Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 5., szerda

5.756 - Megalakult a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: szerda, 2010. május 05. 16:49
An: Kutasi József
Betreff: Orbán kilövési engedélyt adott Pintér barátjára

 

Orbán kilövési engedélyt adott Pintér Sándor barátjára
Hírszerző információ 2010-05-05 12:02

Megalakult a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportja - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője szerda délelőtt az Országház Felsőházi termében. Az alakuló ülésen Semjén Zsolt bajtársi hűséget ígért a Fidesznek, Orbán VIktor pedig arról beszélt, hogy a számonkérés 2006. október 23. tetteseinek felelősségre vonásával fog kezdődni.

Navracsics Tibor a két képviselőcsoport alakuló ülésén elmondott rövid köszöntőjében úgy fogalmazott: az elmúlt négy év a demokrácia és a jogállam védelmével telt el Magyarországon.

Semjén Zsolt az alakuló ülésen azt mondta: a Fidesz-KDNP kétharmados többségét a választópolgárok akarták és akarják, ezt a többséget ők legitimálták. A KDNP elnöke kiemelte: az MSZP-SZDSZ kétharmados többségre korábban senki nem szavazott, nem a választópolgárok akaratából, hanem két párt politikai paktumaként jött létre.


Megköszönte Istennek a szavazatokat


A Fidesz-KDNP kétharmada mögött viszont a választópolgárok kifejezett akarata áll - mondta Semjén, hozzátéve: szövetségük részint értékalapú együttműködés, de azt a magyar társadalom és történelem legitimálta. A KDNP elnöke azt mondta, elkötelezettek ezen szövetség és "a bajtársi hűség" mellett és a KDNP készen áll arra, hogy ma is betöltsék azt a történelmi küldetést, amire 66 év kereszténydemokráciája kötelez
.

Orbán az új frakciók mandátumáról

Orbán Viktor a frakciók alakuló ülésén azt mondta: a választók világosan kijelölték azt az irányt, amelynek mentén az új képviselőcsoportoknak tevékenykedniük kell. Ez pedig arról szól, hogy a választók 20 év után felismerték: rendszert nem lehet váltani. A Fidesz elnöke Antall Józsefet idézte, aki szerint alsóneműt lehet váltani, rendszert viszont nem. Orbán úgy látja: a magyarok 20 éve nem tudják se kiköpni, se lenyelni a rendszerváltást, ezért most egy teljesen új rendszerre van szükség. A Fidesz elnöke szerint ezt kell felépíteni, megvédeni és megakadályozni a régi rendszer visszatérését.


Orbán Viktor szerint a gazdasági összeomlás elkerülése, valamint a számonkérés a két legsürgetőbb feladat

Az új rendszer felépítéséhez Orbán Viktor szerint idő kell, és most van két nagyon fontos, az alkotmányozást időben megelőző feladat: ez a gazdasági összeomlás elkerülése, valamint a számonkérés. A Fidesz elnöke úgy látja: a régi szabályok érvényüket vesztették, mert a régi rendszer egyik jellemzője volt, hogy a politika magánérdekeket szolgáljon. Mostantól senkinek nem ad semmilyen felmentést, ha kiderül róla, hogy ugyanebbe a hibába esett.

A választók óriási felelősséggel ruházták fel a Fideszt és a KDNP-t, viszont minden eszközt is a kezükbe adtak, hogy ezzel élni tudjanak és megfeleljenek az elvárásoknak. Minden eszközzel élni is fognak a demokrácia, az Alkotmány és a választói felhatalmazás által kijelölt kereteken belül. Ezért bárki, aki akadályozni akarja őket ezeknek az eszközöknek a használatában, az nem mással, mint a választói akarattal menne szembe
.

Kilövési engedély Gergényire

Orbán az elszámoltatással kapcsolatban külön megemlítette, hogy annak a 2006. október 23-i rendőri atrocitások kivizsgálásával kell kezdődnie. Ezen a napon a magyar oligarchák emberi méltóságukban tapostak meg magyar állampolgárokat, ami nem maradhat következmények nélkül, ezért mindenkinek felelnie kell korra, nemre, rangra való tekintet nélkül.

A 2006. október 23-i események kivizsgálása céljából Balsai Istvánt Orbán - első, kormányfői9 intézkedései egyikeként - miniszterelnöki megbízottá fogja kinevezni. Mint emlékezetes: ezen a napon az Orbán-kormány leendő miniszterének üzlettársa, Gergényi Péter akkori budapesti rendőr-főkapitány vezette a rendőri akciókat.

Lázár és Harrach a vezető

A frakcióülésen megválasztották a vezetőket is: Lázár János a Fidesz, Harrach Pézer a KDNP képiviselőcsoportját vezeti.

Lázár János szerint a frakcióvezetői poszttal nem díjat, hanem munkát és feladatot kapott egy lejárt szavatosságú politikai stílus és rendszer megújítására. Mint mondta, aki a demokráciát a kétharmadtól félti, az a szabad választásokat vonja kétségbe, az emberektől félti a demokráciát. Szavai szerint a magyar emberek döntésükkel olyan erőt adtak a Fidesz-KDNP számára, amellyel élni, nem pedig visszaélni fognak.


Kétharmad: Szijjártó Péter, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Schmitt Pál leendő házelnök és Harrach Péter KDNP frakcióvezető


A keresztény-szociális gondolatot kívánja képviselni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az új parlamentben és a kormányban - közölte Harrach Péter, a párt szerdán megválasztott frakcióvezetője sajtótájékoztatón a Parlamentben.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a KDNP szövetségben működik a Fidesszel, hiszen közös a feladat és a felelősség, ugyanakkor sajátos elemeket is hoz ebbe az együttműködésbe. Harrach Péter ezek közül kiemelte a keresztény-szociális gondolat képviseletét. Mint mondta: az egészséges társadalom felépítéséért kívánnak dolgozni.

Schmitt Pál pedig az országgyűlés elnöke lehet, a Fidesz őt jelöli a posztra. Mint mondta, megválasztása esetén alázattal, a legjobb tudása szerint szeretné szolgálni minden képviselő érdekét, aki kész a nemzet érdekében dolgozni. Azt ígérte, hogy az ajtaja mindig nyitva áll majd, nem politikai döntéshozó lesz, hanem a döntések előkészítője, a demokráciát, az egymás iránti tiszteletet kívánja szolgálni.

(Forrás: Hírszerző/MTI)