Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 23., hétfő

19.968 - Veszprémben elbukott a fideszes kétharmad > atv.hu > 2015-02-22 20:06:00

atv.hu > 2015-02-22 20:06:00

  Kész Zoltán nyert Veszprémben, oda a kétharmad

Magabiztos győzelmet aratott a baloldal által támogatott független jelölt. A hvg.hu információi szerint Némedi Lajos már felhívta Kész Zoltánt és gratulált a győzelméhez. 

Az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága alapján a független jelölt majdnem 10 százalékkal több szavazatot kapott mint a fideszes ellenfele.

Kész Zoltán (baloldal): 42.66%

Némedi Lajos (Fidesz): 33.64%

Varga-Damm Andrea (Jobbik): 13,86%

Gerstmár Ferenc (LMP): 4,62%

Bősze Ferenc (független): 2,75%

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-nek nem lesz kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Kész: Érzem a felelősséget

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán a sajtótájékoztatóján. A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól a józan ész városa. „Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek" - fogalmazott Kész Zoltán.

Együtt: győzött az igazság

Az Együtt szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. Szigetvári Viktor közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából. Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány "ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellen kampánya ellenére ma győzött az igazság" - vélekedett. Az Együtt nevében végül felszólította a Fideszt és az "őket segítő államgépezetet", hogy semmilyen jogi trükközéssel ne tegyenek kísérletet a választói akarat megváltoztatására, elvitatására.

MLP: mérföldkő

A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy Kész Zoltán győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Hozzátette, hogy ezzel "mérföldkőhöz érkezett" a Fidesz uralma Magyarországon.

Jobbik: az embereknek elegük van

A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az ellenzéki párt szerint a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből. A Jobbik a választást értékelve azt írta: "az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival" szemben.

atv.hu