Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 25., hétfő

19.252 - ​Magyar Szociális Fórum: Magyar Békekör a minszki tanácskozásról


Feladó: Szociális Fórum
Dátum: 2014. augusztus 25. 8:17
Tárgy: Magyar Békekör a minszki tanácskozásról
Címzett:
​Kutasi József Antal​

Magyar Békekör a minszki tanácskozásról

Budapest, 2014. augusztus 25. hétfő (MSZF)

 

     A

​​
Magyar Szociális Fórum szervezte Békekör hétfőn arra kérte a magyar kormányt, hogy a békeszerető magyar emberekkel együtt üdvözölje a Minszkben kedden tartandó béketanácskozást Putyin orosz és Porosenko ukrán elnök között, továbbá az Eurázsiai Gazdasági Közösség és az Európai Unió megbízottai között. A békéért és az emberi jogokért küzdő Fórum a maga részéről egyértelmű támogatásáról biztosította a politikai rendezést – tartalmazza a Békekör hétfőn kiadott közleménye.

    A Békekör reményt keltőnek tartja, hogy Petro Porosenko ukrán elnök néhány nappal  a minszki tanácskozás előtt felismerte: „A kelet-ukrajnai válság valószínűleg nem oldható meg kizárólag erő alkalmazásával", a Kijevben járt Angela Merkel német kancellár pedig leszögezte: „az ukrán válság rendezéséhez nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség".

    Ahhoz, hogy békés megoldás szülessék, fel kell függeszteni a harcokat Kelet-Ukrajnában, fegyvernyugvást kell elérni, és hozzá kell fogni az ukrán felek között február 21-én kötött megállapodás új helyzetben történő végrehajtásához, nevezetesen az Ukrajnát alkotó nemzetek, nemzetiségek, nemzeti kisebbségek egyenjogúságát biztosító, az autonómiák sokaságára épülő ukrán föderáció kiépítéséhez. Igazságos békére van szükség! A szankciópolitikának át kell adnia helyét a kölcsönös érdekekre épülő békés együttélés és együttműködés politikájának. A Békekör szerint a válság megoldásában kulcsszerep jut a gazdasági együttműködésnek Oroszország és Ukrajna, valamint az EU és az Eurázsiai Vámunió, benne Oroszország között. Perdöntőnek ígérkezik ezen belül Nyugat-Európa energiaellátásának biztosítása – írják.

   A magyar Békekör megkérdezte a kormánytól, miért passzív, miért nem fogalmazza meg a minszki tanácskozás előtt, miben látja a békés rendezést, benne nemzeti érdekeink érvényesülését. A miniszterelnöknek vasárnap eljuttatott levelében a Békekör választ kért Orbán Viktortól arra, „Melyik álláspont tekintendő Magyarország hivatalos álláspontjának a szankciókkal kapcsolatban: Navracsics Tibor külügyminiszteré e, aki igazolja és kitart az oroszellenes szankciók mellett, vagy az Öné, aki 'önmagunk lábon lövésének' minősítette az EU és a NATO lépéseit, és nemtetszését fejezte ki az Oroszország ellen irányuló szankciók miatt!"

   A Békekör üdvözölte, hogy Orbán Viktor elvileg a magáévá tette kezdeményezésüket a szankciók visszavonásáról, de arra kérte, hogy szavait váltsa tettekre. A minszki tanácskozás alkalom arra, hogy a NATO és az EU a magyar „keleti nyitás" politikájának szellemében újragondolja politikáját, és tudomásul vegye, hogy Európa békéjét nem lehet csak a NATO-ra építve biztosítani, hanem kollektív biztonságra kell berendezkedni – áll a Békekör nyilatkozatában, melyet a minszki tanácskozás előtt adtak ki.+++

 

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu