Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 24., szombat

15.998 - Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn bejelentette, hogy az alaptörvény módosításával kétharmados lesz az új földtörvény

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Kétharmadba betonozzák a narancsbárók földjeit

2012, november 20 - 14:02 barikad.hu

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn bejelentette, hogy az alaptörvény módosításával kétharmados lesz az új földtörvény. A jobbikos Varga Géza szerint ezzel a Fidesz-közeli oligarchák, a külföldiek és egy maroknyi Magosz-gazda fog hasznot húzni.

Varga Géza keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ha a földtörvényt jelenlegi formájában fogadnák el, az tragédia lenne. Bár a részletes vita a parlamentben még le sem zajlott, és több mint 200 módosító javaslat fekszik a bizottság előtt, a kormány már most eldöntötte, hogy december 17-én megváltoztatja az alaptörvényt.

Ez lényegében azt fogja jelenteni, hogy a Fidesz-közeli oligarcháknak, külföldieknek és egy maroknyi Magosz-gazdának szinte korlátlan mennyiségű termőföld fog jutni, míg a maradék hárommillió vidéki magyar csupán bérrabszolga lehet. Varga arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez nem szolgálja a munkahelyteremtést sem.

A Jobbik képviselője a Magosz "kommandós akciójának" tartja azt az egy csomagban beadott 38 módosító indítványt is, amely többek között megfosztaná a helyi gazdákat a földek szétosztásánál a közös döntés lehetőségétől (csak véleményezési joguk lenne).

Varga Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányprogrammal ellentétben az új földtörvény tervezetéből hiányzik a demográfiai és szociális földprogram, a területi alapon szerveződő szövetségek támogatása. Háttérbe szorítják továbbá a helyben lakókat, legalizálják a zsebszerződéseket, a kormány által sokszor hivatkozott 20 kilométeres sugarú kör pedig a valóságban 125 ezer 600 hektárnyi termőföldet jelent.

A jobbikos képviselő szerint a földtörvény kétharmados bebetonozásának oka, hogy a kormány egyre világosabban látja: 2014-től nem ő fog korlátozni. Varga Géza azonban kiemelte, a Fidesz vitája az MSZP-vel látszólagos, mivel a birtokméretek felfelé tolása mindkét párt gazdasági holdudvarának kedvez.
B.J.

Kapcsolódó:
   Fülkeforradalmi antimagyarizmus: a szovjet emlékművek megtartására szavazott a legtöbb kormánypárti
   Tudta Ön, hogy Kubatov Gábor egy éve csak fizetést kap, de nem dolgozik?
   Kósa: Szeretnénk közvetlen párbeszédet folytatni a választókkal
   Még a vízvezetéket is megadóztatja Matolcsy
   Arzénes a víz, de nem baj