Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 16., péntek

15.953 - Magyarok Világszövetségének elnöke: Üdvözöljük a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezését....

From: MVSZ Sajtószolgálat
Sent: Friday, November 16, 2012 1:31 PM
To: Kutasi József Antal
Subject: Töröljék a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új Polgári törvénykönyvből!

 

Üdvözöljük a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezését és bízunk benne, hogy a kormánypárti kétharmad törvényerőre emeli azt – nyilatkozta sajtószolgálatunknak Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, miután a KDNP, frakciójának valamennyi tagja által aláírt beadványban kérte, hogy töröljék az új Polgári törvénykönyvből a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat. „Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások” – vallják a kereszténydemokraták.

 

Töröljék a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új Polgári törvénykönyvből!

2012. November 12.

     

A Kereszténydemokrata Néppárt elhagyná a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új Polgári törvénykönyvből. Az erről szóló módosító javaslatot hétfőn nyújtották be, és a frakció valamennyi tagja aláírta. A KDNP álláspontja szerint a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság.

 

Az egyenesági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre. Kitértek arra, hogy a családok védelméről szóló törvény család fogalmára vonatkozó egyes fenti rendelkezései fogalmilag kizártak a bejegyzett élettársak esetén.

 

A KDNP módosító indítványa lehetőséget biztosítana arra is, hogy a jegyző a házasságkötés előtt előírt 30 napos várakozási idő alól indokolt esetben felmentést adjon.

 

A kisebbik kormánypárt azt is indítványozza, hogy az élettársakra vonatkozó szabályozást a törvényjavaslat kötelmi jogi könyvében szerepeltessék. Mint kiemelték: az élettársak Ptk.-tervezetbeli – a családjogi könyvben történő – szabályozása az élettársi kapcsolathoz olyan joghatásokat fűz, mint a házassághoz.

 

A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a „nem házasság" választása, amely választás az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások – fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

Forrás: MTI

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

7657/121116