Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 26., hétfő

16.033 - Tényferdítő újságírás > Oszkó Péter szembesítése önmagával > 2012. november 22. 16:42


Feladó: Hirszemle
Dátum: 2012. november 26. 5:56
Tárgy: [polgari_hirszemle] Fw: Tényferdítő újságírás
Címzett: Kutasi József Antal


Tényferdítő újságírás

Oszkó Péter szembesítése önmagával
2012. november 22. 16:42
Oszkó Péter szerint a Bajnai kormány idején, amikor ő pénzügyminiszter volt, kifejezetten sikeres válságkezelés zajlott. Közlemény.
Nézzük mit is tud felmutatni Bajnai Gordon és Oszkó Péter. Kormányzásuk alatt – folytatva a szocialista kormány hagyományait – nőtt az államadósság. Bajnai Gordon kormányprogramjának következtében több mint hat százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, átütemezték a nyugdíjkorrekciót, eltörölték a 13. havi nyugdíjat, szigorításokat vezettek be a családi juttatásokban, a gyes és gyed három helyett csak két évig járt, felfüggesztették a lakástámogatásokat, csökkentették a táppénz összegét, a „lehet kisebb lakásba menni” üzenettel elfogadták az ingatlanadót, amit azonban már nem volt lehetőségük bevezetni. Ezen felül úgy tervezték meg a 2010-es költségvetést, hogy lényegében minden jelentős költségvetési bevételi tételt felülterveztek és minden nagyobb kiadási tételt alulterveztek, vagy egyszerűen kihagytak. Ez lenne tehát  a Bajnai Gordon - Oszkó Péter féle sikeres válságkezelő gazdaságpolitika?!

Ezzel szemben a második Orbán-kormány nem támogat semmiféle a Bajnai Kormány által alkalmazott válságkezelési módszert, így az Orbán kormány  nem csökkenti a családi támogatásokat, megőrzi a nyugdíjak reálértékét, nem vezet be ingatlanadót, csökkenő pályára állítja az államadósságot, a szigorú maastrichti kritériumoknak megfelelve 3% alatt tartja a költségvetési hiányt,  és  azoktól kér magasabb áldozatvállalást, akik korábban a terhekből kisebb részt vettek ki, viszont jó a teherbíró képességük.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Tényferdítő újságírás
2012. November 22.
     
Miután Magyarországon állítólag megszűnt a sajtószabadság, a média bizonyos ága-boga új utakat keresett magának. A tényfeltáró újságírás legjobb hagyományira gondolva, de a tények iránt a lehető legkevesebb érdeklődést tanúsítva megalkotta a tényferdítő újságírás fogalmát. Sajnos, amint a Semjén Zsolt ellen indított hajszából látszik, nemcsak elméletben. Annyira abszurd volt a Semjén Zsolt elleni plágium vád, hogy magam csak viccként tudtam értelmezni.

Ennek megfelelően reagáltam rá a facebookon: maga vád is plágium, hiszen még a szerző neve is megegyezik a Schmitt elleni hajszát kezdeményező nevével.

A fejlemények viszont fontosak. Most megírták a lapok, hogy az egész támadás alaptalan. Ide plagizálok egy ezt taglaló cikkből:

Nincs Semjén-féle plágiumügy, és nem tudok arról, hogy az egyetem bármiféle vizsgálatot folytatna - jelentette ki Fokasz Nikosz, az ELTE szociológiai tanszékének vezetője. Az egyetemi tanár - akinek a miniszterelnök-helyettes a tanítványa volt - szerint a Népszabadság előző napi cikke alapján félreérthető kép alakult ki. Jelezte: éppen külföldi útjáról tért vissza, és nem tudott arról, hogy a nevével összekapcsolva jelenik meg írás.

Fokasz Nikosz úgy fogalmazott: a véleménye teljes egészében megegyezik Hiller István (MSZP), volt oktatási miniszter véleményével, aki azt mondta, hogy ez egy sikertelen felmelegítése egy korábbi kísérletnek. A dolog egy lapon sem említhető Schmitt Pál ügyével- jelentette ki.

A tanszékvezető határozott álláspontja, hogy Semjén-féle plágiumügy nincs. Úgy fogalmazott: Semjén-ügy nincs, médiaügy van.

Az igazságkeresés álcája mellett politikai támadás indult valaki ellen. A politikai vita teljesen megengedett, lehet bárkit bírálni, és egy politikusnak ezt el is kell tudnia viselni. Ezt azonban nem kellene egy másik területhez kapcsolva igazságkeresésnek álcázni - vélte.

Fokasz Nikosz megjegyezte: Semjén Zsolt a tanítványa volt, és nagyon jó emlékeket őriz róla, és ezt a véleményét akkor sem hajlandó megváltoztatni, ha esetleg azóta bizonyos konkrét politikai nézetekben az álláspontjuk "nem lenne azonos".

A szociológiai diplomamunkájáról elmondta: ritka, de nem rendkívüli, hogy két bíráló ennyire eltérően ítélje meg a dolgozatot, és az egyik elégtelent, a másik jelest adjon. Az ő témavezetői gyakorlatában is volt erre példa.

Eddig tart a „plagizált szöveg”, a rend kedvéért elárulom, a hvg.hu volt a forrás.

Ezzel be is fejezhetnénk, de ne sikkadjon el a lényeg. Van ugyanis egy pont, ahol nem értek Fokasz Nikosz professzor úrral egyet: Az rendben van, hogy a politikai vita megengedett, az is kulcskérdés, hogy bárkit lehessen bírálni. Eleget éltem abban a világban, amelyben erről álmodni sem lehetett, elég, sőt sok is volt belőle. De a politikai vitát politikusoknak s nem a sajtónak kellene lefolytatnia. A tényfeltáró újságírás a demokrácia fontos eleme. Az egész világ a demokrácia ünnepeként élte meg, hogy Nixon elnök annak idején lemondásra kényszerült. A politika esetleges támadásai ellen védeni kell a tényfeltáró újságírókat. Ez a védelem azonban nem egyirányú utca. Amennyiben nem tényeket tárnak fel, hanem hamis vádakat fogalmaznak meg, a védelem a megtámadottnak járjon. Szégyen egy lapnak, ha tényfeltárók helyett tényferdítőknek ad teret, és szégyene annak a politikai erőnek is, amelyik a nyílt és tisztességes verseny helyett politikai bozótharcosok aknamunkájára támaszkodik.

A professzor nyilatkozott: Semjén-ügy nincs, médiaügy van. Hogy a HVG megsértette-e a miniszterelnök helyettes ellen indított hajszával a jelenleg hatályos médiatörvényt, nem tudom. Nem is nekem kell eldöntenem. Ám, hogy a Deák féle egymondatos sajtótörvényt - hazudni pedig nem szabad - meggyalázta az biztos. Kár, hogy ez a valaha jobb napokat látott orgánum idáig süllyedt.

Surján László
--
Sáringer-Kenyeres Tamás
16.032 -