Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 18., vasárnap

15.984 - Hegedűs Lorántné > Önkormányzati adósság: a polgármesterek felelősségét is vizsgálni kell

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Önkormányzati adósság: a polgármesterek felelősségét is vizsgálni kell 

A magyar miniszterelnök által mintegy két héttel ezelőtt tett nyilatkozat, miszerint átvállalják az önkormányzatok adósságát, kezd a pintéri útra tévedni. A bejelentés óta két hét telt el, a kormány lépéskényszerbe került. A tegnapi napon Tállai András államtitkár ugyan bejelentett egy "kilencpontos kormányhatározatot", de a sajtótájékoztatón az általa elmondottak semmiféle újdonságot, konkrétumot nem tartalmaztak. Hacsak a részleges államcsőd előidézésének lehetőségét nem tekintjük annak. 

A Jobbik álláspontja szerint az önkormányzati rendszer eladósodottságát, csődjét nem csak az alulfinanszírozottság és a feladatdömping, hanem részben maguk a képviselőtestületek, vagyis felelős politikusok idézték elő. Polgármesterek s egyben országgyűlési képviselők, kormányzati tisztségviselők, akik egyébiránt nemzetgazdasági kérdésekben is dönthetnek. Kijelenthető, hogy a kormány a konszolidációval ezeket az embereket - azaz saját kádereit - is menteni igyekszik. A Jobbik álláspontja viszont az, hogy az adósságátvállalásával egyidejűleg elengedhetetlenül szükséges a több ciklus óta tevékenykedő településvezetők felelősségét is vizsgálni. 

Hangsúlyozzuk, hogy az önkormányzati rendszer konszolidációja szükséges lépés, de ugyanakkor fenntartásokkal tekintünk a tervezett intézkedések elé. Az önkormányzatok már megtapasztalhatták az elmúlt időszakban a kormány "segítőkészségét": az önkormányzati szektor államosítása folyamatos. Az önkormányzatok kiüresednek, jelentős vagyontárgyaik felett az állam rendelkezik, mozgásterüket folyamatosan szűkítik. Félő, hogy a tervezett kormányzati jótékonykodás csak tovább gyengíti társadalmi, gazdasági presztízsüket s ezáltal végső soron magát a demokráciát. 

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője