Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 18., szerda

3.924 - A legolvasottabb felvidéki hetilap, a Plus7dní (Plusz7Nap) interjút közölt ez év júniusában Németh Zsolttal Fideszák (A fideszes) címmel, alább olvasható.

"Elnyomjuk a Gárdát és a Jobbikot is; még jobban kellene büntetni őket"
2009-11-18. 12:20 Kuruc.info

A legolvasottabb felvidéki hetilap, a Plus7dní (Plusz7Nap) interjút közölt ez év júniusában Németh Zsolttal Fideszák (A fideszes) címmel, alább olvasható.

Orbán jobbkeze azt állítja, hogy Boris Zala megígérte, hogy vitát indítanak az autonómiáról.

Németh Zsolt elutasítja, hogy az autonomista törekvések valódi célja a történelmi Magyarország visszaállítása lenne. Az interjút szlovákul olvasta át és engedélyezte. A felesége Dél-Szlovákiából származik, és a mai napig gond nélkül beszél szlovákul. Németh Zsolt (46) kulcsfontosságú alapító tagja a legnépszerűbb magyar pártnak, a Fidesznek.

- A beszélgetés során gyakran fogjuk emlegetni Ján Slota nevét. Ön találkozott már vele?


- Nem, nem volt szerencsém.

- Feltételezem, hogy nem nagyon sajnálja.

- Tudja, ő nem egy bonyolult ember. Viszonylag könnyen olvasható, és nem nehéz nála kitalálni, mi fog következni. Ilyen monotematikus politikusokat a magyar politikából is jól ismerünk.

- Azt mondja, hogy ismer hasonló politikusokat Magyarországon is. Lehet konkrét?


- Szélsőségesek mindenhol vannak Európában. Például az elhunyt Jörg Haider, Le Pen és a magyar politikában Torgyán József. Valamennyiüknek hasonló a politikai stílusuk, és próbálnak feszültséget teremteni rasszista, antiszemita, agresszív és Slota úr esetében magyarellenes nyilatkozataikkal.

- És mi van a félkatonai Magyar Gárdákkal, melyeket nem csak a szlovák képviselők ítéltek el, hanem Európa is?


- Igaza van. A szélsőség veszélyes, és harcolni kell ellene. Mi ezt tesszük - elnyomjuk a gárdákat és a Jobbikot is. De engedje meg, hogy emlékeztessem, hogy a magyar parlamentben nem talál ilyen szélsőséges pártot, és remélem, hogy ez így is marad a jövőben is. Úgy gondolom, hogy a magyar hatóságoknak még hatékonyabban kellene büntetni az ilyen csoportokat és megnyilvánulásokat. Szélsőségesség mindenhol létezik, a kérdés az, hogy milyen messze tud eljutni. Hozzáférést biztosítunk-e neki a médiához, a parlamenthez vagy közvetlenül a kormányzáshoz. Minél nagyobb befolyást szereznek, annál nagyobb problémákat okoznak. Magyarországon a befolyásuk korlátozott, és ugyanezt szeretném látni Szlovákiában is.

- Hogyan változna a szlovák-magyar viszony, ha a Fidesz nyerne? Erélyesebbek lennének, mint a szocialista kormány?


- A szlovák-magyar kapcsolatok egyike azon kevés területeknek, ahol lényegében azonosak a nézeteink, mint a szocialistáknak. Amikor Gyurcsány Ferenc utoljára találkozott Robert Ficóval, azt akarta, hogy tagja legyek a küldöttségnek, de sajnos el voltam foglalva. Ez azt mutatja, hogy a Szlovákiára való rálátásunkban nincs köztünk érdemi különbség. Ha valóban megnyernénk a választásokat, próbálnánk pragmatikusabbak lenni, és az együttműködésünket a legalsóbb szintektől építenénk fel. Mert például a Kassa-Miskolc autópálya még mindig csak papíron létezik, valamint az Ipoly-hidak is. Ami a nagypolitikát illeti, minden bizonnyal nagyon jó lenne, ha a következő szlovák kormányban nem lennének benne az SNS szélsőséges politikusai. Ellenkező esetben tovább kellesz viselni ezt a terhet. Meggyőződésem, hogy Ján Slota tartja csapdában Szlovákiát, ugyanúgy, mint a kapcsolatainkat is.

Forrás: http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/rozhovor/2009/06/fideszak.html
(Olvasónktól)