Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 26., szombat

8.962 - Orbán Viktornak lesznek módosító javaslatai az alkotmányozási folyamatban, miután összegzik a kérdőíveken feltett kérdésekre adott lakossági válaszokat.

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: péntek, 2011. március 25. 20:32
An: Kutasi József
Betreff:
Die Zeit: az új alkotmány a Fideszt erősíti

Orbán Viktornak lesznek módosító javaslatai az alkotmányozási folyamatban, miután összegzik a kérdőíveken feltett kérdésekre adott lakossági válaszokat.

Ezt maga a miniszterelnök közölte pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva.  Elmondta, hogy arra számít, a hét végén az összegzés elkészül, ő maga pedig azt tervezi, hogy hétfőn napirenden kívül szót kér az Országgyűlésben.  Az a szándéka - mondta -, hogy a beérkezett vélemények alapján módosító indítványokat tegyen az alkotmány tervezetéhez.  A kormányfő közölte azt is, hogy az alkotmányozási folyamat végén nagyobb lélegzetű beszédben összegzi a vitasorozat tapasztalatait.

Die Zeit: az új alkotmány a Fideszt erősíti

"Orbán Viktor úgy építi át saját államát, ahogy neki tetszik. Az új alkotmány erősíti az uralkodó pártot, a parlament és a bíróságok rovására." - írta a Die Zeit német hetilap.

A cikkíró, Alice Bota emlékeztetett, hogy Orbán Viktor pártjával tavaly áprilisban nyerte meg a választásokat, és - mint fogalmazott - "megkezdte az állam átépítését úgy, ahogy neki tetszik." A miniszterelnök "rendszerváltásról" és "nemzeti forradalomról" beszélt - írta a hetilap. "Kiválasztotta azt az elnököt, akit ő akart, új intézményeket hozott létre - mint például a médiahatóságot -, továbbá új törvényeket, amelyek közül néhányat, például a médiatörvényt egész Európában hevesen vitattak." Most pedig egy új alkotmány van napirenden - írta a lap, utalva arra: még konzervatív alkotmányjogászok is figyelmeztetnek, hogy kevés az idő egy új, jobb alkotmány kidolgozására.

A régi alkotmánynak - mint a cikkíró fogalmazott - megvoltak a maga gyengeségei, és - akárcsak a német alaptörvényt - gyakran egészítették ki és módosították, de alig akadt valaki, aki meg akart megszabadulni tőle. "Orbán pártja azonban olyan szöveget akart, amely a nemzeti érzéseket és a nemzeti identitás utáni vágyat testesíti meg" - írta a lap, idézve ezzel kapcsolatban Salamon Lászlót, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnökét. Orbán számára a szimbolikáról van szó, még annak a veszélynek az árán is, hogy az új alkotmányra azt a címkét ragasztják majd: az egyetlen párt alkotmánya.

A német lap szerint az alkotmánytervezet mind jogilag, mind politikailag "nyugtalanító". "Különösen nyugtalanítóak" az alkotmánybíróságra vonatkozó tervezett szabályok - hangoztatta a szerző, utalva államjogászoknak arra az aggodalmára, amely szerint erősen korlátozzák az alkotmánybíróság hatásköreit. A lap szerint politikai függőségek is kialakulhatnak, mert az alkotmánybírók újraválaszthatók lesznek. Elképzelhető, hogy Orbán meneszti a hivatalban lévő alkotmánybíróság tagjait, és saját embereit ülteti helyükbe - vélte a lap.

A cikkíró szerint " a legnyugtalanítóbb az alkotmány szellemisége." A Die Zeit szerzője ennek kapcsán arra utalt, hogy a preambulum hangsúlyozza "a kereszténység nemzetmegtartó erejét", dicsőíti Szent István királyt, aki ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, a közösség erejeként pedig a munkát és a szellemi teljesítményt nevezi meg. És megállapítja, hogy Magyarország volt az, amely 1956-os forradalmával halálos sebet ejtett a világkommunizmuson.

Kapcsolódó cikkek
      11.03.25 Mesterházy: "Csodálom, hogy a plafon nem szakadt le a parlamentben"
      11.03.25 Ma zárul az általános vita az alkotmányról
      11.03.25 Tőkés: folytatódjon a nemzetegyesítés!
      11.03.25 Mégsem betonozzák be az adórendszert?
      11.03.25 Nem védi a munkásokat az új alkotmány
      11.03.25 Új formula az alaptörvény kihirdetésekor
      11.03.24 Kinek alkotmányozunk, s mi végre?
      11.03.24 A főbíró félti a táblabíróságokat az új alkotmánytól