Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 26., hétfő

16.037 - A Fidesz primitív kommunikációja a '70-es évek Kádár-rendszerét idézi: a politikát értőkkel, az értelmiségiekkel, az elittel szóba se állnak

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


A Fidesz kizárólag a politikai analfabétákra épít
2012.11.26. Véleményvezér

A Fidesz primitív kommunikációja a '70-es évek Kádár-rendszerét idézi: a politikát értőkkel, az értelmiségiekkel, az elittel szóba se állnak. Pedig hosszú távon nem lehet nélkülük kormányozni. (Fotó: AP)


"Bajnai Gyurcsánnyal együtt tette tönkre az országot" - így kommentálja a Fidesz Bajnai Gordon kritikáit, és ezt már plakátok is hirdetik; a miniszterelnökség a tervezetteken felül újabb 700 millió forintot szán kommunikációra, aminek magyarázatát annyival intézi el, hogy "új igények merültek fel"; az NGM úgy kommentálja Magyarország újabb leminősítését, hogy a hitelminősítőket nem lehet komolyan venni; Giró-Szász András pedig kijelenti, hogy a kormány nem tiszteli "a magyar szuverenitást korlátozó" uniós kifogásokat. Mindez a kormányzati kommunikáció néhány napjának zanzája.

A Fidesz kommunikációja mostanra már a '70-es évek kádári politikai kommunikációját idézi: kizárólag az írni-olvasni alig tudó közéleti analfabétáknak szól.

    Ajánlott írásunk: Matolcsy úr, mondjon le!

Elsősorban az értelmiséghez beszéltek

A nyolcvanas évektől 2010-ig a magyar kormányok és hatalmon lévő politikusok nyilatkozataikkal, üzeneteikkel, magyarázataikkal mintha mindig az átlagpolgárnál műveltebb, tájékozottabb csoportokat célozták volna. A politikai kommunikáció nagyrészt értelmiségi beszéd volt. A rendszerváltozás után a parlamentben a napi politikai csörtéken túl gyakran komoly történelmi, ideológiai, kulturális viták zajlottak. Kicsit az is jelentette a problémát, hogy ezek az eszmefuttatások az átlagember számára néha nehezen voltak követhetőek.

Később a szocialisták vezettek be valamiféle kétszintű kommunikációt. Egyrészt megmaradtak az értelmiségnek, sőt kimondottan az elitnek szóló, adatokkal, elemzésekkel színesített és nemzetközi vonatkozásokat is hangsúlyozó eszmefuttatások. Másrészt pedig megjelentek a kisembereket megszólító, a kormány intézkedéseit néhány szóval magyarázó szlogenek.

    Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Csak a kisember

A világ 2010 óta itt is nagyot fordult. A kezdeti kísérletek után mostanra az Orbán-kormány szinte semmilyen üzenetet nem próbál megfogalmazni, mely megütné a diplomás vagy egy kicsit is olvasott ember szintjét. A politikát értőkkel, az értelmiségiekkel, neadjisten az elittel szóba se áll a kormány, kizárólag a kisemberrel kommunikálnak. Pontosabban: az általuk elképzelt kisemberrel, akit szlogenjeik és érveik alapján szerintük leginkább az jellemez, hogy mindent elhisz, amit három szavas mondatokban mond a kormány, ha a végére felkiáltójelet tesznek.

Nem magyarázzák, hogy miért nincs IMF-megállapodás, csak azt mondják, hogy "nem leszünk gyarmat" "el akarták venni a nyugdíjakat: mi nem engedtük", és "több tiszteletet Magyarországnak". Nem magyarázzák, hogy miért minősítették le az országot, hanem kijelentik: "eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobbiintézménye, a Standard & Poor's önmagát minősítse le." Nem magyarázzák ez Európai Bíróság ítéletét, mely jogellenesnek mondta ki a bírák kényszernyugdíjazását, helyette azt állítják, a "kormány már megoldotta a kérdést" és "az EU - már megint - elkésett."

Nincsenek tehát valódi magyarázatok, csak vezényszavak, melyek legtöbbször ráadásul nem is fedik a valóságot. De utóbbi sokaknak pontosan azért nem tűnik fel máig, mert analizálható érvek sincsenek és a kormány nem vitázik, nem ütközteti senkivel a véleményét nyilvánosan. Ez pedig tényleg nem is a '80-as, hanem a '70-es évek Kádár-rendszerének világa. Amikor nem volt semmilyen vita, hanem mindent azon a szinten magyaráztak el, hogy a kapitalista országok kapzsisága miatt van olajválság, és ezért kell emelni a tojás árát Magyarországon.

    Olvasd el ezt is: Bajnainak is csúnyán betett az LMP

Akinek a véleményére saját felesége sem ad

A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy a Fidesz hatalmasat téved, amikor azt hiszi, hogy hosszú távon lehet egy országot annak értelmisége és elitje nélkül kormányozni. A kormánypárt stratégái azzal nem számolnak, hogy egy tájékozottabb, olvasottabb, tanultabb embernek bár valóban ugyanúgy csak egyetlen szavazata van, azonban az ő hatása saját környezetére sokkal nagyobb, mint egy közéleti analfabétáé. Van, akinek a véleményére több tucat ember ad, és van, akiére még a saját felesége sem - a Fidesz által bevezetett, színvonalában a végtelenségig lezüllesztett kommunikácó azonban pont az előbbiekről mondott le.