Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 19., péntek

17.414 - Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Ümit Hamit ujgur vezető kiutasítása törvénytelen volt!


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2013. július 19. 16:39
Tárgy: Ümit Hamit ujgur vezető kiutasítása törvénytelen volt!
Címzett: Kutasi József Antal

Dr. Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő tájékoztatta az érintett feleket és a sajtót, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte az Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus európai alelnöke ellen 2013. április 30-án hozott kiutasítási határozatot. Emlékezetes, hogy az ujgur fiatalok Budapestre tervezték világkongresszusi ülésüket. Előbb a szálláshelyüket, az Attila szállodát záratták be tűzvédelmi hiányosságra hivatkozással, majd az őket meghívó és befogadó Magyarok Világszövetségének székházában bombariadót hirdetett a rendőrség, és ugyancsak tűzvédelmi szabálytalanságokra való hivatkozással, azt is bezáratta a katasztrófavédelem. Az MTI mai híre pontosításra szorul.

 

Az MVSZ Sajtószolgálatnak Dr. Gaudi-Nagy Tamás elmondta, hogy végre egyértelművé vált: a Terrorelhárítási Központ (TEK) kezdeményezte az ujgur vezető kiutasítását. Dr. Gaudi-Nagy a bíróság döntéséről személyesen Ümit Hamit-ot is tájékoztatta, de közölte a hírt az MTI-vel és az üggyel behatóan foglalkozó origo.hu hírportállal is. Az MTI közleményét a hvg.hu majd a kuruc.info hozta le elsőként, a többi médium ezidáig hallgat a határozatról.

Ümit Hamit elmondta sajtószolgálatunknak, hogy a nagyon örvend a jó hírnek, és jó hírnevének védelmében további lépéseket tervez.

 

Alább közzétesszük az MTI közleményét, amelynek utolsó mondata helyreigazításra szorul:

Nem a TEK munkatársai tartóztatták fel Ümit Hamit-ot, hanem a Készenléti Rendőrség, és nem a rendezvény helyszínéről való távoztában, hanem fél nappal korábban, odautaztában.


A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken jogerősen hatályon kívül helyezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal május 30-ai határozatát, amelyben kiutasították az országból Ümit Hamitot, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős elnökét, egyben új eljárásra kötelezték a hivatalt.

 

Ümit Hamit jelenleg szabadon beutazhat Magyarországra - mondta Gaudi-Nagy, az ujgur vezető jogi képviselője. Az ügyvéd - aki a Jobbik országgyűlési képviselője - elfogadhatatlannak és törvénysértőnek nevezte azt a gyakorlatot, amely szerint önkényesen, szabálysértő módon bárkit veszélyesnek nyilváníthatnak az országra nézve, anélkül, hogy ezt vele közölnék, vagy lehetőséget adnának neki a védekezésre.

A jogi képviselő hozzátette: a kiutasítás oka, a bíróság tájékoztatása szerint az volt, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) megkereste a bevándorlási hivatalt és jelezte, hogy Ümit Hamit magyarországi tartózkodása súlyos, közvetlen veszélyt jelent. A bíróság a hatályon kívül helyező határozatát azzal indokolta, hogy a hivatal súlyos eljárási szabálysértéseket követett el.

Gaudi-Nagy Tamás tájékoztatása szerint akkor lehet valakit kiutasítani, ha vele szemben érvényes beutazási tilalom van érvényben. A TEK ezt ugyan kezdeményezte május 29-én, de egy kínai állampolgárként nyilvántartott emberrel szemben rendelték el, helytelen születési adatokkal, így a tilalmat másnap vissza is vonták.

Az ügyvéd kifogásolta azt is, hogy amikor az ujgur vezetőt előállították, nem közölték vele ezt a határozatot. Ümit Hamit azóta sem tudott betekinteni a TEK megkeresésébe, így nem tudja, milyen indokok, illetve tényállás alapján állapították meg, hogy a magyarországi tartózkodása közvetlen veszélyt jelent.

Gaudi-Nagy Tamás szerint Magyarország akkor járna el helyesen, ha a Kínával fenntartott jó kapcsolatok mellett felkarolná "az ujgur testvérek ügyét", akiknek alapvető jogait Peking korlátozza. A képviselő emlékeztetett arra, hogy Ümit Hamit az elmúlt tíz évben nyolcszor járt Magyarországon, és egyszer sem merült fel ellene semmilyen bűncselekmény gyanúja vagy kockázati tényező. Álláspontja szerint ezért az intézkedés alaptalan volt. Ha a bevándorlási hivatal továbbra is fenn akarja tartani a korlátozást, akkor szabályos eljárást kell folytatnia - tette hozzá.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, az Európai Unió terrorszervezeti listáján egyetlen ujgur szervezet sem szerepel, ezért sajnálatos lenne, ha Magyarország kínai terrorszervezeti listák alapján járna el.

Hozzátette: Ümit Hamit már korábban felvette a német állampolgárságot, ezzel pedig elvesztette kínai állampolgárságát. A német külügyi hatóságok a kiutasítás miatt kétszer is magyarázatot kértek hazánktól, de eddig nem kaptak. Gaudi-Nagy Tamás írásbeli kérdéssel fordult a magyar belügy- és külügyminiszterhez az ügyben, amelyben magyarázatot, valamint az intézkedések visszavonását kérte.

Ümit Hamitot, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős elnökét május végén utasították ki Magyarországról, mert neve a világ több országában vetődött fel terrorcselekmények szervezésével kapcsolatban - számolt be korábban, rendészeti forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap szerint Ümit Hamit az Ujgur Világkongresszus ifjúsági tagozatának budapesti ülésére érkezett. A Magyar Nemzet szerint az ujgur vezető később autóval távozott a helyszínről, ám a kocsit feltartóztatták a TEK munkatársai, és a férfit a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba szállították, majd kiutasították az országból.

(MTI)

MVSZ Sajtószolgálat

7971/1630719

 
--


Itt található: Kutasi József Antal:
www.jozsef-kutasi.de
http://kutasi.blogspot.com
http://h.kutasi.eu/polhirfut.pdf

http://jozsef-kutasi.de/blogger/polhirfut_cel.pdf
http://kutasi.blogspot.de/p/tartalomjegyzek.html
https://www.facebook.com/kutasi.jozsef.antal.blog 
https://plus.google.com/photos/116669017447106737214/albums
https://www.google.hu/search?q=Kutasi+J%C3%B3zsef+Antal&oq=Kutasi+J%C3%B3zsef+Antal&aqs=chrome.0.57j60j65l2j62l2.15070j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.google.de/search?q=kutasi+j%C3%B3zsef&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zJufUKynE5P34QSr3IHAAw&ved=0CDsQsAQ&biw=1920&bih=955

ERRE A CÍMRE: <jozsef@kutasi.eu> KÉREM A FELIRATKOZÁST, AZ ÜZENETEKET, ÉS AZ ANYAGOKAT A KUTASI JÓZSEF ANTAL - POLITIKAI HÍRFUTÁR - oldalára!