Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 10., vasárnap

19.183 - Gyönyörű lesz a vasárnap, de hétfőn jön a fekete leves > MNO Forrás: OMSZ 2014. augusztus 10., 08:08

Gyönyörű lesz a vasárnap, de hétfőn jön a fekete leves

MNO
Forrás: OMSZ
2014. augusztus 10., 08:08
Kánikula, napsütés, igazi nyár, helyenként záporokkal, és az OMSZ mostanában megszokott figyelmeztetésével. A felhőszakadások hétfőn érkeznek.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Az ország nagy részén sok napsütés várható, de lesznek átmenetileg felhősebb területek is, az erőteljesebben fejlődő gomolyfelhőkből a Tiszántúlt kivéve záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A déli szél helyenként megélénkül, erős vagy viharos széllökések azonban csak zivatarok környezetében lehetnek.

A legmagasabb hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. Estére legtöbb helyen 20, 26 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

A reggeli, kora délelőtti órákban jellemzően a Dunántúl keleti felében elszórtan fordulhat elő zivatar, amelyet egy-egy helyen jelentősebb mennyiségű csapadék (15-35 mm) kísérhet.

A déli, kora délutáni óráktól elsősorban a középső országrészben várhatóak szórványosan zivatarok (tendenciájában az idő előrehaladtával egyre inkább a Dunától keletre), legkisebb valószínűséggel pedig a Tiszántúlon.

A zivatarokat délután, este néhol felhőszakadás (20-40 mm), viharos szél (60-80 km/h, egy-egy helyen 80 km/h feletti széllökés) és jégeső (jellemzően 2 cm alatti átmérő) kísérheti.

Ma az Alföld délkeleti részén néhol már elérheti a 25 fokot a napi középhőmérséklet.

Hétfőre besárgul az egész ország

Hétfőre már az ország teljes területét érintő figyelmeztetést adott ki az OMSZ heves zivatarok, felhőszakadások várhatók mindenhol, persze a jelenlegi hőség által kísérve.

Erős lesz az UV-B sugárzás

Front nincs felettünk, de a légkörben zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk. A naposabb időjárás ugyanakkor pozitívan hat hangulatunkra, de a déli órák környékén erős lesz az UV-B sugárzás.