Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 12., kedd

19.211 - KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
HUNGARIAN SCOUT ASSOCIATION IN EXTERIS ASOCIACION SCOUT HUNGARA EN EL EXTERIOR UNGARISCHER AUSLANDSPFADFINDERBUND
2850 Route 23 North, Newfoundland, New Jersey 07435, U.S.A., telefon: (973) 874-0384, drótposta: kmcssz@aol.com
AZONNALI KÖZZÉTÉTELRE
Kapcsolattartó: Lendvai-Lintner Imre
2014. július 3. lendvaimre@aol.com
MAGYAR SZOLIDARITÁS TÜZE
Az 1933-as gödöllői jamboree idején a Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.
Tíz évvel ezelőtt, 2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújitotta ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól, Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyácskák. Kérjük csatlakozzon e nemes kezdeményezéshez.
A gyertyaláng vagy a tábortűz mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zealand, Ausztrália vonalától kelljen útra és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki. Így, amikor Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, a Magyar Szolidaritás lángja már 11-12 órája van úton és Honoluluig még ugyanannyi órai útja van hátra.
Nincs olyan időzónája a Földnek, ahol nem élnének cserkészeink és más magyarok, így csak szervezés kérdése a megvalósítás: Tábortűz Wokingban, Fillmore-ban, Los Angelesben, egy gyufavillanás a Hargitán, gyertyák a budapesti lakásokban, mécses Dunaszerdahelyen, tábortűzek Rióban, Caracasban, Sydneyben, Münchenben, Oslóban, Torontóban, a kiégett Krasznahorkán, Calgaryban, New Yorkban vagy Körösmezőn. Azok, akik a budapesti tűzijátékot nézik, a felreppenő első rakétát tekintsék a magyar szolidaritás tüze fellobbanásának.
Mozgalmunk sikeresen terjedt az egész világban, mert egy nemzeti hagyomány születéseként jelent meg sokunk előtt. Most újból útjára indul a Láng, hogy a világot bejárva emlékeztessen mindannyiunkat szétszórtságunkra és együttérzésünkre. A trianoni határokon kívüli és az otthoni magyarság egy napra a világ minden pontján legalább lélekben egymásra talál.
Ha módjában áll, tisztelettel felkérjük a felhívás közlésére illetve terjesztésére.
Köszönettel vennénk az illő programra, illetve szertartásra vonatkozó RÖVID javaslatokat is.
Például:
1. Himnusz
2. RÖVID bevezető, az akció leírásával.
3. Ünnepélyes tűzgyújtás.
4. A jelenlévők felsorolhatják a trianoni határokon kívül élőbarátaik nevét, országát.
5. Gondoljunk azokra, akik üldöztetést, megveretést, jogfosztást szenvednek még ma is magyarságukért , vagy kegyetlen börtönbüntetést, olyan vétségért, amiért a szerbek tizedannyi büntetést sem kapnak (Temerini fiúk).
6. Az ünnepi tábortűz vagy gyertya, mécses lángjánál mindenki meggyújthatja a magával hozott vagy kiosztott gyertyákat, mécseseket.
Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik már tizenkettedik éve vesznek részt ebben a mozgalomban és azoknak, akik most csatlakoznak hozzánk a világ minden tájáról.
Lendvai-Lintner Imre, Morris Plains, NJ, USA és Magyarody Szabolcs, Hamilton, ON, Kanada
KMCSSZ sajtószolgálata