Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 6., csütörtök

5.763 - A Jobbik a választásokat követően kiemelt területként fogja kezelni a magyar igazságszolgáltatás ügyét,/...

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: csütörtök, 2010. május 6. 12:02
An: Kutasi József
Betreff: Baumag, Hajdú-Bét, Globex, MÁV

 

Baumag, Hajdú-Bét, Globex, MÁV: csak néhány példa, hol fogja kezdeni a Jobbik az elszámoltatásokat
2010.04.09 Jobbik.hu

Egy következmények nélküli országban - amilyen jelenleg Magyarország - lassan már megszokottá válik, hogy aki nagyértékre követ el gazdasági bűncselekményt, az általában megússza, vagy ha meg is büntetik, akkor a büntetés nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény súlyával, és főleg nem jár együtt az okozott kár megtérítésével. A legismertebb, nagy botrányt kavart ügyek sorát hosszadalmasan lehetne sorolni, csak a legnagyobbakat említve: Baumag, Hajdú-Bét, Globex, Postabank, Radius-Hungaricus, Pilis Invest, Vertical Invest, MÁV, Tutto Mobili. Csak a Baumag - amely 1995-2003 között folytatott üzleti tevékenységet -12 ezer kisbefektető közel 40 milliárd forintnyi befektetését tüntette el, megfosztva ezzel sok magyar embert a végső pénzügyi tartalékától. Az elsőfokú ítélet 2010. január 8-án született meg, 7 évvel a botrány kirobbanása után, ez is jelzi, hogy az ilyen és ehhez hasonló gazdasági bűncselekmények nyomozati és bírósági szakasza indokolatlanul hosszú időt vesz igényben.

A Jobbik a választásokat követően haladéktalanul, és kíméletlenül elkezdi a politikusbűnözők által támogatott gazdasági bűnözők felelősségre vonását és megbüntetését, különös tekintettel a fent említett ügyekre, amelyek családok tízezreit érintik. A Jobbik nemcsak a nagyértékű bűncselekmények feltárására, hanem a törvénytelenül elorozott vagyonelemek felkutatására és visszaszolgáltatására is oda fog figyelni. Például a Baumag ügyében a mai napig nincs válasz arra, hogy hová tűnt el a cég vagyona. Meg fogjuk találni annak a lehetőségét, hogy feltárjuk a vagyonmozgásokat, és azt követően visszajuttassuk a jogosulatlanul elorozott javakat a károsultaknak. A bűncselekmények elkövetőinek pedig teljes magánvagyonukkal felelniük kell majd az elkövetett törvénytelenségekért. A Baumag-botrányban a 2003-ig regnáló kormányok felelőssége egyetemleges, hiszen amíg a Baumag működött, addig az állam a befektetőktől a forrásadót beszedte, és ezzel komoly bevételt realizált, amikor pedig a botrány kitört a hiányos törvényi szabályozásokra hivatkozva nem állt a magyar emberek mellé, hanem cinkos hallgatásával és időhúzásával hozzájárult ahhoz, hogy a társaság kimentse a befektetők vagyonát. Ezzel szemben a Jobbik Magyarországért Mozgalom az állam által korábban beszedett forrásadót visszafizeti a károsultaknak, ezzel is enyhítendő az okozott mérhetetlen egzisztenciális és erkölcsi kárt.

A Jobbik a választásokat követően kiemelt területként fogja kezelni a magyar igazságszolgáltatás ügyét, ennek keretében egy célirányosan létrehozandó szakmai stáb útján kiemelt hangsúlyt fog fektetni a már ismert, illetve a csak később látókörbe kerülő visszás esetek hatályos törvények szerinti kivizsgálására. Ezt elősegítendő, a választások után azonnal létre fogjuk hozni a Pongrátz Gergely Nemzeti Igazságtételi Központot, amely elő fogja segíteni az elmúlt húsz év bűneinek feltárását, a nyilvánosság bevonásával. Tisztelettel kérjük a fenti és itt nem nevesített ügyek károsultjainak bizalmát és türelmét, mert már nincs sok idő hátra, hogy a rendelkezésükre álló tényadatokat és bizonyítékokat rendszerezett formában eljuttathassák a Nemzeti Igazságtételi Központ részére. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság hatályos törvényei alkalmasak a hatékony jogorvoslat biztosítására, csak eltökélt és megingathatatlan szándék kell a törvények betartatására, amelyhez ezúton is kérjük a magyar emberek hatékony segítségét és együttműködését.

Staudt Gábor,
a Jobbik Jogi Kabinetjének elnöke