Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 8., hétfő

2.754 - MTI > Ez vitát fog kiváltani az MSZP-n belül..."EP-választás

Von: Monostori Csaba
Gesendet: Montag, 8. Juni 2009 19:24
An: Kutasi:

Betreff: Ez vitát fog kiváltani az MSZP-n belül..."

 

Monostori Csaba :
Jobbik mihez képest szélsőjobb! Nézőpont kérdése. Rákosista megosztás fidesz módra

 

"Ez vitát fog kiváltani az MSZP-n belül..."EP-választás


Magyarországon a jobbközép ellenzék földindulásszerű győzelmet aratott vasárnap a szocialisták fölött az európai parlamenti választásokon,  ami megingathatja a kisebbségi kormányt és tervezett reformjainak keresztülvitelét - írta a Reuters hírügynökség helyszíni tudósításában.

A szélsőjobboldali Jobbik - kihasználva az ország mély gazdasági válsága miatti társadalmi elégedetlenséget és a jelentős arányú roma kisebbséggel szembeni ellenérzéseket - meglepően előretört, és három EP-képviselői helyet szerzett a Magyarországnak jutó 22-ből.

Az előzetes eredmények szerint a szocialisták csupán négy képviselői helyet szereztek, a Fidesz a szavazatok több mint 56 százalékával 14-et, a konzervatív Magyar Demokrata Fórum pedig 1-et.

Elemzők szerint az eredmény - noha a választási részvétel csak 36,3 százalékos volt - politikájuk átgondolására késztetheti a szocialistákat,  és alááshatja Bajnai Gordon miniszterelnök mindössze két hónapja hivatalba lépett válságkezelő kormányának támogatottságát.

Magyarországon jövőre lesznek esedékesek a parlamenti választások, de egyes elemzők szerint a mostani választási vereség  zavart okozhat az MSZP-n belül, és megnehezítheti a 2010-es költségvetési terv elfogadtatását.

"Ez vitát fog kiváltani (az MSZP-n belül) arról, hogy milyen stratégiával lehet kijutni ebből a helyzetből.  Az őszre megnőhet annak valószínűsége, hogy az előre hozott választások forgatókönyve válik valóra" - mondta Gyulai Attila, a
Political Capital intézet elemzője.

Egy másik elemzőintézet, a Nézőpont szerint a szocialisták gyenge eredménye megfelel előzetes várakozásaiknak,  és azt mondhatják, hogy az EP-választásnak az alacsony részvétel miatt nincs jelentősége belpolitikai szempontból.

Az
Index hírportál szerint a szocialisták szombat esti tanácskozásán a legtöbb résztvevő elvetette az előre hozott választások gondolatát.

Bajnai Gordon kormányfő, volt gazdasági miniszter nem tagja az MSZP-nek, de szüksége van a szocialisták és néhány ellenzéki képviselő támogatására ahhoz, hogy bármilyen intézkedést keresztülvigyen a parlamenten.  Amikor áprilisban bemutatta tervét a közkiadások szigorú lefaragására, azt mondta:  addig marad posztján, amíg stabil többség áll a programja mögött, "egy perccel sem tovább".

A Jobbik, amely támogatja a Magyar Gárda nevű radikális nacionalista szervezetet,  csaknem 15 százalékos választási eredményt ért el, ami elemzők szerint meglepetés, és ez a tény tovább erősítheti a pártot.

A Jobbik újra akarja tárgyalni az Európai Unióval a magyar EU-csatlakozási szerződésnek azt a részét,  amely szerint külföldiek 2011-től vásárolhatnak földtulajdont Magyarországon.  A párt ezenkívül támogatja a más EU-tagországokban - mint például a Romániában, Szlovákiában  élő magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit, amelyek ezen országok vezetésének heves ellenállásába ütköznek.
MTI