Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 30., szombat

19.276 - ​TIZENÖT- HÚSZ FELVÉTEL IS KÉSZÜL EGY BUDAPESTI POLGÁRRÓL EGY ÁTLAGOS MUNKANAPON


Feladó: MNS Védelem Kft. 

Dátum: 2014. augusztus 27. 17:57
Tárgy: Önt is figyeli a megfigyelő hálózat!
Címzett:
Kutasi József Antal

Az állami, önkormányzati szervek által működtetett kamerák révén olyan mennyiségű adat áll a hatóságok rendelkezésére, hogy azok tervezett összekapcsolásával
akár személyiségtérkép is készíthető.
Aktuális hírlevelünkből megtudhatja, hogy önt miként figyeli a
„nagy testvér".


ÖNT IS FIGYELI A MEGFIGYELŐ HÁLÓZAT!

​​
TIZENÖT- HÚSZ FELVÉTEL IS KÉSZÜL EGY BUDAPESTI POLGÁRRÓL

EGY ÁTLAGOS MUNKANAPON,

még akkor is, ha ki sem mozdult a kerületéből, csak a gyerekét reggel iskolába vitte, majd bement a munkahelyére, hazafelé pedig még egy közértbe is beugrott.
Ha ehhez hozzávesszük az önkormányzatok, közterület-felügyeletek által működtetett terfigyelokamerarendszerekhez csatlakozó megannyi képrögzítőt, lassanként minden fővárosi filmsztárnak képzelheti magát, annyi lesi fotó készül róla nap mint nap.
Ma azonban már jószerével nincs olyan nagyobb település, amelynek frekventált részein, jellemzően a főterek környékén, lakótelepeken, ne működne legalább két-három olyan felvevő, amelyek segítségével külső megfigyelő is nyomon követi az ottani eseményeket.
Józsefvárosban már arcfelismerő szoftverek futtatására is alkalmas kamerákat telepítenek.
Jogszabály még nincs rá, de a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak is szerepet szánnak a felvételek használatával kapcsolatban.

Hozzászólás:​ 
​"​
Problematikus a nagy adat (big data) elérhetősége, mert nem tudjuk, ki lesz képes ehhez a rengeteg adathoz hozzáférni. Disztópia, avagy ami rossz indulatból történhetne. Egészségtelenül táplálkozol? Drágább lesz a betegbiztosításod. Gyorsan haladsz a városban? Munkaadód kiír szabadságra és orvoshoz küld. Kedvesen beszélsz egy másik nemű személyel? Partnered szívesen látja vagy hallja ;-)

Nemrég a német kormány volt adatvédelmi megbízottja, Peter Schaar egy órás előadását hallgathattam az egyetemen. Beszédjének magja: Nemzetek titkosszolgálatai már mindig is megfigyelték egymást. Ma már nagyon könnyűen kezelhető a technika, ezért abból lehet kiindulni, hogy mindenki meg tud figyelni mindenkit: a három társadalmi csoport, politika, vállalkozások és magánszemélyek egymást megfigyelhetik.

Üdvözlettel,

németországi ismerős."