Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 24., szombat

16.002 - / Kovács Endre > A MÚLT - KOR HÍRLEVÉL 2012. november. 15, ei 2012 / 46.- odik heti kiadása !! TÖRTÉNELMI PORTÁL !

 

 

From: Kovács Endre
Sent: Saturday, November 24, 2012 4:46 PM
To: jozsef@kutasi.eu

Subject: Múlt-kor Hírlevél - 2012/46. hét

 

A  MÚLT  -  KOR    HÍRLEVÉL  2012. november.  15, ei  2012 / 46.- odik  heti  kiadása  !!  TÖRTÉNELMI  PORTÁL  !  /  Kovács  Endre  ::
 

 

Múlt-kor Hírlevél - 2012/46. hét

 

HÍREINKBŐL

A BBC tudta, mi vár a magyar zsidóságra

A BBC figyelmeztethette volna a magyar zsidóságot arra, hogy milyen sors vár rá Magyarország német megszállása esetén, ám politikai meggondolásokból ezt nem tette meg - ez derül ki a brit közszolgálati médiatársaság által saját archívumaiban elvégzett kutatásokból.

Megtalálták a női Robinson Crusoe barlangját

A régészek megtalálhatták a Kalifornia partjaitól néhány kilométerre lévő Szent Miklós-szigeten élt indiánleány egykori barlangjának nyomait; a lánynak a szigeten töltött, 18 évig tartó magányos tartózkodása inspirálta Scott O'Dell a Kék delfinek szigete című könyvét.

Ókori óriást találtak Róma mellett

Gigantikus méretű ókori római csontvázat fedeztek fel régészek Róma közelében. Az i. sz. 3. században élt, 202 centiméter magas római férfi jócskán kitűnhetett társai közül, hiszen a császári Rómában az átlagmagasság mindössze 167 centiméter volt.

Szovjet táborban halhatott meg Wallenberg

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Wallenberg, aki magyar zsidók tízezreit mentette meg a holokauszttól - írta a Profil című osztrák hetilap.

Megoldották a szkíták eredetének rejtélyét

Először találtak tudományos bizonyítékot az európai és ázsiai népesség keveredésére a Mongóliában, az Altáj-hegység keleti vonulatainál megtalált szkíta harcosok maradványainak megvizsgálása után spanyol kutatók.

Megtalálhatták a világ legrégebbi gitárját

Török régészek úgy vélik, a világ legrégibb hangszerét találták meg, amikor egy gitárra nagyon hasonlító tárgy három és félezer éve sziklába vésett ábrázolását fedezték fel ásatások során az észak-anatóliai Alacahöyükben, a hettita birodalom egykori fővárosától, Hattuszasztól 30 kilométerre északra.

Így tanították az újkorban a siketeket

Egy angliai majorság területéről származó, több mint 300 éves bőrkötésű kézirat lehet az egyik legkorábbi olyan szöveg, amely a siketek kommunikációját segítette. A jelnyelv kezdetleges formájáról árulkodó metódus igen sikeres lehetett.

Mégis közép-európai lehetett Ötzi

Ötzi, az 1991-ben az olasz Alpokban megtalált, meglepően jó állapotban fennmaradt neolit kori jégember mégis közép-európai őslakos lehetett, nem pedig első generációs bevándorló Szardíniáról, mint ahogy azt eddig gondolták a szakemberek, állítja egy új tanulmány.

Mit ittak a politikusok?

Konyakkal próbálta elbai magányát feldobni Napóleon, de a kis korzikai "előrelátását" is felülmúlta a ravasz Harding, aki az amerikai szesztilalom közepette halmozott fel nagyobb mennyiségű alkoholt a Fehér Ház egyik titkos helyiségében.

Csikósok és angol zsokék az első pesti lóversenyen

Széchenyi Naplójában érzékletesen beszámol az 1827. évi első pesti lóverseny 27 fős mezőnyének tarkaságáról. Az arisztokraták jól ápolt lovain ülő angol zsokék mellett egyszerre festői és barbár látványt kínáltak a lovukat szőrén megülő parasztlegények.

 

Múlt-kor Hírlevél - 2012/46. hét