Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 12., kedd

19.203 - ​Az oroszországi embargó miatt Magyarország 100 milliárd forintos exportveszteséggel számolhat.!


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. augusztus 11. 19:08
Tárgy: Gyöngyösi: Magyarország ne az uniós és washingtoni diktátumok szócsöve legyen!
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>,

Anyaország :: 2014-08-11. 17:36

Gyöngyösi: Magyarország ne az uniós és washingtoni diktátumok szócsöve legyen! - Százmilliárdos kárt okozhat az orosz embargó

Az ellenzéki párt aránytalanul nagynak tartja a magyar exportőrök kárát az élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékeket érintő embargó miatt. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes a magyar-orosz kormányközi bizottság összehívását is sürgette.
A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy kérjen kártérítést Brüsszeltől az orosz embargó miatt, Oroszországgal pedig kezdeményezzen közvetlen tárgyalást. Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján aránytalanul nagynak nevezte a magyar exportőrök kárát az élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékeket érintő embargó miatt. Szakértőkre hivatkozva csaknem százmilliárd forintos kárról beszélt, amely a kivitel negyedét adó kis- és közepes vállalkozásokat is sújtja. A görögök, a finnek, a lengyelek és a franciák már Brüsszelhez folyamodtak kártérítésért, és Magyarországnak is ezt kell tennie - hangoztatta a frakcióvezető-helyettes.
Gyöngyösi Márton kétoldalú tárgyalások megkezdését, a magyar-orosz kormányközi bizottság összehívását is sürgette, mondván: Magyarországot azért éri a szankció, mert az Európai Unió által rákényszerített álláspontot kellett képviselnie. A gazdasági háború nem fog itt megállni, további exportlehetőségektől is megfoszthatják az országot, emellett Magyarország a paksi bővítés és a Déli Áramlat miatt is érdekelt a helyzet tisztázásában - tette hozzá. A jobbikos politikus kijelentette: arra van szükség, hogy Magyarország ne az uniós és washingtoni diktátumok szócsöve legyen, hanem építsen ki saját nemzeti stratégiát.
(MTI)
Frissítés: Jobbik: 100 milliárd veszteség hazánknak - Brüsszel fizessen!
​​
Az oroszországi embargó miatt Magyarország 100 milliárd forintos exportveszteséggel számolhat. Több ország már az unióhoz fordult kártérítésért.