Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 28., szombat

20.028 - A nyílt utcán lőtték szitává Putyin egyik legnagyobb ellenlábasát > 2015. február 28., szombat 01:23 ,> forrás: MTI, , BBC, szerző: GB


Julianna Szűcs fényképe.
Julianna Szűcs fényképe.
Julianna Szűcs fényképe.

A nyílt utcán lőtték szitává Putyin egyik legnagyobb ellenlábasát
2015. február 28., szombat 01:23 , forrás: MTI, , BBC, szerző: GB
A nyílt utcán lőtték szitává Putyin egyik legnagyobb ellenlábasát
Europress/AFP

Borisz Nyemcovot, a RPR-Parnasz párt társelnökét a Kremlin közvetlen közelében, az utcán végezték ki. Négy golyót kapott a hátába.

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában – közölte a helyi rendőrség.

Jelena Alekszejeva belügyi szóvivő szerint Nyemcov egy hölggyel sétált az orosz főváros Bolsoj Kameny hídján, amikor egy ismeretlen támadó négy golyót eresztett a hátába egy fehér autóból – mondta egy rendőrségi forrás az Interfax hírügynökségnek. Más beszámolók szerint több tettes volt, akik a kocsiból kiszállva végeztek a politikussal.

A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettes kézre kerítésére.
Fotó: Europress/AFP

Az 56 éves politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, korábban miniszterelnök-helyettes is volt. A barátainak és egy hírportálnak nemrégiben arról beszélt: tart attól, hogy az életére fognak törni az élénk ellenzéki szerepvállalása miatt.

Nyemcov számos Putyin-ellenes írást jegyzett, alapítója és szervezője volt több ellenzéki csoportosulásnak. A politikust több alkalommal is letartóztatták nem engedélyezett tiltakozáson való részvétel miatt, több napos elzárást is kapott 2007-ben és 2011-ben. Természetesen az Ukrajnával szembeni orosz agresszió ellen is sokszor felemelte a hangját, vasárnapra egy háborúellenes felvonulást szervezett volna támogatóival.
Borisz Nyemcov egy ellenzéki megmozduláson még 2011-ben

Fotó: Europress/AFP
Putyin provokációról beszél

Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.

Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése „minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt". Az orosz elnök mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak.