár számára. Valamint a fennálló társadalmi, gazdasági és szociális problémáink 60%-ára is megoldást nyújthat.

Buzdítsuk közösen az Európai Parlamentet az alapjövedelem megvalósíthatóságának kidolgozására!
Írjuk alá mindannyian az európai kezdemnyezést:
http://basicincome2013.eu/ubi/hu/

Az alanyi jogon járó alapjövedelem megvédi az embereket a társadalmi kirekesztéstől, az egzisztenciális félelmektől és kiszámíthatóságával kiváltja a jelenlegi szociális támogatási rendszert, biztosítja a megélhetés alapjait minden állampolgár számára.