Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 25., csütörtök

17.439 - Orbán Viktor rég volt ilyen népszerű > 2013. július 17., szerda 19:22 MTI - MNO

Orbán Viktor rég volt ilyen népszerű 
2013. július 17., szerda 19:22 MTI - MNO 

A Medián legfrissebb kutatása szerint több mint másfél év után ismét 30 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, míg a többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát a nyári parlamenti idény végére. Orbán Viktor népszerűsége két éve most a legmagasabb. 
A közvélemény-kutató cég július 5-9. között végzett reprezentatív felmérésének eredménye a Hvg.hu hírportálon jelent meg szerdán. Ez alapján a választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, a májusban mért 50 százalékról pedig 45 százalékra süllyedt a magukat biztosan szavazóknak mondók aránya. 
A biztosan szavazók körében továbbra is meghatározó a Fidesz fölénye: a kormánypárt a szavazatok 46 százalékára számíthatna, míg az MSZP 20 százalékot, a Jobbik 14, az Együtt-PM pedig 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal szorulna ki a parlamentből. 

Igazolták a közvélemény-kutatási eredményeket 
A tízezer főnél népesebb településeken tartott időközi választások az elmúlt években teljes mértékben visszaigazolták a közvélemény-kutatási eredményeket, és jól jelezték a pártok közötti erőviszonyok változását. Az MNO cikksorozatából kiderült, hogy igenis nagy jelentőségük van ezeknek a megméretéseknek, mivel világosan követni lehet a szavazók preferenciaváltozását. 
A Medián kutatása szerint egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. 

Csúcson Orbán népszerűsége 
A felmerés ismertetésében írnak arról is, hogy a miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb, ugyanis 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják fontos politikai szerepben. 


Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a választók abszolút többsége, 52 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be. A Medián szerint azonban ezen csoport erősen megosztott, 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk pedig Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak. A felmérés szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt, míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetőjének népszerűsége 34 százalék. 

Az Ipsos is hasonlóra jutott 
Az Ipsos keddi felmérése is hasonlóra jutott, a Fideszt a választókorú népesség 25, az MSZP-t 15 százaléka támogatja. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékot ért el, az MSZP 27 százalékot. 
Kapcsolódó: 
   Ahogyan a vevő kívánja! Medián: Mélyponton Orbán Viktor népszerűsége 
   "Bajnai üzleti lehetoségként tekint az országra" - Csak Bajnai? 
   A minisztériumi dolgozókat 90 millióval védik a bank- és csekkadótól 
   Így épül a Puskás Akadémia új stadionja Felcsúton 
   Stadion a stadionban - különleges megoldással épül az új nemzeti stadion 
   Máshol épül az új Fradi stadion 
   2014-re lesz Debrecenben új stadion