Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 21., vasárnap

2.770 - Piszkosfred, szo, 2009/06/20 - 12:28 >Ismét kiderült az igazság: elnyerte méltó bukását a rendőrség és az ügyészség politikai nyomásra indított, hazug vádaskoskodása.

Von: karolyorama@gmail.com

Im Auftrag von Lengyel Károly
Gesendet: szombat, 2009. június  20. 14:31
An: Kutasi József

 

Felmentették Gőbl Györgyöt, a soproni ellenállót
Ismét bukott a hazug, megalapozatlan vádakkal vagdalkozó rendőrség és ügyészség

Piszkosfred, szo, 2009/06/20 - 12:28
http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_06_20_felmentettek-gobl-gyorgyot-a-soproni-ellenallot

          Ismét kiderült az igazság: elnyerte méltó bukását a rendőrség és az ügyészség politikai nyomásra indított, hazug vádaskoskodása. Gőbl György majdnem 3 évig küzdött az igazáért és győzött. Az NJA közleményét ismertetjük.

          A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2009. június 17-én tartott tárgyalásán csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének vádja alól felmentette Gőbl Györgyöt a 2006. október 23-án a Budapest, Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út környéki tüntetéssel összefüggésben indított koncepciós eljárásban. Gőbl György védelmét a Nemzeti Jogvédő Szolgálat látta el Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a szervezet ügyvezetője útján. Az ítélet jogerőre emelkedett, mivel az ügyészség tudomásul vette a felmentő ítéletet, hasonlóan a „Szupernagyi” és Pogány András 2006 őszi eseteihez, ahol szintén a vádak képtelensége bizonyosodott be. A rendkívül nagy érdeklődést kiváltó tárgyaláson a hallgatóság soraiban jelen volt többek között Morvai Krisztina a Jobbik európai parlamenti képviselője, továbbá Gonda László a Kossuth-téri mozgalom egyik vezetője.

          A 2009. januári első tárgyalás beszámolója itt olvasható:
                    
http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=531&Itemid=35

          A vád szerint a nős, 4 gyermekes, 45 éves főiskolai végzettségű földrajz-biológia szakos tanár 2006. október 23-án a Bajcsy-Zsilinszky út és Alkotmány utca kereszteződésénél 20 méter távolságból követ dobott a rendőri sorfalba. A büntetőeljárás megindulásához az vezetett, hogy a csapaterős tömegoszlatást az irányadó jogszabályokkal ellentétes módon végző rendőri egység tagjai között soproni rendőrök is szolgáltak, akik felismerték Gőbl Györgyöt, korábban már számos soproni tömegmozduláson találkoztak vele. Az eljárás olyan rendőri jelentések alapján indult, amelyeket később részben, vagy egészben már nem tartottak fent készítőik a büntetőeljárás során, illetve amelyeket teljes mértékben sikerült cáfolni, valóságukat megdönteni a büntetőeljárás későbbi szakaszában.

          Négy soproni rendőr állította azt, hogy Gőbl György követ dobott a rendőri sorfal felé. Ezzel szemben két és fél évig tartó eljárásban, annak legfőképpen ügyészi szakaszában hiába próbált megtenni mindent vádlott annak érdekében, hogy a vádhatóság tegyen eleget feladatának és a nyomozás keretében ne csak a terhelő, hanem az ügy tisztázását igénylő bizonyítékokat is szerezze be. Ennek azonban a vádhatóság nem tett eleget, sőt bizonyíték beszerzési indítványait rendre elutasította, ideértve a rendőrségi és térfigyelő kamerák felvételek beszerzésére irányuló indítványokat is. Az őszödi hazugságbeszéd miatti kormányellenes tüntetés október 23-i hajnali jogellenes kiszorítását követően a rendőrségi ígéretben bízva a Kossuth térre délután 3 órára visszatérni szándékozó békés tiltakozók és megemlékezők ellen aránytalan és szükségtelen módon erőszakot alkalmazott a rendőrség, tömegoszlatásba kezdett. A nemzeti lobogót vállán viselő Gőbl György a rendőri sorfal elé lépett, párbeszédet próbált kezdeményezni a rendőrökkel békés szándékkal, feltett kézzel, amelyre úgy reagáltak a rendőrök, hogy egy elfogó csoport eredt a nyomába, akiket azonban maga mögött hagyott, csúfosan lemaradtak a náluk sokkal gyorsabb soproni mozgalmár mögött. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy két nap múlva terhelő jelentést írtak róla soproni rendőrök.

          Gőbl György az eljárás során képes volt arra, hogy megküzdve ezzel a nyilvánvalóan képtelen és életszerűtlen váddal, szívós és szisztematikus munkával feltárta és összegyűjtötte mindazon bizonyítékokat, amelyek ártatlanságát bizonyították. A büntetőeljárási szabályok szerint pedig az ügyészség köteles a vád bizonyítására.

          A bíróság felmentő ítéletében rámutatott, hogy a rendőri vallomások nem voltak elfogadhatók tekintettel arra, hogy azok életszerűtlenek, önmagukban és és egymás vonatkozásában is több kirívó ellentmondást tartalmaznak. Mindezért azokra bűnösséget megállapító ítéletet alapítani nem lehetett.

          Azon alapult a vád, hogy egy felfegyverkezett, békétlen, agresszív tömeg részeként lépett fel szintén erőszakosan vádlott, ehhez képest a bíróság megállapította a vádlott által felkutatott civil tanúk, illetve vádlott által beszerzett fénykép és videófelvételek alapján, hogy 15 óra 45 körül a város ezen területén békés volt a tömeg, nem volt felfegyverkezve és nem volt megfigyelhető kődobálás, szemben a rendőrök állításával, akik kőzáporról számoltak be. Életszerűtlennek és elfogadhatatlannak tartotta a bíróság a rendőrök azon állítását, mely szerint a sűrűn kavargó tömegben látták ugyan a dobást, de már a becsapódást nem, illetve egyáltalán figyelemmel tudták kísérni Gőbl György tevékenységét függetlenül attól, hogy a távolság a tüntetők és a rendőrök között meglehetősen nagy volt. Ellentmondásba kerültek több tekintetben egymással a rendőrök, amelyek feloldhatatlannak bizonyultak.

          A rendőri jelentések valóságtartalma megdőlt, továbbá eltérés mutatkozott abban, hogy Gőbl György megkergetése és az állított dobás között mennyi idő telt el, egyes rendőrök ezt rövidebbre, mások pedig hosszabb időtartamra tették.

          A bíróság egyértelműen megállapította, hogy a rendőri vallomásokkal ellentétben a tömeg békés volt, támadó eszköz nem volt náluk, illetve kődobálás sem volt abban az időszakban, amikor a cselekmény elkövetését állították. Már az is jelentősen kétségbe vonhatóvá tette állításaikat, hogy a cselekményt közel két órával korábbra tették a valósághoz képest.

          Gaudi-Nagy Tamás védő védőbeszédében arra utalt, hogy ez az ügy is az egyik legkiemeltebb olyan ügy, amelyben nyilvánvalóan látható tudatos koncepció arra, hogy egy olyan személyt próbáljanak büntetéssel sújtani és ennek érdekében hosszú ideig eljárás alatt tartani, aki határozott és öntudatos módon áll ellen a diktatórikus törekvéseknek. Kifejezte abbéli véleményét, hogy a rendőri vallomások vélhetően egyeztetett módon születhettek kifejezetten abból a célból, hogy ezt az eljárást megindíthassák Gőbl Györggyel szemben. Részletesen elemezte és kimutatta a rendőri vallomások ellentmondásait.

          Kifejtette: a tömegoszlatás mind jogalapja, mind módja tekintetében jogellenes és indokolatlan volt az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út ezen részén, de a város több más részén is. Utalt a rendőrség Papp-jelentésére, amely a 2006. október 23-i rendőri műveleteket elemezte és amely egyértelműen megállapította, hogy kirívó hiba volt a tömegoszlatás folytatása az Alkotmány utcában. Emlékezetes, hogy ezen a napon több száz ember súlyos sérüléseket szenvedett könnygáz, gumilövedék rendőri gumibotok, ütlegek és rúgások miatt, önkényes fogva tartásokra és embervadászatra került sor. Több mint tíz ember szemét is kilőtték gumilövedékkel ezen a napon.

          A koncepciós per alapjai teljes mértékben megdőltek. A bíróság megállapította, hogy a rendőri vallomások nem hitelt érdemlőek, azok nem fogadhatók el bizonyítékként, ebből fakadóan felmentette az ellene emelt vád alól Gőbl Györgyöt. Számára ezzel igazságot szolgáltattak, hiszen két és fél éves kemény küzdelmet követően nyilvánvalóvá vált ártatlansága.

          Emlékezetes, hogy ez nem egyedi ügy, ugyanezen a napon az Alkotmány utcában nem sokkal a Gőbl György elleni rendőri akció előtt került sor egy fiatalember súlyos bántalmazására, elfogására, akivel szemben szintén hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indítottak eljárást, őt szintén felmentették (Őt szintán a Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviselte, Gyurta Tibor elnökségi tag révén). De megemlíthető „Szupernagyi” esete is, akit október 23-án szintén a Deák téren vádoltak meg rendőrök bántalmazásával, az ő felmentésére is nemrégiben került sor jogerősen.
                    http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=580&Itemid=1

          Megdöbbentő, hogy idáig juthatott ez az ügy. Az ügyészség súlyosan megszegve a rá vonatkozó szakmai eljárási szabályokat, vádat emelt egy olyan ügyben, amelyben elmulasztotta a tényállás teljes körű feltárásához szükséges intézkedéseket, igyekezett meggátolni gyanúsítottat abban, hogy védelme érdekében a szükséges bizonyítékokat beszerezhesse. Ennek ellenére sikerült ebben a hihetetlenül kemény küzdelemben a bíróság számára egyértelművé tenni a vád képtelenségét, megalapozatlanságát, és emiatt került sor a felmentésre.

          A koncepció jelen esetben is egyértelműen az volt, hogy alátámasszák azt a hazugságot, hogy „csőcselék” támadt a rendőrökre október 23-án, ezért kellett brutális módon fellépni civilekkel szemben. Ezt a koncepciót most Gőbl György határozott, elszánt ellenállása a Nemzeti Jogvédő Szolgálat segítségével elhárította. A vád porba hullott. A vád gyengeségére utalt az is, hogy a vádat képviselő ügyész perbeszédében alig néhány percben tudta csak összefoglalni mondanivalóját, és egyáltalán nem tudott semmilyen konkrét, megalapozott bizonyítékot megjelölni, amely a vádat alátámasztotta volna.

          Mivel a rendőrök vallomásainak valóságtartalma ilyen módon került megdöntésre, ez jogkövetkezmények nélkül nem maradhat egy jogállamban.

          Kimondható tehát, hogy sikerült győzelemre vinni az igazságot ebben az ügyben és egyértelművé lehetett tenni azt is, hogy koncepciós eljárások segítségével a nemzeti ellenállás meghatározó szereplőit nem lehet levadászni. Sikerült ebben az ügyben bebizonyítani azt, hogy az emberek megfélemlítésére indított eljárásokkal eredményesen lehet szembeszegülni, ha van kellő elszántság és kitartás a meghurcoltakban. Akik pedig egy ilyen eljárásban segítő közreműködést adnak, szigorú jogkövetkezményekkel kell szembesüljenek. Erre garanciát ad Gőbl György elszántsága és hite saját igazában, amellyel végig fogja vinni mindazon eljárásokat, amelyek a koncepciós eljárások felelőseivel szemben megindíthatók.

          Részletes tájékoztató a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006 őszi ügyeiről itt olvasható:
                    http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=464&Itemid=35

A 2006 őszi ügyekben a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei által védett 70 személyből közel 50-el szemben megszüntették a büntető-, illetve szabálysértési eljárásokat, illetve felmentettek.

                                                                                                     (NJA)

-------------------------------------------------------------------------------------