Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 2., péntek

20.516 - "Végezni kell az Iszlám Állammal" - az orosz légicsapások három-négy hónapig fognak tartani > 2015/10/02 MTI - Kárpátinfo


Feladó: Nemzeti Hirhalo 
Dátum: 2015. október 2. 16:19
Tárgy: [Lapszemle]  ''Végezni kell az Iszlám Állammal'' az orosz légicsapások három-négy hónapig fognak tartani - 
Merkelék elkezdték kilakoltatni a németeket - Közel 200 ezer menekült kitoloncolásáról döntött Németország - 
Putyin: a Nyugat el kell fogadja, hogy az egypólusú világrend véget ért - Szárazföldi katonákat küld Irán Szíriába - Az orosz beavatkozás hatásai
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


"Végezni kell az Iszlám Állammal" - az orosz légicsapások három-négy hónapig fognak tartani 
2015/10/02 MTI - Kárpátinfo 

Az orosz légicsapások Szíriában három-négy hónapig fognak tartani és erősödni fognak - mondta pénteken Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke Párizsban. 


"Megvan annak a kockázata, hogy elhúzódik, de Moszkva három-négy hónapos hadműveletről beszél" - fogalmazott a képviselő az Europe1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Arra kérdésre, hogy fokozódni fognak-e a légicsapások, azt válaszolta: "Teljes mértékben". 
Puskov szerint az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásai nem voltak elég hatékonyak, ezért új szakaszba kellett lépni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban. 
"Úgy gondolom, hogy az intenzitás nagyon fontos. Az amerikai koalíció látszólag bombázta az Iszlám Államot egy éven át, de nem volt eredménye. Ha hatékonyabban csináljuk, úgy érzem, hogy az eredmények meg fognak mutatkozni" - hangsúlyozta. "A (nemzetközi koalíció) hadműveletei alig húsz százalékának volt eredménye. Nyolcvan százalékban még csak nem is bombáztak" - tette hozzá. 
A külügyi bizottság elnöke visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint az orosz bombázók elsődlegesen nem az Iszlám Állam állásait támadják. 
"Az elsődleges cél az IÁ azon állásai, amelyek a legközelebb vannak Damaszkuszhoz" - hívta fel a figyelmet. A nyugatiak azt állítják, hogy Oroszország az Iszlám Államnak a Szíria keleti részén található állásaitól messze hajtotta végre az első légicsapásokat. 
"Végezni kell az Iszlám Állammal, fel kell számolni vagy ártalmatlanítani, és utána meglátjuk, mi lesz Szíriával" - vélte Puskov, aki szerint egy nemzetközi konferencia Bassár al-Aszad szíriai elnök és Irán bevonásával "ésszerű megoldás" lenne. 
"Négy éven át az Aszad-kormány kitartott, és jelenleg az egyetlen katonai erő, amely harcol az IÁ ellen. Mi nem hiszünk abban, hogy Aszad az egyetlen felelős" a Szíriában kialakult káoszért és a halálos áldozatokért - jegyezte meg. "A közel-keleti államok és részben a nyugati országok, amelyek támogatták a fegyveres felkelést, is felelősek a helyzetért" - mondta az orosz képviselő. 

Kapcsolódó: 
   Felfogtátok, hogy mit tettetek? - Putyin beszéde az ENSZ gyűlésen 


Merkelék elkezdték kilakoltatni a németeket - sajnálják, de kell a hely a betolakodóknak 
2015. október 1. Kuruc.info 

Már nemcsak a német, de a brit sajtó is attól hangos, hogy immár a második német nőt lakoltatják ki az otthonából csak azért, hogy helyet csináljanak az országba egyre nagyobb számban érkező bevándorlóknak. Közben Angela Merkel kancellár népszerűsége és az általa vezetett CDU támogatottsága csökken. 
Már 200 ezren osztották meg Bettina Halbey bejegyzését a Facebookon, amely arról szól, hogy az 51 éves ápolónő lakását elveszi az önkormányzat, mert az kell a "menekülteknek". Az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő Nieheim városa már fel is mondta a bérleti jogot. 
A 6400 lakosú Nieheim polgármestere a Die Welt szerint azt közölte a két gyermekét már felnevelő, egyedül élő nővel, hogy a város három menekültotthona szinte teljesen megtelt bevándorlókkal, viszont Nieheim köteles további szálláslehetőséget biztosítani, így nem maradt más lehetősége, mint a bérleti jog felmondása. A városban már így is 71 bevándorló él, de továbbiak elhelyezésére kötelezték őket. 
Az ápolónő, akinek nincs elég pénze ahhoz, hogy bíróságon támadja meg a döntést, azt mondta az őt faggató újságíróknak, fogalma sincs, hogy ápolónői fizetéséből hogyan talál majd egy másik lakást. 


Eközben a leendő lakók gondtalanul fociznak - bizonyára értékesebbek, mint egy német ápolónő

Frau Keller perre megy 

Hasonló cipőben jár az 56 esztendős Gabrielle Keller, akinek év végéig kell elhagyni a délnémet Eschbachban lévő lakását, hogy abba kontinensfoglalók költözzenek be. Ellentétben Bettina Halbeyjel, neki ajánlott a helyi önkormányzat másik lakást, de azt Frau Keller nem fogadta el. Helyette, mint a The Telegraph cikkében olvasható, perre megy. 

Csökkenő népszerűség 
Az ilyen és ehhez hasonló hírek bizonyára nem tesznek jót a Németországot vezető politikai "elit" népszerűségének. 


A lényeg, hogy ez jól sikerüljön - a németek jövője nem érdekes

Angela Merkel kancellár egy közvélemény-kutatás szerint már csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok ranglistáján, a második helyről esett a negyedik helyre. Más felmérések szerint Merkel népszerűsége kétéves távlatban is mélypontra süllyedt. Az általa vezetett Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatottsága 40 százalék alá zuhant. 
(Origó nyomán) 

Kapcsolódó: 
   Az új "német" politika: a legszegényebbeket teszik utcára, hogy jövevényeket költöztessenek a helyükre - új lakásokba 
   Botrány Németországban! Menekültek miatt kell elhagynia a bérlakását 
   Migráns panasz: lassú az internet és nincs pénz cigire! 
   Merkel: Nekem mindegy, felelős vagyok-e a menekültáradatért, most már itt vannak 
   Tömegverekedések, nők elleni erőszak, szemét és mocsok - így festenek a németországi menekülttáborok 
   Őrjöngtek és egymást verték a migránsok Németországban 
   Videó: Támadó menekültek 
   Így használják fel céljaik elérésére a migránsok a gyermekeket 


2014: ISIS terrorista, 2015: egy szegény menekült Németországban!


Közel 200 ezer menekült kitoloncolásáról döntött Németország 
2015. szeptember 30 Blikk - Civilhetes 

Közel kétszázezer menekült számára törhet össze nemsokára az álom, hogy Németországban kezdjenek új életet. 


Az országban ugyanis 190 ezer menekültkérő kitoloncolásáról döntöttek eddig, ám egyelőre nincs kellő anyagi fedezet és elég emberi erőforrás arra, hogy ezeket valóban végre is hajtsák. Éppen ezért eddig mindössze 10 ezer menekültet toloncoltak ki valóban, de ha hihetünk Szászország tartományi belügyminiszterének, Markus Ulbignak, ez nemsokára megváltozik - írja a Blikk. 
- Az év végéig nagy mértékben növelni fogjuk a kitoloncolások számát - jelentette ki a politikus a Bildnek. 
Sok elutasított menekült ugyan megkapja a határozatot arra, hogy el kell hagynia az országot, ám a hivatalos döntés ellenére sem teszi ezt meg, inkább bujkál, a hatóságoknak pedig egyelőre nincs arra kapacitásuk, hogy a kitoloncolásra várókat egyesével összefogdossák és feltegyék egy repülőgépre vagy egy vonatra. Nem is beszélve arról, hogy a jegyeket ilyenkor a hatóságnak kell fizetnie, amely szintén nem kis összeg, így ezzel egy újabb akadály merül fel a kitoloncolással kapcsolatban. 
A szövetségi parlament azonban már gondolkodik a probléma megoldásán, egy tegnap elfogadott törvénytervezet olyan új szabályozást vezet be, amely segíti a kitoloncolást és megakadályozza a menekülteket abban, hogy a döntés után eltűnhessenek. 


Kapcsolódó: 
   Medián: Jól jött ki a menekültválságból a Fidesz 
   Miért van Kijevben paksi közmeghallgatás, és miért nincs Budapesten? 
   Németország szigorít: 48 órán belül visszafordíthatják a menekülteket 
   Erőszakkal is megvédené a határait Ausztria 
   Gumibottal ütik a migránsokat a spanyol határon 
   Orbán: "A horvát kormányfő a Szocialista Internacionálé megbízottjaként támadja Magyarországot" 
   A Schengeni egyezmény eltörlését javasolja egy francia képviselő 
   Pintér: 30 ezer migránst kaphatunk vissza 
   Menekülttábort varázsolnának a lepukkant kiskunhalasi laktanyából 
   Ebben a 16 Magyar laktanyában alakítják ki a menekült táborokat! Kell ez nekünk? 
   Megsemmisítő FEMA táborok Magyarországon? 
   MNA: A veszély elmossa az ellentéteket? + HVIM beszámolóval frissítve 
   Bal-Rad: Én is martonfai és sormási vagyok! 
   Berághatott a kerítésre Ferenc pápa, nem jön jövőre Magyarországra 



Putyin: a Nyugat el kell fogadja, hogy az egypólusú világrend véget ért 
2015.09.29. hidfo.ru 

Az egypólusú világrend haláltusájáról, új döntéshozó központok felemelkedéséről, a nemzetközi rendszerek átalakulásáról és az ennek okán terjedő háborúk meggátolásáról beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfő az ENSZ közgyűlése előtt. 


Az értékelések szerint Vlagyimir Putyin "az Egyesült Államokat ostorozta" beszédében. Ennek ellenére, az államfő mindvégig nem nevezte nevén az Egyesült Államokat, ami arra utal, hogy a megfogalmazottakat is szélesebb kontextusban kell kezelni, mint egy adott ország és szövetségesei tevékenységének bírálása. Vlagyimir Putyin beszédében "egyetlen hatalmi központként" hivatkozott arra az entitásra, ami mostanra a világban zajló háborúk mozgatójává vált. Ugyanakkor, az Egyesült Államok nevének nem említésével felhívta a figyelmet arra, hogy ez a döntéshozó központ vagy hatalmi pólus nem azonosítható az országgal, és a probléma nem az országgal, hanem az azt - is - mozgató döntéshozó központtal van, ami saját akaratát erőltetné rá a világ más részeire. 

Vlagyimir Putyin beszéde újabb mérföldköve a globális átalakulásnak, melynek során az egyetlen döntéshozatali központ már nem tudja ráerőltetni akaratát a világ egyes részeire - ehelyett más döntéshozatali központok emelkednek fel, melyek elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a világ alakításában független cselekvőként lépjenek fel. Ez az Egyesült Államok globális fennhatóságában megnyilvánuló "Új Világrend" mostanra haláltusáját vívja. A világot nem sikerült egyetlen hatalmi központ irányítása alá vonni, és a Szovjetunió felbomlását követően létrejött átmeneti egypólusúság ideje véget ért. Az átalakulás részeként pedig világszerte egyre kiterjedtebb háborúk zajlanak, mert ez egyetlen hatalmi pólus továbbra is - erővel - fennhatósága alatt tartaná a világ azon régiót, melyek egyértelműen nem akarnak a fennhatósága alatt lenni. Putyin beszédének emiatt lényeges eleme, hogy az Egyesült Államokat nem nevezte nevén: a probléma, ami a jelenlegi háborúkat okozza, maga az egy pólusúság haláltusája, nem egy adott országé. 

Az államfő a folyamatban lévő átalakulás kapcsán az ENSZ szerepének újraértékeléséről beszélt; Putyin kifejtette, hogy az ENSZ az országok egy adott döntése kapcsán folytatott viták színhelyévé vált ahelyett, hogy a kompromisszum fórumává vált volna. Eközben "egyes országok" arra törekszenek, hogy az ENSZ döntéshozatali szervét megkerüljék, akadályként félreállítsák. 

"Az ENSZ alapítása során senki nem feltételezte, hogy itt majd konszenzus fog születni. A szervezet célja lényegében, hogy kompromisszumot találjon és valósítson meg, figyelembe vegyen különböző nézőpontokat." 
Putyin értékelése szerint az ENSZ át kell alakuljon - de legitimitásának megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járna. Egyes országok pedig éppen erre törekszenek: az ENSZ BT felhatalmazása nélkül kezdett katonai beavatkozások az ENSZ legitimitásának kikezdését jelentik. Putyin szerint amennyiben a nagyobb országok az ENSZ döntéshozatali szervét megkerülve kezdenek katonai beavatkozásokat, nagyon hamar egy olyan világban fogunk élni, ahol a kollektív munka helyett az egoizmus uralja az államközi kapcsolatokat, az egyenlőséget az erős diktálja a gyengének, és a demokrácia, valamint az azzal járó szabadságjogok végleg megszűnnek létezni - miközben független országok nem léteznek többé, csak protektorátusként működő, külföldről irányított területek. Putyin szerint mások hibájából kell tanulni: a Szovjetunió összeomlását részben a saját ideológia exportálására törekvés okozta - de ahelyett, hogy más hatalmak tanulnának mindebből, a Szovjetunió által elkövetett hibák at maguk is megismétlik. 

"Senkit nem szabad arra kényszeríteni, hogy egyszer és mindenkorra egy mások által egyetlen lehetséges útként elfogadott fejlődési modellhez igazodjon." 
Putyin kifejtette, hogy a saját ideológia más országokba exportálása láthatóan nem vezet eredményre; a nyugati világ nem tudja saját értékeit exportálni a nem-nyugati országokba, a helyi rendszerek eltávolításával, kormányok megdöntésével viszont hatalmi vákuumot hoznak létre, amibe extrémista csoportok nyomulnak be. Ez a globális terrorizmus kialakulásának oka. 
"Egyértelmű, hogy a közel-keleti és észak-afrikai országokban létrehozott hatalmi vákuum anarchia kialakulásához vezetett, amit azonnal betöltöttek az extrémista csoportok." 

Putyin ugyanakkor kijelentette, hogy az Iszlám Állam "nem a semmiből jött létre". Egyes országok előnyükre akarják fordítani ezt a mesterségesen létrehozott kaotikus helyzetet, és a terrorista csoportokat támogatják, eszközként használják arra, hogy megdöntsenek általuk nemkívánatosnak tartott rezsimeket. Ugyanakkor, ezek a csoportok megerősödésük után az őket támogatók, vagy bárki más ellen is fordulhatnak. Az államfő emiatt hangsúlyozta, hogy a Közel-Keleten kialakult válságot nem külső hatalmak erejére alapozva, hanem a muszlim országok bevonásával, őket segítve, de saját erejükre és együttműködésükre építve kell megoldani. Egyedül egy ilyen megoldás stabilizálhatja a Közel-Keletet, miközben a külső erőre alapozó megoldás csak fenntartja a helyi hatalmi vákuumot, ami a terrorizmus problémáját is konzerválja. 

Putyin kifejtette, hogy a migrációs válság megoldásának kulcsa nem a külső kontroll vagy a befogadás gondolata, hanem az államiság helyreállítása olyan országokban, melyekben a konfliktus során az államiság megbomlott (Líbia, Szíria). 
"A menekülteknek együttérzésre és támogatásra van szüksége, de ez a probléma kizárólag az államiság helyreállítását célzó radikális lépésekkel megoldható." 

Az orosz államfő az ukrán válságot szintén a folyamatban lévő globális átalakulás következményeként értékelte. Ukrajna - mint minden más poszt-szovjet ország - rákényszerült arra, hogy válasszon a Kelet és Nyugat közt, és a polgárháború már egy nyugatbarát puccs eredményeként jött létre. Putyin a 2015-ös minszki egyezmény feltételeinek betartását nevezte egyetlen lehetőségnek a konfliktus békés rendezésére. 
"Lehetetlen garantálni Ukrajna területi egységét fenyegetésekkel vagy erő használatával. Tiszteletben kell tartani a Donbassz lakosságának érdekeit és jogait, tiszteletben kell tartani választásukat, ahogy az a minszki egyezményben rögzítésre került." 

Putyin a terrorizmus és illegitim katonai beavatkozások mellett másik meghatározó problémának nevezte, hogy kialakítás alatt álló szabadkereskedelmi övezetek szembemennek a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabadpiacra vonatkozó szabályozásaival. Emellett egyes országok politikai célból gazdasági szankciókat kezdenek hozni, hogy saját érdekeiket nem együttműködésre alapozottan, hanem egyoldalúan rákényszerítsék egy másik országra. 
"Talán azzal akarnak szembesíteni minket, hogy a játékszabályokat újraírták, kiválasztottak egy szűk közösségének érdekei szerint, a WTO bevonása nélkül." 

Putyin szerint az ilyen irányú törekvések a globális kereskedelmi rendszerek egyensúlytalan állapotához, a globális gazdasági tér széthullásához vezetnek. 

Az orosz államfő tehát a migrációs válságot, a terrorizmust, a gazdasági ellentétek elmérgesedését egyazon okra vezeti vissza: hogy az önmagát egyetlen döntéshozatali központnak gondoló erő alárendeltségbe akarná kényszeríteni a világ egészét. Ugyanakkor, Putyin beszédének nem az az elsődleges tartalma, hogy az Egyesült Államok pokollá teszi a világot más népek számára. Sokkal inkább az, hogy bármely hatalmi tömb, amely saját akaratát ráerőltetné a világ tőle eltérő módon működő részeire, konfliktusokat, háborúkat gerjeszt - de ennek ellenére törekvései nem járhatnak sikerrel, miközben saját maga számára is egyre fokozódó biztonsági kockázatokat termel ki. A háborúk és válsághelyzetek megoldása nem a külső beavatkozás, mert egy problémát nem lehet megoldani azzal a gondolkodásmóddal, ami magát a problémát is létrehozta. A konfliktusok megoldása, hogy a nyugati országok el kell ismerjék; az egypólusú világrend véget ért, és annak erőszakkal fenntartására sem érdemes töreke dni. 

Kapcsolódó: 
   NATO-támaszpontot hoznak létre Székesfehérváron! 
   Bencsik András: A háború előérzete 
   A Pentagon elismerte, hogy fegyverhez juttatják a terroristákat Szíriában 
   Osztrák sajtó: az USA katonai szerepvállalása egy katasztrófa a világnak 
   Kína: A világ nem nézheti tétlenül a szíriai válságot 
   Oroszország Damaszkusztól Londonig átrendezi az erőviszonyokat 
   Már a törökök is méltatlankodnak az oroszok szíriai hadműveletei miatt 
   Videó: Na, ezeket már nem küldi az ISIS Európába, a kurdoknál ilyen a határzár (Hatékony) 
   Nagy az ajvék-jajveszék! 
   Német újságíró: atombombával irtaná ki a nyugatot az iszlám állam 
   A Fehér Ház szerint Oroszország bekapcsolódásával rosszabb lett a helyzet 
   Az orosz bombázások miatt Amerika katonai beavatkozást fontolgat Szíriában 
   Az amerikai hazugságok végét hozza a szíriai háború? 



Szárazföldi katonákat küld Irán Szíriába 
2015/10/01 Mandiner - Kárpátinfo 

A Reuters nyomán az osztrák Die Presse arról számol be: libanoni források szerint szárazföldi csapatokat vet be Irán Szíriában, hogy Aszad elnök rendszerét védje és annak ellenzékét támadja. A libanoni Hezbollah is beszállna Aszadék oldalán a harcba. Közben Irán Szaúd-Arábiát is fenyegeti. 


Az osztrák Die Presse arról számol be a Reuters nyomán: libanoni források szerint több száz katonát küldött Irán Szíriába, hogy Bassár el-Aszad elnök oldalán belépjenek a polgárháborúba és Aszad ellenzékét támadják. Az iráni szárazföldi alakulatok Észak-Szíriában támadják az Aszaddal szemben álló erőket - közli a Mandiner
A libanoni Hezbollah fegyveresei a hírek szerint szintén készen állnak arra, hogy Aszad oldalán belépjenek a konfliktusba. Az irániak és a hezbollahosok akcióját az orosz légierő támogatná az Aszad ellenzéke elleni csapásokkal. 
Eközben Iránban Ali Khamenei ajatollah azt közölte: az iráni fegyveres erőknek fokozniuk kell készültségüket, hogy az ellenség ne merjen támadásra gondolni. Az ajatollah egyúttal Szaúd-Arábiát is megfenyegette a mekkai zarándoklaton történt tömegtragédia miatt. Szaúd-Arábia szerint Irán terjeszkedő politikát folytat, Irán azonban csak saját befolyásának békés fenntartását látja saját politikájában. 

Kapcsolódó: 
   Az amerikai hazugságok végét hozza a szíriai háború? 
   Szaúd-Arábia és a szíriai ellenzék tiltakozik az orosz légitámadások ellen 
   Kötelező tananyag: Az USA stratégiájának nyílt beismerése felfedte a háborúk és a mostani válság okait! 


Az orosz beavatkozás hatásai 
október 1, 2015 nemzetiarcvonal.net 

Az előző hónap végén az orosz vezetés döntött a szíriai beavatkozás mellett. A döntés voltaképpen már előbb megszületett, de stabilizálni kellett hozzá a beavatkozáshoz szükséges infrastruktúrát. Már akkor sejthető volt a beavatkozás, mikor orosz különleges egységek irányítása mellett számolták fel az oroszok által kiszemelt légibázisok környezetébe jutó terroristákat, robbantó és mesterlövész csoportokat. 

Nem akarjuk senki kedvét elvenni, de azt tudni kell, az orosz beavatkozás korlátozott mértékű lesz, ellenben várhatóan nagyon hatékony. Nem fognak katonákat adni, nem vonulnak fel a legújabb fejlesztések, viszont hatékony légvédelmet, légierőt és flottát telepítettek a szír állam területére és partjaihoz. Ahogy a nyugat a líbiai légtérzár címén Kadhafi hadseregét bombázta rommá, pontosan úgy jártak el az oroszok is. Az ISIS elleni bombázás címén minden csoportot bombáznak, legyen az mérsékelt, vagy radikális iszlamista. 

Ennek következtében azonnal tiltakozott a légicsapások ellen a szaúdi vezetés. Az USA saját csapdájába esett, hebegnek-habognak, fogalmuk sincs, mit is mondjanak. A franciák természetesen azonnal a légicsapások leállítását követelik, mivel nekik is pénzük van a fizetett terroristákba fektetve. De amit az USA esetleg könnyedén lenyel, az a jelen helyzetben a francia vezetés bukását is jelentheti. Annak idején az orosz vezetés ugyanígy tiltakozott, hogy a légtérzár címén bombázásba kezdett a Nyugat, persze nem vette figyelembe senki. Pontosan ennyire foglalkoznak most az oroszok is a Nyugat nyafogásával. 


Szép tűzijátékot csinálnak az oroszok, öröm nézni a szaúdi-amerikai terroristák porrá égetését

A légicsapások két napja tartanak, de már vannak jelentős eredmények. Meghalt az ISIS egyik magas rangú vezetője, és lebombázták az egyik legnagyobb fegyverelosztó központot. Aleppo mellett egy támadásban 35 terrorista halt meg. Az orosz légierő nem tesz különbséget ilyen vagy olyan terrorista között. A lényeg most: stabilizálni az ország nyugati felét, az északi terület tengerpartját, a part és Aleppo közötti iparilag fejlett területet, valamint Damaszkusz környékét és a Libanonnal párhuzamosan fekvő szintén ipari övezetet. A támadásokat is ennek megfelelően hajtják végre. Minden ponton a szír hadsereg előtt bombázzák a kannibálok állásait, megtisztítva és támadásra előkészítve azt. A legérzékenyebb veszteség a terroristáknak mégsem ezek, hanem az, hogy az orosz légicsapás teljesen elpusztította a terroristák legnagyobb kommunikációs-rádiós központját. 

Az orosz beavatkozás a kezdete annak a folyamatnak, amely teljes mértékig át fogja írni a Közel-Kelet politikai palettáját. Szaúd-Arábia dörgölőzése, majd mostani kirohanása nem véletlen. A fél arab világ felforgatásában aktívan részt vevő Szaúd-Arábia érzi a véget. A jemeni háború is rosszul áll, aminek következtében Szaúd-Arábia területén egy Jemennel határos megyében forradalom kezdődött, majd minap egy szaúdi herceg jelentette be, hogy a jelenlegi vezetés leváltására törekszik, mert azok az utóbbi 20 évben mindent elhibáztak. Ráadásul a monarchikus hatalmi viszonyok sem fenntarthatók mára, valószínűleg emiatt a síita/szunnita vonalon kiéleződik majd a belviszály. Ha Szaúd-Arábia megroppan, az egész közel kelet a feje tetejére fog állni. Akár még törzsi szintre is lemehetnek bizonyos országokban az összetűzések. Márpedig Moszkva könnyen lehet, hogy erre apellál, mivel már most a zsebébe igyekezett tenni a legjelentősebb országokat és azok vezetőit. Iránnal katonai együ ttműködési szerződése van, Irak orosz fegyverekkel veri az ISIS csapatait, Szíria éppen most kap jelentős segítséget. Ebben az esetben ugyanis csak az orosz vezetés tud megfelelő alapokról tárgyalni bármelyik országról is legyen szó. Stabilitást csak ők, az oroszok és Kína tud jelenteni, más nem. 

Az sem kizárt, hogy az egész lépés egy főpróba. Moszkva teszteli a Nyugatot. Mit bír, mik a tűréshatárai, mekkora erőt képes felmutatni, képesek-e hatékonyan harcolni az orosz hadigépezet ellen. Ha nem, és a Nyugat leszerepel, az ukrajnai beavatkozást sokkal nyugodtabban merik meglépni. Akkor pedig a jelenlegi kijevi vezetés is kezdhet csomagolni. 

Vári Roland - NemzetiArcvonal.net 

Kapcsolódó: 
   A franciák 90 százaléka támogatja a cionista iszlám állam elleni orosz koalíciót 
   Csecsen elnök: Készek vagyunk Szíriában az Iszlám Állam ellen harcolni 
   Irán, a Hezbollah, a szíriai hadsereg felkészül a CIA dzsihádistái elleni offenzívára 
   Putyin fenyegetése: a terroristák vagy meghalnak vagy börtönbe kerülnek! 
   Már Irakban is bombáznának az oroszok 
   Kínai hadihajók tartanak a szír partok felé, hogy támogassák a damaszkuszi vezetést a terrorizmus ellen harcban 
   Lezuhant egy C-130-as amerikai katonai teherszállító repülőgép Afganisztánban 
   Videó: Hálás szír emberek mondanak köszönetet az orosz beavatkozásért