Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 31., vasárnap

19.277 - Tapssal búcsúzott a közönség a Jobbiktól és a Gárdától a Kaposvári Vágtán


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. augusztus 30. 23:08
Tárgy: Tapssal búcsúzott a közönség a Jobbiktól és a Gárdától a Kaposvári Vágtán
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>,

Extra :: 2014-08-30. 07:39

Tapssal búcsúzott a közönség a Jobbiktól és a Gárdától a Kaposvári Vágtán

2014.augusztus 23-24-én Kaposváron, a Meistro Lovasklub impozáns területén rendezték meg a Nemzeti Vágta somogyi előfutamát, a Kaposvári Vágtát. Meiszterics László huszárőrmester, a Kaposvári Vágta főszervezője, ahogy tavaly, úgy idén is számított a somogyi Jobbik és az ÚMGM segítségére. Berkes Gábor és Szabó Sándor fegyelmezett, mindenre fogható csapatot gyűjtött maga köré. Utóbbi, Boda Lászlóval közösen, három megye gárdistáit (Baranya, Somogy, Zala) mozgósította, a kadarkúti elnök pedig megye szerte híres babos káposztája mellett a fotóst, videóst és a célfotóst is prezentálta Somogy egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvényére.
Zoom
A két naposra szervezett rendezvény (bár a huszárok már pénteken bemutatkoztak a város lakóinak) első etapjában a III. Nemzetközi Huszártalálkozón kapott feladatot az a 16 gárdista, akik azon kívül, hogy a rendezvény balesetmentes lebonyolításában segítettek, parkolóőri és egyéb pályabiztosítási feladatot láttak el. A nem éppen veszélytelen, kb. egy órás csatajelenet biztosítása különösen nagy odafigyelést és fegyelmezett végrehajtást igényelt. A látványos találkozó a mostoha idő ellenére sok látogatót vonzott a Lovastanya területére, de ez a gárdistáknak nem okozott gondot. A csapat ellátásáról, szállásról, étkeztetésről a Lovastanya gondoskodott.
Zoom
Az igazi megmérettetés másnap, a Kaposvári Vágtán várta a lelkes csapatot. A reggeli főzőversenyben Berkes Gábor kadarkúti elnök jeleskedett, a már említett hatalmas kondér ínyencséggel. A főzésbe belekotnyeleskedett Szabó Sándor is, aki foglalkozását tekintve szakács. Az ízletes ételeket felsorakoztató főzőversenyen egyébként készült csülkös pacal, halászlé, birkapörkölt, vadpörkölt és a legendás, már említett csülkös-babos káposzta. Utóbbi sikerét mi sem bizonyította jobban, hogy az utolsó cseppig elfogyott, és Papadimitriu Athina színművésznő külön köszönettel illette az „alkotót".
Zoom
A Kaposvári Vágta számtalan, látványos programmal bővelkedett. Volt pónifutam, huszár kopjafa-koszorúzási ünnepség, huszárvágta, lovas kaszkadőr show, lovas solymászbemutató, western tánc és lovas show, magasugró verseny ló és ember közt. Szemet és fület gyönyörködtető musical műsorral érkezett Pintér Tibor és Papadimitriu Athina főszereplésével, a Nemzeti Lovas Színház.
Az igazi izgalmakat azonban az előfutamok, és végül a döntő futam hozták. A több ezer, megyéből és azon túlról idesereglett látogató a műsorvezető kérésére, elégedetten és lelkesen tapsolta meg a rendezvény végén távozó jobbikosokat és gárdistákat, akik a két nap alatt, Szita Károly kaposvári polgármester orra alá borsot törve, fegyelmezetten, legjobb tudásuk szerint megoldva a rájuk bízott feladatokat, fáradtan, de két hasznos és látványos nap, és a a jól elvégzett munka emlékével térhettek haza.
Zoom
Munkájuk elismeréseként a Jobbik kadarkúti elnökének, Berkes Gábornak javaslatára Mészáros István, az ÚMGM országos főkapitánya, főkapitányi dicséretben részesítette a kaposvári III. Nemzetközi Huszár Találkozón és a Kaposvári Vágtán részt vevő 16 gárdistát. Vörösmarty sorait idézve: „Ez jó mulatság, férfi munka volt!"
(TLT; fotó: Tóth Judit, Kiss Helén, TLT)