Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 8., szombat

5.787 - Buapest > Szent Korona Rádió > Nem akarták magukat vagyonosodási vizsgálat alá vetni, így nem hoztak megfelelő törvényt a mutyizók.

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2010. május 7. 13:03
An: Kutasi József
Betreff:
Akkor hát feltenném a költői kérdést : - Lesz e elszámoltatás?(a szerk.)


Megússzák a vagyonosodási vizsgálatot a távozó kormánytagok
Nem akarták magukat vagyonosodási vizsgálat alá vetni, így nem hoztak megfelelő törvényt a mutyizók.
2010/05/07 - 09:45 Szent Korona Rádió

Megússzák a távozó kormánytagok a vagyonosodási vizsgálatot, mert az ezt előíró törvény hibás, a javítást pedig az elmúlt két évben a parlament kérése ellenére sem készítette elő sem a kormány sem a műellenzék.

2008 márciusában fogadta el az országgyűlés azt a törvényt, amely kimondja, hogy az Állami Számvevőszék köteles az államtitkárok, a kormánytagok és a miniszterelnök, valamint a velük egy háztartásban élők vagyongyarapodását megvizsgálni, ha megszűnik a tisztség. A törvényt azonban hibásan alkották meg, és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint végrehajthatatlan - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

Az ÁSZ már két éve felhívta a hibára a parlament figyelmét, és az országgyűlés 2008 áprilisában határozatban kérte a kormányt, hogy hozzon helyette újat. A javaslat szerint a vagyonosodási vizsgálat két lépcsőben történne, előbb az ÁSZ megvizsgálná az érintettek vagyonnyilatkozatát, majd ha valakinél problémát tapasztal, akkor az adóhatóság eljárást indíthatna. A javítás az elmúlt két évben nem került a parlament elé, ezért még mindig a régi, végrehajthatatlan szabály van érvényben, azaz sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-kormány tagjai ellen nem indíthatnak vagyonosodási vizsgálatot a számvevők.
A vagyonosodási vizsgálatokról szóló törvényt az Alkotmánybíróság is vizsgálja, várhatóan egy hónapon belül döntenek arról, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az alkotmánynak - mondta az AB sajtófőnöke a Magyar Nemzetnek.

Akkor hát feltenném a költői kérdést : - Lesz e elszámoltatás?(a szerk.)

(origo nyomán Szent Korona Rádió)

Kapcsolódó:
   Orbán Viktor: Első az elszámoltatás (InfoRádió)