Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 26., hétfő

16.048 - Vallottak a bankok: ezermilliárdok hagyták el az országot

 

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Vallottak a bankok: ezermilliárdok hagyták el az országot
2012. november 26. | 06:55 Palkó István - Portfolio.hu

A harmadik negyedévben is két táborra oszlott a magyar bankrendszer: az OTP, a K&H és az UniCredit nyereséggel, a CIB és az MKB viszont veszteséggel zárta ezt az időszakot - hogy csak a legnagyobb bankok közül néhányat említsünk. Összességében a részvénytársasági hitelintézetek 10 milliárd forint veszteséget könyveltek el, vagyis a bankadó nélkül 40 milliárd forint körüli pluszban zárt volna a szektor. Drámai mértékben felgyorsult a hitel/betét arány csökkenése a negyedév során. A forint erősödése is gyorsította a folyamatot, de egy év alatt csaknem 2300 milliárd forintnyi (!) közvetlen külföldi forrás is kiáramlott a szektorból. Annak dacára, hogy a bankszektor mérete több mint tizedével csökkent egy év alatt, forrásköltségei csaknem három éve nem voltak ilyen magasak, mint most. Működésük ily módon bekövetkezett drágulására jellemzően hitelkamataik emelésével reagáltak a bankok, miközben nominális költségszintjüket lényegében szinten tartották.

2012.11.23 14:33 Megint veszteséges lett a magyar bankszektor

Volt profit, nincs profit

Kihívásokkal teli éven vagyunk túl, csakúgy, mint tavaly - fogalmazott egy közelmúltbeli rendezvényen az egyik legnagyobb hazai bank vezére. Bár szavai közhelynek tűntek, jól összefoglalják egy számos tekintetben zombiként működő ágazat közelmúltját, aminél csak a közeljövője ígérkezik rázósabbnak (lásd a tranzakciós illeték bevezetését, a bankadó fenntartását, a recessziós makrokörnyezetet, a törékeny európai helyzetet).


A magyar hitelintézeti szektor 8,5 milliárd forintos veszteséget, a legnagyobb bankokat is tömörítő részvénytársasági hitelintézeti szegmens pedig 10,2 milliárd forintos mínuszt könyvelt el a harmadik negyedévben. Cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk (bankokként, bankszektorként utalva rájuk). Mint látható, az elmúlt 10 negyedév során 6-ban veszteségesek voltak, és csak 4-ben termeltek (jellemzően a válság előttinél szerényebb) nyereséget ezek a bankok.


A tartós veszteség ellehetetleníti a belső tőkeképzést, ami a hitelezési aktivitás fokozásának egyik természetes feltétele lenne. Az elmúlt 12 hónap során 235 milliárd forint vesztesége keletkezett a szektornak, a legnagyobb tételeket a végtörlesztés, a bankadó, illetve egyes bankok vállalati (jellemzően projekthitelhez kapcsolódó) értékvesztése jelenthette. A harmadik negyedévben egyszeri tételként jelentkezett a késedelmes deviza jelzáloghitelek mintegy ötödének 25%-os tartozás-elengedés mellett végrehajtott forintosítása is, ám ennek nettó negatív hatása mindössze néhány milliárd forint lehetett.A PSZÁF által használt (magyar számviteli szabályok szerinti) egyedi bankadatok ugyan nem nyilvánosak, az IFRS szerinti konszolidált adatok ismeretében kijelenthető: ismét két jól elkülöníthető részre osztható a bankszektor, vagyis nagy az ágazat eredmény alapján mért polarizáltsága. IFRS szerint az OTP, a K&H, az UniCredit és az Erste Bank nyereséges volt, a CIB és az MKB viszont komoly veszteséget produkált. Bár jelentésüket egyelőre nem tették közzé, a Budapest Bank a nyereséges, a Raiffeisen pedig a veszteséges bankok táborát gazdagíthatta az elmúlt negyedévek tapasztalatai alapján.