Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 22., péntek

19.246 - Itt a kiváló lehetőség, hogy ezúttal több millió lőszertől "szabaduljunk meg": elküldjük Irakba - ingyen!


Itt a kiváló lehetőség, hogy ezúttal több millió lőszertől "szabaduljunk meg": elküldjük Irakba - ingyen!

Ingyen, "Magyarország NATO-tagságából eredő segítségnyújtásként" küldünk Irakba több millió lőszert – döntött csütörtökön a kormány.
Csaknem hatmillió lőszer, töltény és különböző lövedéknek az iraki kormány részére történő ingyenes átadására utasította a miniszterelnök a honvédelmi minisztert – az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Az „egyes állami tulajdonú ingóságok Iraki Köztársaság Demokratikus Kormányának történő térítésmentes átadásáról" szóló kormányhatározat indokként a Magyarország NATO tagságából eredő segítségnyújtást jelölte meg.
A határozathoz mellékelt jegyzékből a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő eszközök értéke ugyan nem derül ki, ám az igen, hogy a szállítmány java részét a Kalasnyikov néven ismert AK-47-es gépkarabélyba való 4095 millió darab 43M típusú normál, illetve fényjelzős lőszer teszi ki.
A normál lőszer jól alkalmazható könnyen páncélozott járművek és egyéni védőfelszerelések ellen. Az ugyanilyen méretű fényjelzős lőszer sajátossága, hogy a lövedékben a lőporgázok hatására meggyulladó anyag található, mely nappal is jól látható égésével nyomon követhetővé teszi a lövész számára a lövések irányát.
(Origó)