Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 19., péntek

17.410 - Az MSZF gyakorlati lépést vár a kormánytól a hibás termék jogi státusáról > Budapest, 2013. július 18. Csütörtök

Feladó: Endre Simó
Dátum: 2013. július 18. 9:53
Tárgy: MSZF-reagálás - Devizahitel
Címzett: Kutasi József Antal



Az MSZF gyakorlati lépést vár a kormánytól a hibás termék jogi státusáról

Budapest, 2013. július 18. Csütörtök

 

     A Magyar Szociális Fórum (MSZF) konkrét, gyakorlati lépést vár a kormánytól, hogy hibás terméknek nyilvánítsák a devizahiteleket, és kártalanítsák a megkárosított embereket -  mondta Simó Endre, az MSZF szervezője csütörtökön Orbán Viktor, Navracsics Tibor és Varga Mihály nyilatkozataira reagálva.

    A kormánynak világos álláspontot kell kialakítania a hibás termék jogi státusáról, hiszen az eddigi tapasztalatok bizonyítják, hogy a szándék nem elég. Átfogó megoldás csak úgy születhet, ha a kormány egyértelműen a megkárosított emberek oldalára áll. Konkrét jogi formába kell önteni Orbán Viktor miniszterelnök felvetését, hogy a devizahitel – mint azt a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal Róna Péter közgazdásszal egyetértésben évek óta állítja - hibás termék lehetett.

    Az országnak nagyon sok pénzébe került a devizahitel-probléma megoldatlansága. Nem beszélve azokról a családokról, amelyek megélhetési válságba sodródtak és csődbe mentek. Tragédiák sokaságától lehetett volna megkímélni az embereket, ha a kormány nem a bankok érdekeit képviselte volna, hanem a Hitelkárosultakét – folytatta Simó.

    Az MSZF szervezője azt javasolta a kormánynak, hogy első lépésben alkosson világos álláspontot a devizahitelek jogi státusáról, a jelenlegi törvények és bírósági ítéletek alapján. Álláspontját hozza nyilvánosságra, és csak ez után kezdjen tárgyalni a bankokkal. Az utóbbi hetek bírósági ítéletei erre megadják a lehetőséget. A Bankszövetséggel elkezdett tárgyalás könnyen vezethet olyan "megoldáshoz", amely a hitelkárosultak számára kedvezőtlenebb, mint a bírósági ítéletek – vélekedett Simó.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu