Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 2., péntek

20.509 - ​Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja> ​Szeretettel invitálom Önöket 2015. október 8-án, 18 órára a Józsa Judit Galériába


Feladó: Józsa Judit <admin@jozsajudit.hu>
Dátum: 2015. október 2. 2:59
Tárgy: 2015. októberi programok

   Kedves kiállítás- és honlap-látogatók, ismerősök, barátok, szeretteim! 

Kedves Kutasi József Antal! 

Rozgonyi Istvánné

2015. október 2-án, pénteken 15 órakor a Kincses Belváros Egyesület szervezésében, a Belvárosi Művészeti Napok keretében, „rendhagyó történelemórát" tartok galériámban (1054 Bp., Városház u.:1., tel: 003619517334.) a Magyar Nagyasszonyok sorozatom következő alakjairól: Rozgonyi Istvánné (1398-1434), Szilágyi Erzsébet (1410-1484), Károlyi Zsuzsanna (1585 1622) Báthory Zsófia (1628-1680) Zrínyi Ilona (1643-173). E szobrok bemutatásával betekintést kapunk a keletkezésük történetébe, ezzel párhuzamosan megismerkedünk személyiségükkel, történelmi jelentőségükkel. Ezt követően az elhangzottak alapján, a főleg felső tagozatos gyerekek számára összeállított kvíz játékra kerül sor. Az első három helyezett nyereményéhez a Józsa Judit Galéria kerámiatárgyakat ajánl fel.
Az ingyenes előadásra, rendezvényre felnőtteket és gyerekeket, nagyszülőket és unokákat egyaránt szeretettel várunk!
 


 

​​
Szeretettel invitálom Önöket

2015. október 8-án, 18 órára a Józsa Judit Galériába

a Kovács Nóri Baráti Klub soron következő klubestjére.


Az októberi Baráti Klub témája: „Nimród regéje". Kovács Nóri énekművész  most készülő, e témában egyedülálló szimfonikus-népi operájáról vendégével, Váralljai Csocsány Jenő professzor úrral fog beszélgetni, aki a Nimród-legenda kultúrtörténeti hátterét világítja meg számunkra. Közben pedig Kovács Nóri részleteket fog bemutatni az opera első részéből.
Tekintettel arra, hogy én már ismerek néhány részletet e műből, biztosan mondhatom, hogy érdemes eljönniük, csodálatos estének nézünk elébe
 

  Kovács Nóri


Batthányi Lajos és Zichy Antónia

2015. október 6-a Nemzeti Gyásznap. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a szabadságharc 13 tábornokát, és Pesten gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. 2005 óta minden év október 6-án gyászmisét mutatnak be a Belvárosi Ferences Templomban a mártír miniszterelnök emlékére - így történik ez most is.

2015 október 6-án, kedden 18:30-kor lesz a Batthyány gyászmise - ezt követően a Szent Ferenc teremben levetítik az UTOLSÓ ÓRÁK című új filmet, mely a vértanú miniszterelnök életének végső időszakáról szól. A vetítés ingyenes!

A filmet Vecsernyés János rendezte, Batthányi Lajos szerepében László Zsolt látható. Október 6-án egész nap megtekinthető a Templom alatt található, a ferences rend által önerőből felújított Batthyány-kripta, amely a Nemzeti Sírkert része.

Itt volt eltemetve 1849. október 6-i kivégzésétől 1870. június 9-i újratemetéséig gróf Batthyány Lajos, az első magyar felelős miniszterelnök.

A kripta ezen a napon az alábbi időpontokban látogatható: 8 - 10- 12 - 14 - 16 - 18 óra. Az emlékhelyen ekkor idegenvezetéssel ismerkedhetnek meg a látogatók a mártír miniszterelnök életével, politikai pályájával, halálának körülményeivel, temetésével, újratemetésével. Emlékezzünk együtt!

   

 

2015. október 10-én, szombaton, 11 órakor Tormay Cécile világhírű, Nobel-díjra jelölt írónőnk születésének (1875. október 8.) 140. évfordulója alkalmából  a Tormay Cécile kör szeretettel vár mindenkit koszorúzásra és megemlékezésre a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 3. sz. előtt.

Emlékezzünk rá együtt! 

  Tormay Cécile


Rhédey Claudia

  Szeretném felhívni a figyelmüket a Transilvanum Alapítvány őszi kiemelkedő rendezvénysorozatára, az Erdélyi Művészek Hete programjaira. Az esemény célja, hogy Budapesten is bemutatkozzon a világszerte elismert, modern erdélyi kultúra és annak kiemelkedő alkotói.

2015. októb er 15.-én 18 órakor a Magyarság Háza dísztermében, a Magyar Nagyasszonyok sorozatomból „Erdélyi Nagyasszonyok a Budai Várban" címmel vetítettképes előadást tartok és három alkotás: Bohusné Szögyény Antónia, Teleki Blanka és Rhédey Claudia szobra kiállításra is kerül. Az előadásomat Brendus Réka asszony, az Erdélyi Művészek Hete fővédnöke megnyitó beszéde előzi meg, az előadásom után kerül sor Keresztes Ildikó előadóművész koncertjére

. Ezt követően együtt vacsorázunk a kedves vendégekkel.
A rendezvény részvételi díja vacsorával együtt:
4500 Ft, Transilvanum tagoknak: 3600 Ft. Részvételi szándékát, a rendezők kérik, hogy jelezze legkésőbb 2015. október 6-ig Simó Klára elnök asszonynál :
simo.klara@transilvanum.hu , t: + 36 20 438 8468. A jegyek árát előre is át lehet utalni: MKB Bank Zrt. 10300002 – 10609829 – 49020017.
 
Részletek a meghívóban

   

2015. október 17-én, a Marczibányi téri Művelődési Központban 18 órai kezdettel kerül sor az Erdélyi Művészek Hete záró estjére, Világhírű Erdélyi Művészek a Marczibányi Téri Színházteremben - „Zenei és képzőművészeti utazás Budapest-Szatmárnémeti – Toulouse" címmel. Részletek a meghívóban

Fellépő művészek: Horváth Izabella zongoraművész és Koppándi Jenő hegedűművész, Sabau-Trifu Cristina szakrális művész, és bemutatkozik a Transivanum mecénás programjának ifjú tehetsége, a kilencéves Struczuj Evelin Zsuzsa. Az esten a Tintakő Könyvesbolt erdélyi könyvritkaságainak kiállítása is megtekinthető.

  A rendezvény részvételi díja: 4500 Ft, Transilvanum tagoknak: 3600 Ft.                       

  Bohusné Szögyény Antónia

 

Továbbá szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a Magyar Örökség I. és II. című új könyvem október közepén jön ki a nyomdából. A közeljövőben, újabb körlevélben szeretném értesíteni Önöket a könyv ünnepélyes bemutatásának pontos dátumáról.

Emlékeztetőül mindazoknak, akik még nem látták az új Magyar Örökség II. című tárlatomat – e kiállítás október 18-ig tekinthető meg, hétfő és szombat kivételével, minden nap 10-18 óráig. Akárcsak korábban, a soron következő vasárnapokon is október 4-én, 11-én és 18-án is délelőtt 11: 10 perctől és délután 16 órai kezdettel tartom az ingyenes tárlatvezetéseket . Mindenkit szeretettel várunk!

Kérem Önöket, hogy adják szájról – szájra e lehetőséget, hogy azok is értesülhessenek róla, akik nem rendszeres internetezők!

 

Bízom benne, hogy a gazdag és nagyszerű programokból mindenki megtalálja a kedvére valót és szívből kívánok igazi lelki feltöltődést
a magyar kultúrában, a magyar örökségben!


Szeretettel és üdvözlettel:

​​
Józsa Judit
kerámiaszobrász,
a Magyar Kultúra Lovagja

Budapest, 2015. október