Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 29., kedd

9.015 - A Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a képviselőket, hogy nyújtsanak be módosító indítványokat az országgyűlési biztosi rendszer helyreállítása

Kiakadtak a pedagógusok az alkotmányozáson
MTI - Hírszerző 2011. március 29. 13:37

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz az új alkotmány kapcsán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az érdekvédelmi tömörülés szerint a parlamenti képviselők egymás közötti vitája nem pótolja a társadalmi párbeszédet.

A szakszervezet az MTI-hez kedden eljuttatott levelében annak a véleményének adott hangot, hogy "a listás szavazáson kapott 2 706 292 támogató szavazat nem ad felhatalmazást a Magyar Köztársaság elnevezésének megváltoztatására, az ország alkotmányos berendezkedésének, választási rendszerének gyökeres átalakítására".

A PSZ elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy még a társadalmi egyeztetést "pótló" kérdőívek sem nyújtottak lehetőséget arra, a választók véleményt mondjanak ezekről a kérdésekről. Követelik, hogy továbbra is biztosítsák az országgyűlési biztosi rendszer változatlan formában való továbbműködését, az Alkotmánybírósághoz való fordulás jogát. A szakszervezet kitért a levélben arra is, alapvető szakszervezeti jognak tartja, hogy lehetőség legyen az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a képviselőket, hogy nyújtsanak be módosító indítványokat az országgyűlési biztosi rendszer helyreállítása, az Alkotmánybírósághoz való fordulás biztosítása érdekében, és tegyék lehetővé a népszavazást az ország elnevezésének megváltoztatásával, az ország alkotmányos berendezkedésének, választási rendszerének gyökeres átalakításával kapcsolatos kérdésekben.