Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 25., hétfő

15.080 - Patrubány Miklós látogatása az Erdélyi Múzeum Egyesületnél

Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2012. június 25. 11:28
Tárgy: Patrubány Miklós látogatása az Erdélyi Múzeum Egyesületnél
Címzett: Kutasi József Antal


Az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) kolozsvári székházában találkozott Patrubány Miklós az EME elnökével, Sipos Gábor történész egyetemi tanárral. A Magyarok Világszövetségének elnöke kezdeményezte a két szervezet intézményes együttműködését.

A június 22-i találkozót a Magyarok Világszövetségének elnöke kezdeményezte, aki meghívta Dr. Sipos Gábort előadónak a Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében sorra kerülő nemzetstratégiai konferenciára, melynek legfőbb feladata a nemzet új magyar meghatározásának, avagy a magyar nemzet új meghatározásának kidolgozása és elfogadása. Az EME elnöke elfogadta a meghívást.

Patrubány Miklós ebből az alkalomból átadta az MVSZ könyvadományát, Borbola János - Az egyiptomi ősmagyar nyelv c. monumentális könyvét, és kérte, hogy az erdélyi magyar tudományosság fellegvárának számító EME, szakosztályai révén foglalkozzon ezzel a kiemelkedő jelentőségű művel.

Az MVSZ elnöke az erdélyi magyar tudományosság nagy adósságának nevezte, hogy másfél évszázaddal halála után sem tették még közzé Bolyai János kéziratban maradt 7000 oldalas Üdvtan-át, és szorgalmazta, hogy az EME járjon élen e mulasztás pótlásában. Az elmúlt két évtizedben már többször hangzott el ígéret ennek a magyar és az egyetemes szellem-történet szempontjából alighanem korszakos műnek a publikálására, ám a közzététel érthetetlenül késik – mondta Patrubány Miklós.

A két szervezet vezetője egyetértett abban, hogy ezután az általuk vezetett szervezetek intézményes együttműködését fogják szorgalmazni.

MVSZ Sajtószolgálat
7563/120625