Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 12., kedd

19.200 - ​Kérdés: Kövér László úrnak,​ ​az Országgyűlés elnökének​!


Feladó: Ifj. Szilas László
Dátum: 2014. augusztus 11. 18:40
Tárgy: 
„Mikor fogják kölcsönösen elfogadni legalább а visegrádi országok az egyтas oktatási reпdszereibеп szerezhető különböző végzettségeket? "
Címzett: 
Kutasi József Antal​


EMBERI ERŐFORRÁSOK
MINISZTÉRIUMA
PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR

Tisztelt Dr. Rétvári Bence Államtitkár Úr!

Az alábbi Szávay István országgyűlési képviselő úrnak küldött megtisztelő válaszában ez olvasható" az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről nem érthetünk egyet azzal a kérdésben foglalt állítással, miszerint a visegrádi országok ne fogadnák el az egymás oktatási rendszereiben megszerzett különböző végzettségeket".
Ez  azt jelenti, hogy Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország viszonylatában többé nem kell az Ekvivalencia Hivatalokhoz fordulni a diákoknak azért, hogy elismerjék a másik V4 es tagállamban kitartó, szorgalmas és becsületes munkával megszerzett   végzettségeiket?
A Magyar Állam soha többé nem minősíti le egyetemi szakirányú továbbképzésben szerzett végzettségi szintre, a Csehországban és Szlovákiában nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő alábbiakban felsorolt szigorlati vizsgák (examina rigorosa) által megszerzett doktori címeket és engedélyezi azok személyi okmányokba történő bejegyzését

a) természettudományi oktatási programokban (természettudományi doktor), (rövidítésben „RNDr.")
b) a gyógyszertári oktatási programokban (gyógyszerészet doktora) (rövidítésben „PharmDr.")
c) a társadalomtudományi és művészettudományi oktatási programokban (bölcsészet doktora) (rövidítésben „PhDr.")
d) jogtudományi oktatási programokban (jogtudományi doktor), (rövidítésben „JUDr")
e) tanári és testnevelési oktatási programokban (pedagógia doktora) (rövidítésben „PaedDr")
f) teológia oktatási programokban a katolikus teológia területén végzett oktatási programokon kívül (teológia doktora), (rövidítésben „ThDr.")

Ha következetesen használjuk a PhD-t, akkor csak és kizárólag, a név után lehet kiírni, így azt nem keverhetjük össze  a PaedDr - rel, vagy hasonló egyetemi fokozatokkal, mert azokat a név előtt írjuk.

A tudományos fokozat a PhD (és a DSc, illetve DrSc.), csak és kizárólag a név után lenne szabad írni, az egyetemi fokozatok pedig az ún. kisdoktorik, amit ugye a jogászok, az általános- és a fogorvosok megkaphatnak, de más tudományok művelői nem. És miért nem? De megoldás lehetne az is, ha ezt a bizonyos PhD-t kandidátusi fokozatként ismernék el, amit "rangban" megelőzne a doktori fokozat. Nem kellene kisdoktoriról beszélni, hanem csak egyszerűen doktorátusról. Ha valakinek PhD-je van, akkor mondjuk róla azt, hogy megszerezte az első tudományos fokozatot, a kandidátusit. Ez után következik a "rangsorban" a tudományok doktora cím - DSc. vagy DrSc. Hálát adok a Mindenhatónak és a Boldogságos Szűzanyának, hogy- e nemzeti kezdeményezésemet több kiváló nagy tudású professzor, akadémikus, és közéleti személyiség is támogatja.
Lentiekben olvasható néhányuk kitüntető sorai. Egyben az Ön iránt érzett különleges tisztelem és megbecsülésem szimbólumaként szeretettel mellékelem a 2014. július 18-án a Révkomáromi Selye János Egyetem Konferencia Központjának Dísztermében  11 órakor kezdődő diplomaosztó ünnepség keretén belül megkapott, pedagógia doktora (PaedDr) diplomámat és egy képet egy szép emléknek erről a nagy napról.

Kérdés
Kövér László úrnak,
​ ​
az Országgyűlés elnökének
​ ​

>

http://www.parlament.hu/irom40/00528/00528.pdf

Válasz:
Szávay István
​ ​
országgyűlési képviselő részére
​ ​

>

http://www.parlament.hu/irom40/00528/00528-0001.pdf

További szép napot kívánok.

PaedDr. Szilas László