Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 12., péntek

17.376 - Sajtótájékoztató a nyolcgyermekes család kilakoltatásáról


Feladó: Szociális Fórum
Dátum: 2013. július 12. 15:10
Tárgy: Sajtótájékoztató a nyolcgyermekes család kilakoltatásáról
Címzett: Kutasi József Antal

Nyolcgyermekes család kilakoltatása – Egyszerűen csak élni szeretnénk

Budapest, 2013. július 12. péntek

     Önkormányzati vagy állami segítség nélkül egy hónapon belül az utcán köthet ki az a nyolcgyermekes család, amelyet Újpalotán ítéltek kilakoltatásra. Kilátástalan helyzetükben halvány reménysugár László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) csütörtöki ígérete, miszerint a XV. kerületi önkormányzat segítene nekik, hogy új otthonhoz jussanak. A család iránti szolidaritás jegyében Farkasék lakásánál megjelent a mindkét lábára amputált Nagy Lajosné, akit a polgármester utasítására tavaly nyáron lakoltattak ki újpalotai önkormányzati lakásából 15 éves kis unokájával együtt – tudatta a Magyar Szociális Fórum a család lakásában megtartott pénteki sajtótájékoztatóról.

    A népes família otthonvesztése, és életkörülményei a kormány által felügyelt közszolgálati média (MTVA) egyetlen sajtóorgánumát sem érdekelte: sem a Magyar Televízió, sem a Duna TV, a Magyar Rádió, és a Magyar Távirati Iroda nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Megjelent viszont az ATV, az RTL Klub, a Hír TV, a Népszava, az A Szabadság, a Partium és a Multimedia tudósítója.

    Farkas József és élettársa, Csiki Andrea, valamint nyolc gyermeke kb. 250 ezer Forintból kényszerül megélni. Az apa elveszítette állását, és volt munkáltatója évek óta 800 ezer Forinttal tartozik neki. Egymillió 300 ezer Forint adósságot halmoztak föl a távfűtő vállalattal, és a vízművekkel szemben, lakbér-tartozásuk 60 ezer Forintnyi. Azért akarják őket kilakoltatni, mert az önkormányzattól átmeneti időre kapták Zsókavár utca 28. sz. alatti 12-ik emeleti panel lakásukat, és szerződésüket – az adósság miatt - felmondták. Nincsenek abban a helyzetben, hogy önerőből más lakást kerítsenek, hozzátartozóik nem tudnak segíteni, mert külföldre távoztak, hogy valahogyan megéljenek. Farkasék nyolc gyermek közül hatan kiskorúak. Két kiskorú súlyos szervi elváltozásban szenved: szívük mellkasuk jobboldalán dobog. Valamennyien iskolába járnak, az egyik nagykorú fiú is tanul. A másik nagykorú fiú és apja alkalmi munkát végez. Az ő keresetük egészíti ki a gyes-ből és a családi pótlékból származó szerény jövedelmüket. Nem isznak, nincsenek szenvedélyeik, tanulnak és végzik a munkát, ami adatik. De amit keresnek, abból nem lehet enni is, meg számlákat is fizetni.

     „Egyszerűen csak élni szeretnénk” – mondta Farkas József az újságíróknak -, majd megvallotta: fél a holnaptól. Nem akar megválni gyermekeiktől, mert – mint mondta – nem azért hozták őket a világra, hogy másnak adják őket. Szegények vagyunk, de szeretetben élünk – vallotta. Mindent el fognak követni, hogy a család egyben maradjon. Azt is megvallotta az édesapa, hogy retteg gyermekeinek jövője miatt, hiszen a mai világban nehéz becsületesen érvényesülni, különösen, ha az embernek nincs miből megélnie.

     A sajtótájékoztatót szervező Magyar Szociális Fórum szervezője reményének adott hangot, hogy a kerület vezetésében felülkerekedik az emberség és a józanság, és nem ismétlődik meg az embertelenség, melyet pontosan egy évvel ezelőtt a mindkét lábára amputált Nagy Lajosnéval és kis unokájával szemben követtek el kilakoltatásukkal. Simó Endre elmondta, felkínálták László Tamás polgármesternek a lehetőséget, hogy a pénteki sajtótájékoztatón bejelenthesse, milyen konkrét segítségre gondol, de Újpalota első embere nem élt vele. Csak bízni lehet abban, hogy a kerületi vezetés megembereli magát, és nem hagyja az utcára kerülni a családot – mondta. Farkas József tudatta, hogy hétfőn a polgármesteri hivatal lakásügyi osztályvezetője kíván velük beszélni. Az MSZF figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket, és nem fogja tétlenül szemlélni a nyolcgyermekes család kilakoltatását – mondta Simó.+++

kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu