Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 3., hétfő

5.727 - Nyolc miniszterrel megalakult a második Orbán-kormány! > Hírszerző összeállítás 2010-05-03 14:08

http://www.nemzetihirhalo.hu/images/fejlec800.jpg


Orbán-kormány: Ígéretek vannak, elképzelések nincsenek

Hírszerző összeállítás 2010-05-03 14:08

Nem sok konkrétumot mondtak első nyilatkozataikban az Orbán-kormány miniszterei. Matolcsy György szerint idén az államháztartási hiány a GDP 4,5-6,5 százaléka között lehet; eurócéldátumot pedig csak jövőre lehet mondani. A humán tárca várományosa zavarmentessé tenné az orvosk munkáját. Pintér Sándor pedig több rendőrt ígért az utcákra.

Nyolc miniszterrel megalakult a második Orbán-kormány. Orbán Viktor leendő kormánya tagjainak bemutatásakor hangsúlyozta, olyan kormánytagokra van szükség, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapításának.

A miniszterekről részletesebben itt olvashat!

Matolcsy: talpra kell állítani a gazdaságot

A leendő gazdasági miniszter szerint a növekedés beindítása érdekében azonnali fordulatra van szükség egyebek mellett az adórendszerben, és a foglalkoztatásban. Mint mondta, az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta. Hozzátette: jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

A fideszes a politikus véleménye szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon. Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését. A június közepére várt jelentés ismeretében részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.

"Úgy gondolom, Széchenyi Istvánt újra ide kell hívni közénk" - fogalmazott Matolcsy György. A miniszter szerint szükség van a Széchenyi-terv újbóli elindítására, nagyobb szerepet kell szánni a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak, a versenyképesség növelésének, az egészségiparnak.

Zavarmentes munkát ígérnek az orvosknak

Öt ágazat, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a szociális ügyek és a sport tartoznak majd az újonnan alakuló Nemzeti Erőforrások Minisztériumához. Réthelyi Miklós leendő miniszter közölte, szeretnék az orvosok szakmai munkáját is "zavarmentessé" tenni. Arra a kérdésre, mennyi forrással gazdálkodna az új minisztérium Réthelyi Miklós még nem tudott válaszolni. Mint mondta, tudatában van annak, hogy a források szűkösek, egy esetleges új költségvetés esetén sem több forrással kell majd számolni, inkább kevesebbel.


Sajtó+miniszterek (Fotó: Magócsi Márton)


Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségek tekintetében és a lakosság megélhetésének biztosításában. Megerősítette, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd az agrárium és a vidékfejlesztés mellett a vízgazdálkodás, a természet- és környezetvédelem is. Jelezte azonban, hogy ezt egy későbbi döntéssel szükséges erősíteni

Pintér Sándor: "megjöttünk, rend és közbiztonság lesz"

Az Orbán-kormány Belügyminisztériumának leendő vezetője feladatairól úgy nyilatkozott, hogy ellenőriznie kell, jelenleg milyen állapotban van Magyarországon a közrend és a közbiztonság, illetve azt, hogy a rendőrség megfelel-e az ebből adódó a kihívásoknak, milyen változások kellenek.

Arra a kérdésére, hogy módosítani kell-e a rendőrségi törvényt a több rendőr munkába állásához, azt válaszolta: elképzelhető, hogy törvénymódosítások lesznek ennek érdekében, de nemcsak azt jelenti a több rendőr munkába állítása, hogy új rendőröket vesznek fel, hanem azt is, hogy több rendőrnek a szolgálati területét megváltoztatják, új helyen új feladatra küldik őket.

Az MTI felvetésére, hogy mikortól érezhetik az állampolgárok a közbiztonság megerősödését, azt felelte: "szeretném mihamarabb azt éreztetni, különösen a kistelepüléseken, kisfalvakban az állampolgárokkal azt, hogy megjöttünk, rend és közbiztonság lesz az ország minden egyes területén".

Arra, hogy szeretne-e új vezetőket a rendőrség élére, azt mondta: a mostani vezetés jelentős részével együtt szeretne dolgozni.
Pintér Sándor közölte még, hogy felül kell vizsgálni, a regionalizálásnak nevezett bűnügyi munka meghozta-e azt az eredményt, amelyet célul tűztek ki.

Fellegi: nem zárható ki a privatizáció

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetői posztjának várományosa azt mondta: nem zárható ki privatizáció, de nem ez a fő stratégiai irány. Az állami vagyon értékének a növelése a cél - fűzte hozzá. Konkrétumokat a leendő miniszter csak a kormányalakítás után ígért és megjegyezte: "a stratégiát még most alakítjuk".
Arra a kérdésre, hogy a 2013-ig szóló európai uniós költségvetésben van-e még elég mozgástér a fejlesztésekre, Fellegi Tamás azt mondta, reméli, hogy a korábbi hírekkel ellentétben van pénz. Hozzátette: adott esetben Brüsszelhez fordul a kormány a nemzeti fejlesztési terv módosítása érdekében.

A korábbi üzleti vállalkozását firtató kérdésre Fellegi Tamás azt mondta: "fordulatot vett az életem, és mint tudják eladtam üzleti vállalkozásaimat".

Martonyi: vissza kell nyernünk a belső erőnket!

Martonyi János szerint először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan kell markáns, határozott kül- és Európa-politikát folytatni. "Vissza kell nyernünk a belső erőnket, a hitelességünket, és akkor az érdekérvényesítésünk is sokkal hitelesebb lehet" - fogalmazott.

A szomszédságpolitikában ugyanez a helyzet - fűzte hozzá -, azaz világosan, határozottan meg kell mondani az álláspontunkat, azok mellett ki kell tartanunk. Martonyi János szerint e területen folyamatos dialógusra van szükség, arra, hogy ha valamilyen feszültség megjelenik, akkor azt azonnal kezelni kell, napi kapcsolatba kell lenni a szomszédjainkkal, fel kell használnunk a kétoldalú kereteket, a visegrádi együttműködést.

Kettős állampolgárság kapcsán megismételte, azt akkor kaphatják meg a szomszédos országokban élő magyarok, ha majd a törvénymódosítás után élnek a lehetőséggel és egyéni eljárás keretében kérik a magyar állampolgárságot állandó letelepedés nélkül is, és akkor azt egyéni eljárás keretében meg fogják kapni.
Nincs arról szó - tette hozzá -, hogy egy magyar törvény automatikusan több százezer, vagy több millió szomszédos országban élő magyarnak állampolgárságot ad. (Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek
    * Hende, Matolcsy, Fellegi - Ők lesznek Orbán miniszterei
    * Izzítanak: gyülekeznek Orbán emberei a parlamentben
    * Mit is gondol most Orbán Simorról?
    * Több lesz a rendőr az utcákon