Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 23., kedd

2.785 - Gyergyószentmiklós: Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozója, a Magyarok Világszövetségének fővédnöksége mellett zajlott.

Von: MVSZ Sajtószolgálat
Gesendet: kedd, 2009. június 23. 10:19
An: Kutasi József
Betreff: Gyergyószentmiklós!

 

Gyergyószentmiklós

Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozója

 

A Gyergyószentmiklósi Ipartestület 1892. júniusában alapított férfikara nagyszabású, Kárpát-medencei magyar kórustalálkozóra szánta el magát. A magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és erdélyi kórusok részvételével megtartott rendezvény a város anyagi támogatásával, a Magyarok Világszövetségének fővédnöksége mellett zajlott. A Duna televíziót az esemény nem érdekelte.

            Az egynapos találkozó a gyergyószentmiklósi római katolikus plébániatemplomban kezdődött, ökumenikus szellemben fogant áldással. Innen a a közel ötszáz részvevő a gyergyóújfalusi rezesbanda vezetésével vonult a város főterén keresztül a találkozó helyszínére, a városi művelődési házba.

            A közel négy órás rendezvényen tíz kórus lépett fel, teljes műfaji változatossággal, amely tiszta forrásból meritett népdaloktól, feldolgozásokon keresztül kamaraművekig a legváltozatosabb zenei élményt nyújtotta.

            Fővédnöki beszédében Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke elmondta, hogy ennek a találkozónak a Magyarok Világkongresszusa keretében lett volna a helye, ám a magyarországi kormányzatnak esze ágában sincs az egyetemes magyar népet megtestesítő Magyarok Világkongresszusát és annak rendezvényeit támogatni. A gyergyószentmiklósi kórustalálkozó rovásírással is kiírt jelmondata kapcsán – Uram, jó nekünk itt lenni – megemlítette, hogy hat évvel korábban ezen a napon, a csíkszeredai Quo vadis Székelyföld? konferencia zárónyilatkozatának vitája során többen élesen ellenezték a székely-magyar rováírás ápolására tett felhívást.Jó ma megtapasztalni, hogy az elvi kiállás nem volt hiábavaló. „Ha igazak a Penfield professzor genetikai kutatásairól szóló hírek, amelyek szerint az emberiség ősgénjei különböző világrészeken, öt egymástól távol élő népnek soraiban lelhetők fel, amelyeknek közös ismérve, hogyénekeik  pentaton hangzásúak, akkor Bartók Béla és Kodály Zoltán ajánlása a tiszta forrásokról a ma élő magyar nemzedék számára kötelező feladattá válik” – mondta nyilt színi tapssal fogadott beszéde végén az MVSZ elnöke.

            A kórustalálkozó kiértékelését elvégzi majd a szakma. Ám szólni kell arról a hátrányos megkülönböztetésről, amiben a kárpátaljai Técsőről érkező kórus tagajai részesítették a román hatóságok. A cseroviczi román konzulátuson, valóságos kanosszajárásnak tették ki őket: nem voltak hajlandók elismerni az együttes tagjai útlevelében meglévő, érvényes schengeni vízumot, amelyet a magyar hatóságok állítottak ki, és csak sokadik kérésre voltak engedélyezték a beutazást.

 A Magyarok Világszövetsége felszólítja a magyar kormányt, hogy tiltakozzon a román félnél a diplomáciai egyezmények durva megsértése és magyar emberek hátrányos megkülönböztetése miatt.

Ugyancsak szomorú tanulság, hogy a Duna televízió, jóllehet többszörösen meghívták, nem volt hajlandó gyergyószentmiklósi állandó munkatársát a rendezvényről való tudósításra felkérni.

            Végül álljon itt elismerésként a részvevő kórusok névsora: Csókai Rákóczi Férfikar (Délvidék) - vezető Hajnal Attila, Füleki Férfikar (Felvidék – karvezető Balogh Adrián, Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet (Kárpátalja) – karvezető Muravszki Erika, Sárrétudvari Zagyva László Vegyeskar (Magyarország) – karvezető Pintér Éva, Egri Csillagok Népdalkör (Magyarország) – karvezető Faludiné Molnár Gabriella, Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa (Erdély) – karvezető Kovács László, Marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes (Erdély) – vezető Nyilas Szabolcs, Domokos Pál Péter Női Kar (Gyergyószentmiklós Erdély) –karvezető Páll Ibolya, Szent Miklós Kamaraegyüttes (Gyergyószentmiklós Erdély) – karvezető Kolcsár Árpád, Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara – karvezető Molnár Katalin.

            A rendezvény nagyszerű előkészítéséért külön dícséret illeti a város vezetőségét élén Mezei János polgármesterrel valamint Szőcs László főszervezőt.

Budapest, 2009. június 22.                                           MVSZ Sajtószolgálat

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------