Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. július 20., vasárnap

19.063 - Fejér Szövetség: A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság véleményére várva

Feladó: Fejér Szövetség 
Dátum: 2014. július 20. 14:21
Tárgy: A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság véleményére várva
Címzett: 

​Kutasi József Antal​


Kevesebb, mint egy hónappal az ún. koronázási színjáték megrendezése előtt, azonban majd egy hónappal azután, hogy szövetségünk az érintetteknek elküldte nyílt levelét, hogy keressenek megoldást arra, hogy ne kövessen el a városvezetés újra kegyeletsértést, ajánljuk figyelmükbe a Fejér MAG Egyesület alábbi, MTI OS közleményét:
A Fejér Szövetség közel 4 év után újra levélben fordult a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyre tervezett újabb kegyeletsértés miatt, amelynek átvételéről szóló tértivevények is rendre, kivétel nélkül megérkeztek.
Részlet a Bizottság 4 évvel ezelőtti leveléből:
Bizottságunk törvény szerinti jogállásából és kötelességéből eredően 2004. november 23.-i határozatának értelmében a királysírok helyeit, a hajdani bazilika területét a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. Itt tehát a Nemzeti Sírkertre vonatkozó eljárások nem tesznek lehetővé olyan profán programokat, mint a bazilika alá tervezett „panoptikum"-szerű bemutatás, amit Bizottságunk ellenzett." (http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2011/01/sajtotajekoztato-januar-7-en.html)
S, ha a "panoptikum"-szerű bemutatást koronázási színjátéknak nevezik, s nem a bazilika alá, hanem a romjaira, sírok fölé ácsolt színpadra tervezik, s nem élethű, hanem óriásbábukkal rendezik, akkor nem profán az, amit - méltó kialakítás helyett - éppen ott akarnak hagyománnyá tenni?
Nem tudjuk elképzelni, hogy a Bizottság változtasson megalapozott korábbi véleményén, vagy hallgasson, amint a megyei sajtó és minden érintett, megszólított fél.
Kérdés, hogy meg tudja-e győzni a vezetést, hagyjon fel azzal, hogy a királyi és királynéi sírok helyeiként tisztelt Nemzeti Sírkertben építgessen minden évben tömegrendezvényhez ideiglenes emelvényt, hogy világosan lássa, mi az, ami HELYÉNVALÓ és mi az, ami SZENTSÉGTÖRÉS!
forrás: A Fejér Mag Egyesület közleménye, Budapest, 2014. július 20., vasárnap (OS)
Tisztelettel:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat