Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 19., csütörtök

19.945 - Udine - Magyarország sugárút az Atilla alapította olaszországi városban


Feladó: <lali5@
​......​

Dátum: 2015. február 19. 19:19
Tárgy: Udine - Magyarország sugárút az Atilla alapította olaszországi városban
Címzett: 
​Kutasi József Antal​
 

Február derekán Patrubány Miklós, Fuksz Sándor, Oláh István, Bottyán Zoltán és Hompoth Zoltán alkotta MVSZ-küldöttség utazott Udine-be, az észak-olaszországi Friuli tartomány székhelyére. Kevesen vannak magyarok, akik tudnák, hogy a tengerparthoz közeli, síkvidéki várost Atilla alapította, Róma ellen indított hadjárata idején. Aquileia elhúzódó ostroma alatt parancsára a hun harcosok pajzsaikkal három nap alatt összehordták a 190 méter magas hegyet, amelynek tetején ma is áll a középkorban épített kastély. A százezres város minden lakója tudja, hogy ez Atilla műve volt. A hivatalosságok szerint csupán legenda…

 

Az igazi meglepetés akkor érte a Magyarok Világszövetségének küldöttségét, amikor kiderült, hogy Udine központjából, a kastélyhegy uralta hatalmas térről Dél-kelet irányba induló egyetlen sugárút neve: VIALE UNGHERIA azaz MAGYARORSZÁG SUGÁRÚT. A hatsávos sugárút jelentőségét növeli, hogy azon helyezkedik el a papi szeminárium, a katonai akadémia és a tudományegyetem. (Lásd az alábbi térképet.)

 

Hompoth Zoltán, a küldöttség tagja a vele szembe menő járókelőktől megkérdezte, tudják-e, hogy miért hívják az utat Magyarország sugárútnak? A megkérdezettek közül egyetlen idős férfi válaszolt helyesen: a dicsőséges '56 Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékére!

Olaszország szerte városok százaiban találni a magyarokat és az '56-os forradalom emlékét idéző utca- és térneveket.

Kérjük olvasóinkat, írják meg: Volt-e tudomásuk az udinei magyar emlékekről?

 

 

Udine belvárosa

 

Utcanévtábla az udinei Magyarország sugárúton. Fotó: Kürti András