Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 25., hétfő

15.085 - Tegnap benyújtotta a kormány a jegybanktörvény módosítását


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Nehéz abbahagyni a trükközést 
2012.06.22. 11:01 vastagbor.blog 

Tegnap benyújtotta a kormány a jegybanktörvény módosítását. Egy vaskos-veretes dokumentumra számítottam, ha már ezen dolgoznak hosszú hónapok óta, de csak 3 oldal az egész. Remélem nem vész kárba ez a "nagyszabású" munka, és nem dobják vissza Brüsszelből ... mondjuk erre azért megvan az esély. 

Pedig már az első paragrafus láttán felszalad a szemöldökünk a homlokunkra: 



Mivel ez a rész okkal került bele a módosításba, így lehet találgatni, hogy vajon mit terveznek? 

A Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka jelenleg 35,5 milliárd euró, vagyis kb. 10 000 milliárd forint. 

Hogy mekkora devizatartalékra van szüksége az országnak, azt nem tudom, erről biztosan holnap reggelig tudnának vitatkozni a közgazdászok és a politikusok, de a kormány már többször célzott rá, hogy szívesen hozzányúlna ehhez az összeghez. 

Simor András elnöki megbízatása jövő év tavaszán lejár, sőt a két alelnöké is: Karvalits Ferencé március végén, Király Júliáé pedig július elején. 
Vagyis Orbán Viktor javaslatára Áder János 2013 első félévében egy MNB elnököt és 2 alelnököt fog kinevezni, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy mindegyik fideszes / fidesz közeli lesz. Remélem, legalább azért közgazdászok lesznek... 

- Miért nem várnak ezzel a módosítással 2013-ig? Simor úgysem fogja eltitkolni az összeget, akkor miért ilyen sürgős, hogy kockáztatják az IMF-tárgyalások megkezdését? 

- Ha megkötik az IMF-el a hitelmegállapodást, és az IMF tényleg kiveti a rövid pórázt akkor itt nem lesz választási költségvetés. De a devizatartalék titkos lesz .... lehet továbbgondolni .... 

- Az IMF-től egy 10-15 milliárd eurós hitelkeretet szeretnénk(?), illetve már eltelt 8 hónap, de még a hivatalos tárgyalásokat sem sikerült elkezdeni. 2008-ban az egész mindössze két hétig tartott. Lehetséges, hogy úgy gondolkoznak, hogy ha már sikerült kihúzni 8 hónapot, akkor ki tudnak húzni még 8 hónapot, hiszen a kért hitelkeretnél 2x-3x nagyobb összeg hever a Nemzeti Bankban. Ha nincs IMF-hitel, nem is tud az IMF beleszólni a magyar gazdaságpolitikába... 

A kérdést persze úgyis feltehetjük: szeretné-e Ön, hogy Matolcsy György rátegye az unortodox kezét erre a 10 200 milliárd forintra, illetve a titkosított összegű devizatartalékra?