Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 17., vasárnap

19.228 - A kivándorlás az elmúlt négy évben jobban teljesít, eszük ágában sincs hazajönni a magyaroknak Nagy-Britanniából


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. augusztus 16. 22:16
Tárgy: A kivándorlás az elmúlt négy évben jobban teljesít, eszük ágában sincs hazajönni a magyaroknak Nagy-Britanniából
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>, 

Külföld :: 2014-08-16. 17:21

A kivándorlás az elmúlt négy évben jobban teljesít, eszük ágában sincs hazajönni a magyaroknak Nagy-Britanniából

Leginkább gazdasági okokból költöznek a magyarok Nagy-Britanniába, és a kivándorlás az elmúlt négy évben gyorsult fel – derült ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének felméréséből. A több mint ötezer fő megkérdezésén alapuló, nem reprezentatív kutatás szerint szinte mindegyikük jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják közülük. Az elmúlt évtized adatai azt mutatják, hogy 2012-ben érkezhetett a legtöbb magyar a szigetországba.
A kérdőívre válaszolók valamivel több mint fele, 53 százaléka felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű. Csupán egy százalékuk végzett nyolc általánost vagy kevesebbet, a többiek középfokú végzettségűek. Az MTA kutatása szerint a Nagy-Britanniába irányuló migráció vélhetően a németországinál vagy ausztriainál nagyobb arányban érinti a magasan képzett lakosságot.

A megkérdezettek döntő többsége, majdnem négyötöde dolgozni ment a britekhez. Vannak köztük olyanok, akik konkrét munkaajánlatra érkeztek, és olyanok is, akik csak a kiutazásuk után kezdtek el munkát keresni. A megkérdezettek egytizede párját, házas- vagy élettársát követve érkezett, a többiek vagy tanulni (7,2 százalék) vagy konkrét cél nélkül, „szerencsét próbálni" (5,1 százalék) mentek.
A migrációs döntések ritkán vezethetők vissza egyetlen tényezőre, általában okok és célok bonyolult szövevényében alakul ki az elhatározás – írja az MTA tanulmánya. A válaszadók mintegy 60 százaléka a magasabb életszínvonal, az itthoni rossz hazai gazdasági helyzet és a jobb munkalehetőség reményében ment Nagy-Britanniába. A politikai helyzetet a kivándorlók majdnem fele jelölte meg, a szakmai fejlődés reménye csak ezt követően jelenik meg a migrációs okok között.
Nagy-Britanniában jelentősen változott a munkaerő-piaci helyzetük: jóval aktívabbak, jelenleg csupán egytizedüknek nincs teljes vagy részmunkaidős állása, ők jellemzően tanulnak, kisebb részt alkalmi munkákat végeznek. A válaszadók többsége nem a Magyarországon abbahagyott munkáját folytatta.
A remélt magasabb életszínvonal miatt inkább a nők, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők, a rövidebb ideje kint élők és a hazatérni nem szándékozók mentek Nagy-Britanniába. A rossz magyarországi gazdasági helyzet miatt a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők, a rövidebb ideje kint élők és a hazatérni nem szándékozók költöztek ki nagyobb valószínűséggel.
A kivándorlók elsöprő többsége elégedett jelenlegi helyzetével, különösen, ha a korábbi, magyarországi körülményekkel hasonlítja össze. Alig több mint tizedük érzi úgy, hogy helyzete nem javult vagy rosszabbodott, amióta Nagy-Britanniában él. Ezzel összhangban az sem meglepő az MTA szerint, hogy a megkérdezettek többsége nem tervezi a közeljövőben a visszatérést Magyarországra. Közel háromnegyedük soha vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza. Egyötödük néhány év múlva hazatérne, és alig vannak olyanok, mintegy 6 százaléknyian, akik egy éven belül visszatérnének Magyarországra. Az utóbbi időben Nagy-Britannia komoly lépéseket tesz, hogy korlátozza a kelet-európai (főleg a szociális) bevándorlást, példáját Németország is követni fogja.
(VG Online)