Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 8., hétfő

2.739 - Tóth Ákos - A Tisztesség Forradalma > NE FELEDJÜK, AZ UTOLSÓ VAGYONELEMEK KIÁRUSÍTÁSA ZAJLIK, VÉDJÜK MEG EGYMÁST!

Von: Tóth Ákos

Gesendet: Montag, 8. Juni 2009 12:12
An: KutasiJ ózsef
Betreff: A Tisztesség Forradalma
Wichtigkeit: Hoch

 

Hazánk érdekében a hétvégén több ezer önkéntes is dolgozott Magyarok Szövetsége keretében az ország számos pontján. A hétvégén megtartott Jász-Nagykun Szala indította a Megyegyűlések folyamatát.

 

Augusztus 21. 22. 23. Kunszentmiklós mellett kerül sor a Magyarok Országos Gyűlésére, ahova minden tisztességes embert várnak.

 

Szerintem ez a "Tisztesség Forradalma", ami az anyagi-szellemi-lelki válságból kivezető út.

 

Mellékeltem az elmúlt hetek cikkeiből néhányat, konkrét feladatok megnevezésével, amikben részt vehet mindenki saját környezetében.

 

Szeretettel,

 

Tóth Ákos


A munka ami összeköt

 

Több mozgalmat is szeretnénk elindítani, amelyek szorosan kapcsolódnak a Szövetséghez. Ilyenek például:

 

- Kapcsold ki a tv-t!

A világon végzett felmérések szerint a magyarok töltik a legtöbb időt a televízió előtt. Ez hihetetlen mértékű, napi átlag 4,5-5 óra!! Ezen feltétlenül változtatnunk kell, hiszen a média befolyásoló ereje a legnagyobb.

Várunk minden olyan jelentkezőt, akinek van ötlete, anyaga arról, hogy lehet a televíziózással töltött időt lecsökkenteni, milyen más programokkal, elfoglaltsággal tudjuk a tv elé ragadottakat onnan felállítani. Ehhez várunk ötleteket, és egy csapatot, akik ezt a mozgalmat elindítanák, bevonnának más szervezeteket, akik hasonlóan gondolkodnak, és sikerre vinnék.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.kapcsoldki@gmail.com

 

- Anyaság

Az anyaság, mint intézmény, ma Magyarországon sajnos nagyon alulértékelt. Szeretnénk elindítani egy mozgalmat, amely átélhetővé teszi a nők számára az anyaság felemelő érzését, ellensúlyozza azokat a mai társadalomban egyre terjedő negatív hozzáállást, amely az anyasággal járó nehézségeket, hátrányokat domborítja ki. Az örömöt, a teremtés élményét nem kapja meg a szülő. Erőltetik az abortuszt, a szülést követően a test változásainak hatását, belénk diktálják, hogy a gyermekvállalás mekkora teherrel, áldozathozatallal jár, hogy meg tudjuk teremteni a gyermeküknek az életben való elindulásához a feltételeket. Ezek mesterségesen gyártott elméletek, amelyek teljesen félrevezetnek, elrettentenek sok leányt a szüléstől. Ezt az állapotot meg kell szüntetni!

Ebben a témakörben is várjuk ötleteiteket, és egy csapatot is építenénk, akik országosan, más szerveződésekkel karöltve dolgoznának az ügyön. Előadásokat tartanának, tervezetet dolgoznának ki, reklámkampányt indítanának.

„A legszebb ellenállás a gyermekáldás!"

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.anyasag@gmail.com

 

- Kaláka mozgalom

Magyarországon nagy hagyományai vannak a kalákamunkának, amelyet sajnos különböző rendeletekkel próbálnak megnehezíteni. A kaláka a kölcsönös egymást segítés elve alapján működik. A vidéki házak nagy része így épült, és még sok helyen ma is így épül.

De nem csak az építkezéseknél előnyös munkamegosztási rendszer, az élet szinte minden területére ki lehet terjeszteni, így például a földművelésben, játszóterek kialakításában, stb.

Szeretnénk újjáéleszteni ezt a fajta közösségi együttműködést, amely nem is olyan rég, még teljesen természetes volt a jól szervezett közösségekben. Ezt elsősorban helyben, a településeken kell elkezdeni, közvetlen ismeretségben, baráti körökben, majd mind szélesebb körben kiterjeszteni.

Ezt továbbgondolva akár országos szinten is meg lehetne szervezni a kaláka csoportokat!

Ehhez elképzelésünk szerint létre kell hozni egy internetes oldalt, ahol becsatlakozhatnak azok, akik ilyen kalákamunkában szívesen vennének részt.

Megjelölhetnék, hogy mihez értenek, mennyi idejük lenne rá, milyen messzire tudnak elutazni segíteni.

Lenne egy osztályozórendszer is, amelyben a kalákában résztvevők tudnák osztályozni a munkatársaikat, a vendéglátót.

Várjuk azok jelentkezését, akik már valamiféle gyakorlattal rendelkeznek a csapatszervezésben, esetleg kaláka munkában is részt vettek már. Várjuk azokat is, akik az internetes oldal felépítésében tudnák segíteni a munkánkat.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.budapest@gmail.com

 


Hatalmas lendülettel folyik országszerte a szervezés, és ahogy haladunk előre, egyre több feladatrendszert kell megoldanunk, egyre több kiváló ötletet kellene megvalósítanunk. Ahhoz kérjük a segítségeteket, hogy ezek a terveink minél előbb megvalósulhassanak. Több feladatra keresünk alkalmas egyént, aki szabadidejéből tudna áldozni a megvalósulásra!

 

1/ Keresünk valakit, aki országosan figyelni tudná a vásárokat, piacokat, rendezvényeket, és minden eseményt. Általában ezek az események interneten megtalálhatóak, össze kell írni őket és csoportosítani. A legkisebb falunaptól elkezdve a legnagyobb központi, állami rendezvényekig. Ez egy országos eseménynaptárba illesztve óriási segítség lehet a közösségeknek. Útmutatóként szolgálhatna, hogy hol, mikor tudnak megjelenni, akár mint Magyarok Szövetsége. Ehhez ismerni kell az események típusát, jellegét, kapcsolatba lépni a szervezőivel, illetve az adott rendezvény helyszínéhez közeli helyi közösségeknek eljuttatni a hírt.

Olyan jelentkezőt várunk a feladat megoldására, aki napi szinten tudja fogadni a kéréseket, jó a kapcsolatteremtő készsége, jó szervezői képességekkel rendelkezik.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.esemenyek@gmail.com

 

2/ Keresünk valakit, aki a civil szervezetek által szervezett előadásokról adna hírt.

Minden összejövetel, esemény, előadás, program, akció fontos lehet számunkra, hogy megjelenhessünk, kapcsolatokat építhessünk, megismerhessünk más szerveződéseket. Feladatkörébe tartozna témák szerint csoportosítani az eseményeket, továbbítani a helyi közösségek felé, illetve az adott témakört érintő Magyarok Szövetsége Tagozatához. Fel kell tudni mérnie, hogy egy-egy esemény menyire lehet számunkra érdekes, milyen előadásokkal tudnánk részt venni az adott eseményen.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.civilek@gmail.com

 

3/ Adatrögzítés a beérkező magyar termelő gyűjtésből:

A céljaink elérésében egy fontos állomás, a magyar gazdaság talpra állítása, a termelők piacra jutásának elősegítése, a belkereskedelem újraindítása.

Hogy ezt megvalósíthassuk, először össze kell gyűjtenünk, rendszereznünk kell a magyar termékeket, termelőket. Ehhez kérjük a Ti segítségeteket.

Elsődleges feladat egy országos adatbázis létrehozása, amelyben lehetőleg minden Magyarországon működő termelő rögzítve legyen.

A termelők, termékek gyűjtése egy egységesített Excel formátumú táblázat segítségével történik, amelybe különböző szűrési lehetőségekkel vannak beleépítve, hogy az igényeknek megfelelően tudjuk keresni termékek, feldolgozottság, szállítási feltételek szerint.

Már megalakult egy kis csapat, amely elkezdte az adatok rendszerezését, melléjük keresünk olyan segítőkész jelentkezőket, akik napi szinten tudnák segíteni a munkájukat.

Mivel a csapat tagjai mind Budapestiek, ezért elsősorban innen a fővárosból keresünk jelentkezőket.

A jelentkezéseteket a következő címre érjük:

msz.magyarvasar@gmail.com

 

4/ Takarékossági megoldások:

Spórolni nem csak a szegényeknek kell. Az elpocsékolt energia, a feleslegesen megvásárolt termék olyan eltékozolt erőforrás, melyet környezetünk károsításával, végső soron bolygónk kizsákmányolásával állítottak elő. Rossz szokásainkról lemondva rengeteg energiát takaríthatunk meg mindennapi tevékenységeink során.

Szeretnénk összegyűjteni minden olyan megoldást, amely segíti a háztartásokat abban, hogy minél kevesebb energiafelhasználással, minél kevesebb költséggel tudjanak működni.

Ezen ötletek, tapasztalatok összegyűjtésére keresünk valakit, aki összegyűjtené, és egy jól értelmezető formában rendszerezné a lehetőségeket.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.magyarvasar@gmail.com

 

5/ magyar termék honlap karbantartás

Néhány héten belül elindul egy honlap, amelyben településekre, üzlettípusokra, termékekre bontva kapnak majd információt az oldalra látogatók.

Minden településnek, kerületnek lesz saját szerkeszthető oldala, amelybe felviheti az adott körzetben tevékenykedő termelőket, termékeket. Ennek a folyamatnak az irányítására, felügyeletére keresünk szabadidővel rendelkező segítőket, akik értenek az efféle feladatok elvégzéséhez.

A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:

msz.magyartermek@gmail.com

 


A helyi szervezetek feladatai:

 

1. A szervezet kiépítésével kapcsolatban:

a. Tagtoborzásra és szervezetépítésre történő megbízás átadása

- egy adott településen két-három olyan személy részére, akik a kitűzött célokat elfogadták, előzetesen egyeztettek az MSZ szervezőbizottságának megbízottjával

- kiscsoportos oktató csomag átadása /szórólap, plakát, kisfüzet, rövid video/

b. Új tagok csatlakozása személyes kapcsolatok útján

- családias 2-5 fős tájékoztatók, beszélgetések megtartása

c. Az MSZ alapvetéseinek ismertetése a belépő tagokkal, nyilatkozatok aláírása

- Szórólap átadása

- Az MSz céljainak ismertetése (21 pont)

- Rövid ismertető film levetítése /rövid video/

- Kiskáté tartalmának ismertetése

d. Lakossági fórum összehívása, megszervezése

- időpont egyeztetés az MSZ országos titkárságával (msz.titkarsag@gmail.com)

- igényfelmérés

- terem foglalás /olcsó, elegendő parkolóhely, az előzetes igényfelmérés kétszeresét befogadó terem, hangosítás, kivetítő biztosítása, az önkéntes hozzájárulás alapösszegének meghatározása (kalkulálni a nyomtatási költségeket, előadók üzemanyag költségét Budapestről, terembérletet / fő)

- helyi termelőknek, kézműveseknek ingyenes értékesítési lehetőség biztosítása, ezek kiértesítése

- Egyesületek, szervezetek, magánszemélyek kiértesítése

- Szórólap, plakát nyomtatása

- Szórólapok eljuttatása minden elérhető postaládába

- Plakátok kihelyezése /Nagyobb várakozási időt okozó piros lámpáknál, ill. nyilvános helyeken/

e. Lakossági fórum az MSZ hivatalos előadóinak közreműködésével

- az érdeklődők fogadása, szórólap /amely tartalmazza az országos weblap és a helyi szervezők elérhetőségét/ minden látogató kezébe

- felkért előadó /Himnusz, ill. még egy népdal/

- helyi szervezők felvezetése – összefogásra biztatás /helyi történelmi példával színesítve, a helyi emberek legfontosabb előnyös tulajdonságait kiemelve/

- szellemi alapvetések tisztázása /ember, nemzet, nemzetállam, közösség, egyén, szabadság, magyar műveltség/

- a szövetség céljainak értelmezése

- rövid ország értékelés

- jövőkép felvázolása

- cselekvési terv

- csatlakozási felhívás

- csatlakozók regisztrálása

- adatok továbbítása az országos rendszerhez

- Szózat- népi ének

f. Az MSZ helyi szervezetének felállítása, munkacsoportok létrehozása, csoportok vezetőinek megválasztása

- Önkéntes toborzó- és felkészítő csoport /2-3 fő/

- Sajtó csoport /2-3 fő/

- Informatikai csoport /2-3 fő/

- Rendezvényszervező csoport /4-5 fő/

- Gazdasági csoport /2-3 fő/

- Szervezeti kapcsolatok csoport /2-3 fő/

- Társadalmi ellenállást szervező csoport /2-3 fő/

- Jogi védelmet biztosító csoport

g. Közösségépítő- szervezetépítő tréning megtartása

h. Kéthetente a tagok rendszeres találkozójának megszervezése, a csoportok munkájának kiértékelése, ellenőrzése

i. Családtagokat is bevonó közösségi összejövetelek folyamatos szervezése /közös játék, tánc, bográcsolás, kenyérsütés, közös asztal, filmvetítés, helyi Magyarok Vására stb./

j. A folyamatosan belépő új tagok bevonása a csoportok munkájába, adataik továbbítása az országos hálózatba

k. A felmerülő igényeknek megfelelően újabb lakossági fórumok szervezése

l. Helyi /városi, települési, járási, választókerületi/ három fős vezetőség megválasztása

m. Vezetők delegálása a megyei vezetésbe

 

2. A szervezeti munka

 

Önkéntes toborzó- és felkészítő csoport /2-3 fő/

-Új önkéntesek, segítők bevonása

-MSZ szervezetépítő- és önkéntes tanfolyam elvégzése

-Csatlakozó szervezetek /egyesületek , önkormányzatok, szakszervezetek tájékoztatása, együttműködési megállapodások megkötése/ előadások megtartása

-A folyamatosan belépő új tagok bevonása a csoportok munkájába, adataik továbbítása az országos hálózatba

-Közösségépítő- szervezetépítő tréning megtartása

- A szervezeti összejövetelek koordinálása, vezetése, mederben tartása

 

Sajtó csoport /2-3 fő/

-A megalakulás hírének továbbítása helyi újság, televízió, rádió felé

-Az országos szervezet nagyrendezvényeinek, híradásainak továbbítása a helyi média felé

-A helyi MSZ szervezet lakossági fórumairól szóló hírek továbbítása

-MSZ saját újságjának terjesztése

-Az MSZ újságba helyi hír, cikk szerkesztése, továbbítása az MSZ országos szervezőbizottságban lévő sajtószolgálat felé

-A helyi média és sajtó figyelése, információk továbbítása az országos szervezet felé

-Az MSZ országos sajtóban, médiában való szereplésének beharangozása az Országos Sajtószolgálat tájékoztatása alapján

-Ha van rá lehetőség, önálló műsor készítése helyi tv-ben, rádióban, vagy önálló rovat létrehozása

-Saját rendezvények filmes rögzítése, rövid filmes összefoglaló készítése

-Önálló filmanyag továbbítása MSZ Országos Sajtószolgálat felé

-Helyi nemzeti érzelmű kis médiumok bevonása az országos hálózatba.

-Helyi hírhálók, levelezési listák felé országos és helyi MSZ hírek továbbítása

 

Informatikai csoport /2-3 fő/

-Kapcsolat felvétele az országos informatikai csoporttal, segítség felajánlás, részmunka kidolgozásában való részvétel, rendszerek összehangolása/

-Helyi hírhálók, levelezési listák felé országos és helyi MSZ hírek továbbítása

-Saját levelezési lista kiépítése

-Adatok továbbítása az országos szervezet felé

-Nyomtatás, plakáttervezés

 

Rendezvényszervező csoport /4-5 fő/

- Lakossági fórumok szervezése

- MSZ nagyrendezvényeire való utazás szervezése /telekocsi, busz/

- Helyi szervezet családi összejövetelek szervezése

- MSZ Magyarok Vására helyszínek egyeztetése csatlakozó polgármesterekkel

- Kézművesek, termelők, magyar termékek forgalmazóinak lista összeállítása, lista továbbítása az Országos Rendezvényszervező csoport felé, meghívásuk az augusztus 21-22-23-i országos nagyrendezvényre

- A térség természetgyógyászainak, hagyományőrző egyesületeinek, főzőmestereinek meghívása az augusztus 21-22-23-i országos nagyrendezvényre

- Pásztorok, vőfélyek, jegyespárok meghívása az augusztus 21-22-23-i országos nagyrendezvényre

- Eskütételek szervezése

- Kézművesek, termelők, kereskedők együttműködésének megteremtése a Magyarok Vására megrendezéséhez

- Előadók felkérése saját rendezvényekre

 

Gazdasági csoport /2-3 fő/

-Saját rendezvényeken önkéntes hozzájárulások gyűjtése

-MSZ céljaival egyetértő helyi támogatók továbbítása az országos nagyrendezvény létrehozásának érdekében

- MSZ helyi erőkkel szervezett Magyarok Vására pénzügyi vonatkozásainak szervezése

 

Szervezeti kapcsolatok csoport /2-3 fő/

-A csatlakozó magánszemélyeket és szakmai szervezetek tagjai közül azokat, akik szívesen részt vállalnának az országos tagozati munkában, elirányítja a megfelelő vezetőkhöz

 

Társadalmi ellenállást szervező csoport /2-3 fő/

-Egyesületekkel, jogvédő szervekkel, önkormányzatokkal egyeztetve a törvényes társadalmi ellenállás lehetőségeit kutatja, és ötleteket gyűjt

-Figyeli a pártok és a jelenlegi hatalom helyi cselekedeteit

 

Jogi védelmet biztosító csoport

- Ellátja a helyi tagok munka- és büntetőjogi védelmét

- Együttműködik a hasonló feladatot ellátó országos szervvel

- Jogalkotási javaslatait eljuttatja az államreform tagozat vezetőjének

- Megelőző jelleggel előzetes oktatást tart a szervezet tagjainak

 


Megyei, települési szervezők találkozója - beszámoló

admin, 2009, május 11 - 15:54

Hírek

 

Múlt héten szerdán Budapesten volt a Magyarok Szövetsége országos szervezői találkozója, melyre a települések és megyék szervezőit várták azért, hogy a tovább lépéshez ajánlásokat fogalmazzanak meg, és segítséget kapjunk. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni az ott elhangzottakat…

 

Első részben Vukics Ferencet hallgattuk, az ő javaslatai a következők:

 

Titkárságok:

Minden megyében fel kell állítani záros határidőn belül egy titkárságot. Ez a titkárság 3-5 főből álljon, akiknek csak ez a dolga. Itt az ideje a teljes munkamegosztásnak, most már nem megoldás az, ha egy ember 5-6 dolgot végez egyszerre. A megyei főszervezők feladata, hogy összehangolják a megyében folyó különféle történéseket, instrukciókat adjanak, inspiráljanak és segítsenek. Az ő segítségükre kell, hogy legyen ez a titkárság, valamint a tizedes rendszer szerint a megyéből kb. 10 megyei szervező, akik az egy-egy területen folyó munkákat fogják össze és a megye különböző részeit képviselik.

Nemsokára megyegyűléseket tartunk minden településen, és itt amellett, hogy egy jó közösségi programot szervezünk magunknak, és kicsit közelebb hozzuk egymáshoz a településeket, meg kell választanunk a megyei elöljáróinkat is.

Lényeges, hogy minden településen is legyen egy titkár.

A megyében felálló 3-5 fős titkárság feladata többek között az is, hogy a velünk együtt működő szervezeteket nyilvántartsa és elérhetőségüket továbbítsa a központi titkárságra.

Tehát a helyi titkárok a megyei titkársággal lennének folyamatos kapcsolatban, a megyei titkárságok pedig közvetlenül az országos titkársággal.

 

Lakossági fórumok:

Itt az ideje a lakossági fórumok megyén belüli vehemensebb szervezésének. Egy héten belül az országos szervezők a központi titkárságra (msz.titkarsag@gmail.com) várják a vázlatot az ebben a témában felelős megyei szervezőktől, hogy hogyan képzeljük el a lakossági fórumok megtartását a kistelepüléseken? Természetesen ezeken a lakossági fórumokon minden esetben egy megyei szervezőnek mindig ott kell lennie. Ha a lakossági fórumokról küldjük az infot a titkárságra, az országos szervezők kérése az, hogy az előadó neve szerepeljen a levélben! Minden járásnak kellene, hogy legyen egy járási megbízottja, akik közvetlenül a megyei szervezőkkel állnak kapcsolatban.

Tehát jövő héten az országos titkárság várja annak tervét, hogy hogyan tervezzük "elfoglalni" a megyét!

A megtörtént lakossági fórumokról mindig kérnek egy rövid beszámolót a honlapra (hol, ki, kinek, eredményt az előadó hogy értékeli, mely települések voltak jelen, stb).

 

Programokról:

Ezek a programok azt a célt szolgálják, hogy valamilyen módon utolérjük az embereket, akiket, valljuk be őszintén, bizony igen nehéz megmozdítani. A programok célja elsősorban a bemutatkozás és a példamutatás.

1. Lakossági fórumok

Ezekről már szó esett feljebb. Ennek kapcsán hangsúlyozottan szóba került, hogy az egyes megyei főszervezők csak úgy tudnak majd hatékonyan működni, ha van mellettük egy sajtós, egy titkár, egy önvédelmi szervező (GYŐZ csoport), egy rendezvényszervező, valamint a járási vezetők és az egyéb munkacsoportok vezetői, akik folyamatosan kapcsolatban vannak a megyei szervezővel.

2. Gazdaudvarok

Ezeket bármikor, bármelyik háznál meg lehet szervezni, lényege az, hogy a termelők ide összehordják az eladásra szánt dolgaikat, és az épp aktuális termékekből lehet azon a napon vagy hétvégén stb. vásárolni. Ezeket az alkalmakat meg lehet előre hirdetni, akár rendszeressé is lehet tenni.

3. Magyarok Vására

Lassan minden településen elindul és legalább egy alkalommal megvalósul. Termelők mellett a tisztességes, magyar árut közvetítő kereskedőket is várják, akik esetlegesen egy-egy járásban összegyűjtik az eladásra szánt terményeket és kiviszik a vásárba értékesítésre. Társadalmi szervezetek, szövetkezetek is részt vehetnek ezeken az alkalmakon.

Ezzel kapcsolatosan jó lenne, ha minden megyében, településen összeírásra kerülne a termelők, őstermelők listája.

4. Cserevásár

Ezeket évente ötször érdemes megrendezni. Lényege, hogy nem pénzért árulják a termelők a termékeiket, hanem elcserélik egymással fölöslegüket. Mindenki megkeresi és itt megtalálhatja azt, amire éppen szüksége van, cserébe pedig felajánlhatja a maga többletét. Ősszel kétszer érdemes megtartani, szeptember és október hónapban, a gazdák tudják, hogy miért. Télen egy alkalommal, a húsállat-vágások idején. Tavasszal szintén két alkalommal, a szántás, vetés, palántázás, csemeteültetés idején. Fontos, hogy nem csak terményt cserélhetünk, hanem szolgáltatást, munkát is! Tehát akár a két kezünk munkáját is felajánlhatjuk cserébe!

Ezeknek a cserevásároknak a kapcsán esett szó a helyi, közösségi pénzek létrehozásáról is, melyhez egyre közelebb kerülünk.

5. Megyegyűlés

A szervezések elkezdődtek. A Magyarok Szövetsége a nyáron történelmet ír azzal, hogy két hónap alatt mind a 19 megyében megtartja a Nagyszalát, amelyen megválasztja képviselőit, elöljáróit. Ez az esemény kulturális rendezvény és vásár is egyben.

6. Országos Gyűlés

Ez két síkon fog zajlani: az egyik a központi rendezvény, a másik pedig a megyék helyszínei. Megyénként várnak egy színpadot és egy kiállítási sátrat, melyek szellemi műhelyek is lesznek egyben. Ezen a rendezvényen minden megye min. két órás saját bemutatkozó program lehetőséget fog kapni. El lehet kezdeni felkutatni a hagyományőrző csoportokat, az ezzel kapcsolatos listákat az msz.titkarsag@gmail.com-ra lehet továbbítani.

7. Sportnap

Hasonlóak a "MOZDULJ" napokhoz, remek közösségi alkalmak. Egyesületekkel együttműködve, azok szervezésében is megvalósíthatóak a különféle tömegsport rendezvények, akár sportpályákon, akár települések peremén, akár nagyobb tereken, játszótereken, akár a helyi önkormányzatokkal együtt működve. Lényeg, hogy megmozdítsuk a gyerekeket, fiatalokat, idősebbeket, családokat. Alapelv az egészséges életmód program alapján is a közösség építése.

8. Falunap

Helyi kistelepülések összekovácsolása, együttléte a cél. Indulhat zenés ébresztővel, felvonulással, istentisztelettel. Ha van a településen hősi emlékmű, akkor jó lenne az azon szereplő nevek leszármazottait, családjait meghívni és méltatni őket azért, hogy ezek a családok már milyen sokat adtak ennek a hazának. Ne feledjük soha az ő áldozataikat!

Egész napos családi programokat érdemes szervezni a falunapra, hogy a gyerekektől a fiatalokon át az öregekig mindenki megtalálja a maga örömét azon a napon. Mindenkinek jusson kikapcsolódási lehetőség! Az estét tábortűzzel, táncházzal érdemes zárni, fontos, hogy együtt legyünk.

Az arra vállalkozók egy-egy megyében feltérképezhetik a falunapok időpontjait és a helyi MSZ szervezők bekapcsolódhatnak azok szervezésébe.

 

Önvédelmi csoportok:

Ezen csoportok megalakulása minden megyében és minden településen létfontosságú. Az ő feladatuk az országban elkezdődött kilakoltatások megakadályozása, az emberek otthonának a védelme. A GYŐZ (Gyorsreagálású Önvédelmi Zóna) csoportjainak létrejöttéről minden esetben kérnek jelzést küldeni a titkárságra (msz.titkarsag@gmail.com), ha jelzés jönne a központba kilakoltatásról, legyen kiket értesíteni! Kérés ezen csoportok felé, hogy folyamatosan figyeljék az árverési hirdetményeket, árverési közlönyt, hogy napra kész információik legyenek. Kérés továbbá, hogy a helyi GYŐZ csoportok reklámozzák, hirdessék magukat, szórólapozzanak, beszéljenek magukról, legyenek jelen a helyi emberek tudatában, azért, hogy akit ki akarnak lakoltatni, egyből tudja, kihez fordulhat segítségért.

 

NE FELEDJÜK, AZ UTOLSÓ VAGYONELEMEK KIÁRUSÍTÁSA ZAJLIK, VÉDJÜK MEG EGYMÁST!

 

Ezután Gosztola Ferenc beszélt a piacok szervezéséről és a tudatos vásárlásról, ezzel kapcsolatosan jelent meg már cikk a honlapon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a marketing célja nem más, mint a befolyásolás: olyan dolgokra kényszeríteni az embereket, ami a reklámozó céljait szolgálja.

 

Madari Tibor a Hitelesek csoport tagjaként arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarország a hitelválság mellett morális válságban is van, és ez a kettő szorosan összekapcsolódik. A Hitelesek csoport a VÉSZ-el együtt ma az egyetlen olyan kezdeményezés az országban, amely valóban tesz is a bajba jutott emberekért és nem csak beszél.

 

Udvardy Zsolt szólt a felállt Magyar Termék munkacsoportól, melynek vezetőjeként várja a magyar termékeket előállítók jelentkezését az msz.magyarvasar@gmail.com email címre. Ugyanígy, ha egy vásárszervezőnek, vagy bárki másnak szüksége lenne termelőre, azok érdeklődő leveleit az msz.termelokeres@gmail.com címre várja és az aktuálisan rendelkezésre álló adatbázisból tudnak neki segíteni. Jó lenne, ha minden településen lenne egy felelős ember, aki körbejárja az adott települést, felkeresi a termelőket, összeírja őket, és továbbítja az országos adatbázisba. A nemsokára elkészülő honlap címe www.vegyelhazait.hu, amely rengeteg hasznos információt tartalmaz majd.

 

Benis Miklós az Országos Nagygyűlésről beszélt. Bevezetőjében két nagyon fontos fogalomról szólt. Az egyik az "ingyenkegyelem", a másik pedig a "másik ember emelése". Az "ingyenkegyelem" jelentése: anélkül, hogy a másik ember szólna, észre veszem, hogy segítségre van szüksége, és anélkül, hogy kérné, úgy segítek neki, ahogyan az neki jó. A "másik ember emelése" pedig a másiktól jövő jószándék elfogadását jelenti.

Mindkettőből hiányt szenvedünk manapság, legyünk éberebbek és vegyük észre egymást, itt az ideje!

Kezdjük el az ingyen kegyelmet gyakorolni!

Miklós arról is beszélt, hogy a vásárok, programok, gyűlések mind-mind csak eszköz, a végső célunk az, hogy A MAGYAR EMBEREKET KÉPESSÉ TEGYÜK ARRA, HOGY A SAJÁT SORSUKAT A KEZÜKBE VEGYÉK!

 

Miklós május 23-ig megyénként 5 embert kér, akik képesek és tudnak őneki segíteni a nagygyűlés országos szervezésében. A jelentkezők leveleit az msz.rend@gmail.com címre várja. Az Országos Gyűlés célja a közösségi szerveződések megerősítése és vezetőink megválasztása.

Minden megyéből kérnek majd az Országos Gyűlésre egy kb. 100 m2-es sátrat is rendezvény helyszínnek. El lehet kezdeni a szponzorokat is keresni, aki tud segíteni ilyen témában.

Az Országos Gyűlés pontos időpontja augusztus 21-22-23. A szervezési feladatok három nagy időszakra bomlanak.

1. A rendezvényt megelőző időszak május 25. - augusztus 16-ig.

2. Maga a rendezvény augusztus 17-23-ig. Miklós minden megyéből kér egy építő brigádot, akik 17-én megjelennek, felállítják a megyei rendezvény sátrat és előkészítik a szálláshelyet. 21-e, péntek, szertartással kezdődik majd.

A fent említett, megyénként 5-5 ember feladata lesz majd a megyei szálláshelyek kijelölése is!

3. Az utómunkák időszaka augusztus 24. - szeptember 13-ig.

A területet rendezett állapotban kell majd visszaadnunk.

 

Állatorvos mindenképpen szükségeltetik majd a rendezvényre.

Tábori kórház is épül majd, ehhez is várnak szakembert, segítséget.

A vásárba jelentkező árusoknak lesz majd helypénz, melyet a felmerülő költségek egy részének fedezésére fogunk fordítani.

A parkolás, akár tavaly, most is 500 Ft lesz.

Elkezdődött a felajánlások gyűjtése: víz, hordó, élelmiszer, nád, mész, bontott tégla, üzemanyag, fuvarozás, kézi, gépi szerszámok, villanypásztor stb, Szálláshelyek díszítéséhez különféle anyagokat, élőállat, lovak szállításához felajánlást várnak. Minden adományt szeretettel fogadnak!

Kérés továbbá, hogy aki jurtával megy, szóljon előre, mert úgy lesznek kijelölve a tájegységi szállásterületek.

 

Ezt követően Gyirán István beszélt a népszavazási kezdeményezéséről, melynek lényege: „Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törölje el az 1989. évi XXXIV. törvény 5. § (3) és (4) bekezdéseiben a pártok számára biztosított területi és országos listaállítási jogot, hogy ezentúl az Országgyűlésbe csak egyéni választókerületekből kerülhessenek képviselők?” A kezdeményezés mellé mostanáig kizárólag a Magyarok Szövetsége állt. Minden helyi csoport gyűjti már az aláírásokat.

 

Varga László a civil szervezetekkel kapcsolatot tartó munkacsoport létrejöttéről szólt. 1 hónapon belül megvalósul a civil szervezetek konferenciája, majd remélhetőleg ezután a környező országok civil szervezeteinek a konferenciája. A külföldi tárgyalások folyamatosak és eredményesek, hatalmas az érdeklődés az emberi közösségek újraszervezése iránt, melyet a Magyarok Szövetsége képvisel.

 

A Társadalmi Szerződés már 99%-ban készen áll, az ügyvédek az utolsó simításokat végzik. Lényege, hogy a képviselőjelöltek leszerződnek, mint magánszemélyek, az összes magánszeméllyel, akik rájuk szavaznak. Feláll egy figyelő csoport, akik figyelik a képviselő tevékenységét. Amennyiben az nem áll összhangban ígéreteivel, azonnal jelzik a figyelők a szintén felálló erkölcsi testületnek, akik eldöntik, hogy a képviselő ezek után kapjon-e még bizalmat, vagy vonják meg tőle. Ha a megvonás mellett döntenek (amely döntés a képviselő jelenlétében zajlik), akkor a képviselőnek le kell mondania. Amennyiben ezt nem teszi meg, attól a pillanattól fogva a szerződés értelmében kötbért tartozik fizetni a vele szerződő összes magánszemélynek (jelen állás szerint ez az összeg 100ezer Ft/nap/szerződő fél). A figyelő csoport és az erkölcsi testület tagjait is a helyi közösség fogja majd kiválasztani.

 

Végezetül felhívták még a figyelmet egy új honlapra, melyre érdemes ellátogatni: nesz.net.

A honlap célja a régi tizedes rendszer megismertetése és felélesztése, valamint a kallódó, kereső emberek megtalálása.

 

Hosszú nap volt, rengeteg információval, hosszú írás is született belőle.

Áldás Békesség Mindannyiunknak

Csillag Mónika

Magyarok Szövetsége

 


Termelők piacra jutásának elősegítése, a belkereskedelem újraindítása

admin, 2009, május 11 - 11:44

Hírek

 

Mindannyian óriási feladatot vállalunk azzal, hogy az országunk sorsát kívánjuk jobbá fordítani. Az elért eredmények biztatnak, és lelkesítenek minket, a hazáért való küzdelem nemesíti a lelket, hihetetlen energiával tölt fel mindannyiunkat…

 

A változások eléréséhez egy fontos állomás, a magyar termelők piacra jutásának elősegítése, a belkereskedelem újraindítása.

 

Hogy ezt megvalósíthassuk, először össze kell gyűjtenünk, rendszereznünk kell a magyar termékeket, termelőket. Ehhez kérjük a Ti segítségeteket.

 

Elsődleges feladat egy országos adatbázis létrehozása, amelyben lehetőleg minden Magyarországon működő termelő rögzítve legyen.

 

A termelők, termékek gyűjtése egy egységesített Excel formátumú táblázat segítségével történik, amelybe különböző szűrési lehetőségekkel vannak beleépítve, hogy az igényeknek megfelelően tudjuk keresni termékek, feldolgozottság, szállítási feltételek szerint.

Ez az adatbázis az „országos irányító irodában” lesz rendszerezve, megkeresés esetén innen kerülnek kiajánlásra a termelők a vásárlói csoportokhoz, a vásárokra, a piacokra, illetve esetlegesen a feldolgozókhoz, üzletláncokhoz.

A megkeresés email formájában érkezik az iroda felé. Az adatbázis nem kizárólag a Magyarok Szövetsége által rendezett piacok, vásárok igényeit szolgálja ki, innen kérhetnek segítséget a velünk együttműködő egyéb szervezetek is.

Ez az adatbázis teremthet alapot egy tényleges kistermelői, őstermelői piac, illetve vásár létrehozásához. A vásárlói csoportok elindulásához is elengedhetetlenül szükséges, de terveink között szerepel az eladatlan termékek feldolgozásához a segítségnyújtás, és az üzletláncok igényeinek kielégítése is.

A közvetlen kereskedelem alappillére!

 

Felépítése a következő:

 

Települési szint:

 

- itt történik a tényleges gyűjtés, az adott formátum szerint. Ezt továbbítják az országos szervezők felé, a msz.termelok@gmail.com címre.

- adatok változásának beküldése esetén kérjük külön kiemelni azt, hogy már egy felvitt termelőről van szó, csak az adataiban történt változás miatt kerül újra beküldésre! Ebben az esetben is teljesen kitöltött Excel táblát kérünk, így egyszerűbb kezelni az adatbázist.

 

Minden településen a közösségnek ki kell jelölnie egy felelőst (magyar termék felelős), aki vállalja a termelők felkutatását, adatainak felvételét, továbbítását. Velük kell megismertetni az adatgyűjtő Excel formátum működését.

Ennek a felelősnek az adatait, elérhetőségét (email cím, telefonszám) az országos irányító irodához kell eljuttatni, az msz.termelok@gmail.com címre, hogy tudjuk, ki az, aki jogosult adattovábbításra.

Az idő sürgetése miatt kéretik minden közösségben a lehető leghamarabb kijelölni a felelőst, és megkezdeni az adatgyűjtést!

 

Országos szint:

(„országos irányító iroda”)

 

- itt történik a beérkező adatok rendszerezése, melyek a msz.termelok@gmail.com címre érkeznek. Az egységes formátum beilleszthető egy nagyobb adatbázisba, így könnyedén kezelhető. A rendszerezést egy állandó csapat végzi, egy fő irányító vezetésével. Az adatot beküldőt minden esetben azonosítani kell, ennek érdekében a közösségek által kijelölt „magyar termék felelősöket” fontos listázni, és csak azokat a beérkező adatokat dolgozza fel az iroda, amelynek beküldőjét ellenőrizte.

- A megkeresések egy másik levélcím, a msz.termelokeres@gmail.com címre érkeznek. Innen továbbítják a megadott feltételek szerint talált termelők adatait a megkereső felé. A megkeresőnek azonosítania kell magát, melyik közösség, szervezet tagja. Meg kell határoznia az esemény pontos helyszínét, időpontját, időtartamát, és a keresett termékféleséget. Az adatbázisból a szűrési feltételek alapján kikeresett termelő elérhetőségeit a megkeresőnek levélben továbbítjuk, illetve a termelő felé is jelezzük, hogy adatait továbbítottuk. A partnerektől visszajelzést is várunk, hogy egymásra találtak-e az igények. Egy adott termelővel, illetve piac, vásár, vagy egyéb esemény szervezőjével kapcsolatos észrevételeket is várjuk, hogy többszöri panasz esetén osztályozhassuk a partnereket.

 

Az adatgyűjtő excel tábla használata:

 

A mellékletben kettő adattábla található, külön az élelmiszert előállító termelőknek, és külön a kézműveseknek.

Érdemes kinyomtatnunk belőle egy oldalt mielőtt elindulunk adatot rögzíteni. A helyszínen kézzel kitöltött adatokat később egyszerűen bevihetjük a számítógépes Excel táblába.

A pontos kitöltés nagyon fontos, hiszen a szűrés során nem jelennek meg a helytelenül kitöltött adatlapok!

 

A termelők munkalapon, a megye, település, név, cím oszlopban értelemszerűen fel kell vezetni a termelő adatait.

 

A „termékcsoport” oszlopba az adott termék szerinti főcsoport nevét kell felvinni. Ezek ki vannak gyűjtve a cellában, azok közül kell kiválasztani a megfelelőt!

 

A „termék neve” oszlopba az adott terméket kell beírni.

Pl. ha túrót akarunk bevinni, akkor a „tejtermék” termékcsoportot kell beírnunk, és a termék neve oszlopba a túrót.

 

A „termék fajtája” oszlopba az adott termék fajtáját kell felvezetni. Pl: almánál: idared, vagy jonatán, stb. lekvároknál: szilva, barack, stb.

Ha ugyanahhoz a termelőhöz több terméket is be akarunk írni, akkor mindig újra kell bevinnünk minden adatát. Ez némi nehézséget okozhat és időigényes feladat, de a szűrő megfelelő működéséhez elengedhetetlen!

 

A „szabadföldi, vagy fóliás” oszlopban a termelés módját kell felvezetni.

 

A „mikor áll rendelkezésre a termék” oszlopba azt az időszakot vigyük be, amikor a termék piacképes állapotba kerül. Ha időszakos termékről van szó (pl. eper, paradicsom) akkor az érésnek megfelelő időszakot, hónapokat! kell megjelölnünk. Folyamatosan rendelkezésre álló termékek esetében (pl. tojás, tejtermékek) írjuk be a „mindig” szót.

 

A „Heti mennyiség, amit eladna” oszlopba azt a mennyiséget kell meghatároznunk, amelyet termelő vállal, hogy heti rendszerességgel tud biztosítani, időszakos termék esetében az adott időszak alatt hetente. Figyeljünk a helyes mértékegységek bevitelére! Ez az oszlop azért lényeges, mert általában a vásárok, piacok heti rendszerességben működnek, illetve a vásárlói csoportok is heti szinten oldják meg a bevásárlásaikat. Egy esetleges beszállítói hálózat kialakításában is nagy szerepe van!

 

Az „éves megtermelt mennyiség” oszlopba a termelő által az adott termékből éves szinten megtermelt mennyiség kerül.

 

A „hajlandó e árusítani a saját termékét” oszlop kitöltéséhez kérdezzük meg a termelőt, hogy el tudna e jönni piacra árusítani, van e rá lehetősége, ideje. A válaszok: igen, nem.

 

A „milyen messzire tudja szállítani” oszlopba írjuk be azt a távolságot, amelyet a termelő megad, amely távolságra még hajlandó elvinni a termékét. Ha egyáltalán nem tudja szállítani, akkor elég egy „nullát” beírnunk. A többi értéknél csak a számot vigyük be! Ha az ország területén belül bárhová vállalja a szállítást, akkor a „korlátlan” szót írjuk be.

 

A „szállításban igényel-e segítséget” oszlop kitöltéséhez kérdezzük meg, hogy rendelkezik e szállítójárművel. A felépülő adatbázis segítségével ki tudunk majd alakítani egy áruszállítási kört, akik a saját termékeik mellett hajlandóak elvinni mások termékeit is. A válaszok: igen, nem.

 

A „vásárokba tud-e hozni sátrat, asztalt, kasszát, mérleget” oszlop kitöltése fontos a kiajánlások megkönnyítésében. A válaszok: igen, nem.

 

A „mekkora a helyigénye” oszlopba a termelő minimális helyigényét vigyük be négyzetméterben.

 

Az „összeköthető e vásárlói csoportokkal” oszlopban jelöljük meg, hogy a termelő alkalmas-e, hajlandó-e a vásárlói csoportokkal kapcsolatba kerülni, őket ellátni az igényelt áruféleségekkel. Tárjuk elé a vásárlói csoportok működését, előnyeit. A válaszok: igen, nem.

 

Az összegyűjtött, kitöltött adatlapokat kérjük a msz.termelok@gmail.com címre küldeni!

 

Üdvözlettel:

Magyar Termék Munkacsoport

Udvardy Zsolt