Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 25., csütörtök

17.442 - Visszatért Magyarországra, és az áhított figyelmet is megkapta Kína elleni szabadságharcához Ümit Hamit

2013. július 25., csütörtök

17.442 - Visszatért Magyarországra, és az áhított figyelmet is megkapta Kína elleni szabadságharcához Ümit Hamit


Titokzatos fejesek kérték hallgatásra az ujgur vezért 

Visnovitz Péter 2013. 07. 24. 19:37 Origo 

Visszatért Magyarországra, és az áhított figyelmet is megkapta Kína elleni szabadságharcához Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus május végén elkergetett vezetője. Az ujgur emigráns aktivista szerint még a minisztériumból is leszóltak neki, hogy Budapesten ne feszegesse a kínai politikát, ő mégis elnyomásról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A Terrorelhárítási Központ (TEK), amely nemrég még "valódi, közvetlen és súlyos" veszélynek ítélte a férfit, most láthatóan meggondolta magát, Ümit Hamit pedig kártérítést követel korábbi meghurcolása miatt, és még a kormánynak is van egy jó tanácsa. 
"Hét éve vágytam arra, hogy ilyen nagy nyilvánosság előtt beszélhessek Magyarországon" - kezdte sajtótájékoztatóját szerdán a Magyarok Világszövetsége székházában Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős alelnöke. A Kínából közel két évtizede elmenekült férfi sötétzöld, arannyal hímzett kaftánban, szögletes zöld süvegben állt ki a magyar újságírók elé, hogy ujgurságát ruhájával is hangsúlyozza. Három dologról akart szólni: arról, hogy szerinte az Északnyugat-Kínában élő ujgurok a magyarok közeli rokonai, arról, hogy ezt a szabadságáért küzdő népet Kínában szerinte kegyetlenül elnyomják, és arról, hogy milyen ciki volt az ő kiutasítása Magyarországról május legvégén. 
Ümit Hamit az elmúlt nyolc évben legalább 10-szer fordult meg Magyarországon, hogy barátokat és testvéreket találjon, és elmondja üzenetét. Jelenléte azonban egészen addig nem keltett nagy feltűnést, amíg legutóbbi látogatásán különös körülmények között őrizetbe nem vették, és pontos magyarázat nélkül ki nem toloncolták az országból. 
A férfi kiutasítását a Terrorelhárítási Központ (TEK) javasolta, azt állítva, hogy Ümit Hamit "valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára". Azt viszont a megvádolt ujgurnak sem voltak hajlandóak elárulni, hogy pontosan miért tartják veszélyesnek, milyen "cselekményt" követett el. Az ujgur aktivista pedig egyből azzal vádolta meg a magyar hatóságokat, hogy Kína nyomására terroristázták le őt, mert Kína így akarja elhallgattatni az ujgur emigránsok hangját. 

 
Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus európai elnöke (b) és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke - Forrás: MTI/Mohai Balázs