Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 23., szombat

15.058 - Siklósi András > A Szittya Világtalálkozó anyagai + erdélyi kirándulás

15.058 - Siklósi András > A Szittya Világtalálkozó anyagai + erdélyi kirándulás

Feladó: Siklósi András 
Dátum: 2012. június 13. 5:15
Tárgy: A Szittya Világtalálkozó anyagai + erdélyi kirándulás
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.
eu>

Kedves Jóska bátyám!
 
10 napos távollét után csak most érkeztem haza, ezért nem tudtam előbb küldeni az SZVT-n elhangzott anyagaimat, de így sem késtünk le semmiről. Úgy vélem, hogy a megnyitó előadásom és a zárónyilatkozat minden fontosat elmond gondjainkról, bajainkról, s követhető kiutat is mutat. A két írás szervesen összetartozik, s életem egyik csúcsteljesítménye. Remélhetőleg megnyerik tetszésedet, s persze az olvasókét is. (Kérem, hogy a versek közlésekor fokozott figyelemmel járj el, nehogy "szövegdobás", összemosódás, vagy egyéb technikai malőr lépjen fel, mert nagy kár lenne érte.)
 
Egyébként a rendezvény remekül sikerült, maradandó élményt nyújtott mindazoknak, akik eljöttek. (Én persze nem írhatok róla tudósítást, mivel ez főrendezői minőségemben nem lenne etikus.) Az egész Világtalálkozó legfájóbb pontja számomra a csekély számú részvétel, s az emiatti kb. 150.000 Ft-os anyagi veszteségem, amit semmilyen módon sem tudtam elhárítani. (Persze áldoztam én már ennél többet is a magyarságért, viszont mostanra már teljesen elfogytak a korábbi tartalékaim.)
 
Végezetül szeretném, ha tervezett erdélyi kirándulásunk reklámozását is lehoznád. Ezt ugyan nem én szervezem, hanem a tiszaalpári Jobbik (a szöveget is ők fogalmazták), én csupán felkért "idegenvezető" leszek, ha megvalósul a dolog. Szép útnak ígérkezik, s igazán olcsó, ezért mindenkinek ajánlom én is.
 
Köszönettel és baráti üdvözlettel Siklósi András

SZÉKELYFÖLDI KIRÁNDULÁS

2012. július 7-11. (5 nap, 4 éjszaka, félpanzióval)

Részvételi díj: 35.000 Ft/fő (rendkívül kedvezményes!)

Indulás: 2012. július 7-én (szombat):

               Kiskunfélegyházáról:              05.00 órakor a Hattyúház elől,

               Tiszaalpárról:                           05.30 órakor a sütőüzem elől,

               Budapestieknek:                     06.30 órakor Szolnok, vasútállomás elől.

 

Útvonal: Szolnok- Ártánd- Nagyvárad (a város nevezetességeinek megtekintése)- Körösfő- Kolozsvár (a város nevezetességeinek  megtekintése + Házsongárdi temető)- Marosvásárhely (a város nevezetességeinek megtekintése)- Parajd- Székelyszentlélekre érkezés,  vacsora, szállás.

 

07.08. (vasárnap): Korond- (kézműves műhelyek megtekintése és vásárlás)- Békás-szoros- Gyilkos tó- (s ha az idő engedi: Borszék).

07.09. (hétfő): Ivó településig autóbusszal, majd onnan a Madarasi Hargitára traktorral folytatjuk utunkat, ahol gyalogtúrát teszünk a jóleső fáradtságig. Egy arra kijelölt helyen szalonnát sütünk, valamint őstörténeti és történelemórán veszünk részt; előadó: vitéz Siklósi András  költő, író, a Turul Szövetség elnöke. Utána visszaindulás Ivóig traktorral, majd onnan autóbusszal a szálláshelyre.

 07.10. (kedd): Máréfalva- Csíkszereda- Csíksomlyói emlékhely- Gyimesfél, az ezeréves határig (koszorúzás).

 07.11. (szerda) hazaindulás: Székelyszentlélek- Bögöz- Segesvár (a város nevezetességeinek megtekintése)- Nagyszeben (városnézés)- Déva- Arad- Kiskunfélegyháza, érkezés az esti órákban.

 Az úton Siklósi András kalauzol bennünket.

A szállás Székelyszentléleken, az Edit vendégházban lesz, kétágyas szobákban. Ellátás: félpanzió (reggeli és meleg vacsora).

 A túrára az alábbi szervezőnél és telefonszámon lehet jelentkezni:

Erős Erzsébet:       06-30/3207-832   és 06-76/656-104,   e-mail: boldogozseb20@gmail.com

 A jelentkezés a teljes összeg befizetésével érvényes! (Csak egy autóbuszt indítunk.) A részvételt – ilyen olcsó és kedvező feltételek mellett – mindenkinek jó szívvel ajánljuk, akiket érdekelnek Erdély természeti szépségei, kulturális és művészeti emlékei.

 

Siklósi András

 

A halál torkából a radikális megújulásig

(A 2012-es Szittya Világtalálkozó megnyitó előadása)

 

Mottó: 1.) „Istent föl nem foghatónak azok tekintik, akik leginkább ismerik, és tökéletesen ismertnek azok, akiknek fogalmuk sincs róla.” (Száma-Véda)

            2.) „A magyar feltámadás a magyar lélek átállása gondolkozásban és cselekedetben arra, hogy idegenek helyett végre a saját fajtáját szeresse és pártolja. A nemzeti hit, vagy magyar vallás a faj- és hazaszeretetnek a vallásosság szintjéig való fölemelése, vallásos áhítattal való élése és a mindennapi életben való gyakorlása.” (Páll János)

            3.) „Ha a bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a polisz életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk." (Platón)

 

Tisztelt Világtalálkozó, kedves Honfitársaim, szittya-magyar Véreim!

 

Aquinói Szent Tamás, a nagy misztikus egyháztanító, a skolasztika (irányzatát tomizmusnak is nevezik) megalapítója (aki Boldog Özsébet is segítette a magyar pálos rend pápai elfogadtatásában) írta valahol, hogy a teljes tudás nem más, mint a hit s a tudomány összessége. Ezzel nyilván arra is célzott, hogy vannak emberi ésszel felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan égi és földi jelenségek, szellemek, amelyeket-akiket kutathatunk, vallathatunk ugyan, de igazán elérni és minden ízében megragadni sohasem leszünk képesek. Ilyen a végtelen gazdagságú, kimeríthetetlen bölcsességű és energiájú, mindenható, ugyanakkor örökké jóságos és szerető Ős Egy, másképpen Önvaló, vagy a mi civilizációnkban Istenként tisztelt és imádott Teremtő; mások szerint Teng(e)Ri, Ősten, esetleg Öregisten, vagy Mindenek Atyja; s a régebbi matriarchátusban pedig a Termékenység Anyaistennője, a szkítáknál Anahyta (lásd még Willendorfi Vénusz, Boldogasszony Anyánk, Babba Mária stb.). Ezt még tovább bonyolítja a Szentháromság Egyisten dogmája (a hivatalos álláspont értelmében Atya, Fiú és Szentlélek; az „eretnekként kiátkozottak”, pl. Badiny Jós Ferenc szerint pedig Apa, Anya és Gyermek), amit elmélkedésében Szent Ágoston is úgy rajzolt le, hogy a legmegfoghatatlanabb hitigazságok közé tartozik, s alaposan kösse föl a gatyáját, aki e titok végére akar járni.

15.058 - Siklósi András > A Szittya Világtalálkozó anyagai + erdélyi kirándulás