Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 24., szombat

15.999 - Frigyesy Ágnes: Jövőre is indul a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

www.nemzetihirhalo.hu *************

Jövőre is indul a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz 

2013. május 17-20.


- Ma már vasút- és pünkösdi zarándokvonat történelem: 2008 májusában indult első útjára a Székely gyors különvonat. Az észak-erdélyi, Várad-Kolozsvár-Dés-Székelyföld útvonalon közlekedő Székely gyorshoz 2010-ben csatlakozott a Lőkösházánál kilépő, Gyulafehérvárt és Brassót is útba ejtő Csíksomlyó expressz - mondta Hámori Ferenc, az Indoház vasúti magazin főszerkesztője 2012. november 21-én, a Keleti pályaudvar VIP-várójában tartott sajtótájékoztatón. 


A zarándokút főszervezője hangsúlyozta: - A különvonatok jelentőségét érzékelteti, hogy a Székely gyors volt az első különvonat a magyarság legnagyobb tömeget vonzó ünnepére, a csíksomlyói búcsúra. A Székely gyors volt az, amely 64 év után az első nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz szervezése évről évre százaknak ad értelmes munkát, teendőt, ugyancsak több száz székely család fogadhat vendégeket, továbbá a különvonatok szakrális áhítattal várt gyimesbükki érkezése, a magyar mozdonyok tízezrek jóvoltából a helyszínen megéljenzett kigördülése az őrházhoz is hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához. 

- Jövőre hatodszor kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2013 pünkösdjén immár a hétezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, az össznemzeti zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik - mondta Ungvári Csaba, a MÁV Zrt vezérigazgatója. 

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda munkatársa, a zarándokút másik főszervezője rámutatott: - Újdonság, hogy 2013-ban először nyílik lehetőség arra, hogy a szükséges vasúthatósági engedélyek megszerzése révén a zarándokvonatot teljes útján magyar villamos mozdony vontathassa. A MÁV-Trakció Zrt. TRAXX típusú gépét a jeles alkalomból a szervezők feldíszítik. A téma: Hunyadi Mátyás. Az úgynevezett mozdonymatrica elkészítésére a szervezők és a MÁV Zrt. december elején közös grafikai tervpályázatot írnak ki, a pályaműveket pedig az akkor élesedő www.hunyadimozdony.hu oldalon lehet megtekinteni és véleményezni. A legjobbnak tartott pályaművet a szakmai zsűri 2013 februárjában választja ki. Mező Tibor ismertette a 2013-as zarándokút részletes programját. 

Az útvonal 

A különvonat Szombathelyről indul az éjszakai órákban, majd a Sopron-Győr-Budapest útvonalon a hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. További belföldi útvonala: Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza. A határ átlépése után a dél-erdélyi villamosított útvonalon - Déván, Gyulafehárváron, Segesváron és Brassón áthaladva - az esti órákban érkezik a Székelyföldre. 

Az egyesített zarándokvonat a Székelyföldön kettéválik, és személyvonatként közlekedik: Csíksomlyó (május 18.) és Gyimesbükk (május 19.) napján is reggelente Madéfalváról kirajozva, északnak (Székely gyors), illetve délnek indulva (Csíksomlyó expressz) mennek el az egyes csíki falvakba vendégeskedő utasaikért, hogy a nap végén ugyanoda vissza is vigyék a zarándokokat. Érkezés Budapestre 20-én az esti órákban, majd a Székely gyors-Csíksomlyó expressz onnan még továbbmegy Szombathelyre. 

A program 

1. nap, május 17. 

A hazai síneket elhagyva a dél-erdélyi villamosított vasútvonalon, végig magyar mozdonnyal a vonat élén érkezünk Csíkba. Elhelyezés: az al- és felcsíki falvakban faluturizmus keretében székely-magyar családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket. 

2. nap, május 18. 

Reggeli után indulás a csíksomlyói Mária-ünnepre a szálláshelyek vasútállomásairól. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog vonulunk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Egyénileg meglátogatható a Csodatévő Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplomban. Estebéd a vendéglátóknál, vagy falusi vendéglőben. 

3. nap, május 19. 

Május 19-én felejthetetlen hangulatú vonatozás vár ránk. De előbb reggeli a vendéglátóknál, majd indulás a Gyímesekbe, a történelmi Magyarország határán álló vasúti őrházhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két különálló vonatként érkezik Csíkmadéfalvára a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Madén összekapcsolják a szerelvényeket, és együtt haladunk tovább a következő útvonalon: Karakó-völgyhíd-Lóvész-Gyimesközéplok-Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. A megérkezést követően elsétálunk a vasútállomásról a történelmi határon magasodó Antalok sorkán a vidéket vigyázó, 1629-ben emelt Rákóczi várhoz, illetve a Tatros partján álló, felújított MÁV-őrháznál zajló megemlékezések színhelyére. 

4. nap, május 20. 

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul Erdély déli vasútvonalán Magyarországra. 

Az össznemzeti zarándokút szervezői a Kárpáteurópa Utazási Iroda és az Indóház vasúti magazin. 

Frigyesy Ágnes