Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 19., csütörtök

3.929 - Tölgyessy Péter az InfoRádiónak nyilatkozott: A Fidesz számára nagy problémát jelent a kampányban, ...

www.nemzetihirhalo.hu *************
Tölgyessy: Minden Orbán arányérzékén múlhat
- Nagy harc lesz a Fidesz és a Jobbik között

InfóRádió 2009. november 18. 15:40 gondola

A Fidesz számára nagy problémát jelent a kampányban, hogy szinte mindenki biztosra veszi a győzelmét, így sokan gondolhatják, hogy nem kell elmenniük szavazni vagy voksolhatnak másra is. Tölgyessy Péter az InfoRádiónak nyilatkozott.

Az ismerté vált, hogy a Fidesz nem akarja felforgatni a parlamentáris rendszert és a gazdasági rendszert sem, azaz nem kezd kalandorlépésekbe. Fenn akarja tartani az egyensúly, a Valutaalappal is együttműködik a továbbiakban - emlékeztetett Tölgyessy Péter.

Szerinte a Fidesz a határán billeg annak, meg lesz-e a kétharmados többsége a parlamentben. A kétharmad óriási felelősséget is jelent, ilyen esetben ugyanis nincs hivatkozási alap arra, miért nem valósult meg egy korábbi elképzelés. Ha azonban a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, nem teheti meg, hogy nem él vele, ebben az esetben pedig minden Orbán Viktor arányérzékén múlik.

Tölgyessy Péter a Jobbikról szólva elmondta: a tömörülés óriási kihívást jelent az egész pártszerkezet számára, mivel egy klasszikus rendszertagadó párt. Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben, a Jobbik ugyanis mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne jusson a kisgazdák vagy a MIÉP sorsára. A Fidesz számára pedig az lesz fontos, hogy a Jobbik ne nőjön nagyra.

A Fidesz számára Tölgyessy Péter szerint nagy problémát jelent a kampányban, hogy szinte mindenki biztosra veszi a győzelmét, így sokan gondolhatják, hogy nem kell elmenniük szavazni vagy voksolhatnak másra is. Érvényesülhet az a felfogás, hogy "ha szoros volna az eredmény, a Fideszre szavaznék, de így bedobom a Jobbikot".

Miközben a szocialisták a tartós létezésükért küzdenek - azaz van miért küzdeniük -, a Jobbik pedig a megerősödésért, eközben a Fidesz is fontos célokért harcol, de ezek sokkal nehezebben megfogalmazhatóak az állampolgárok számára.
-------------------------------------------------------------------------------------------